Πολιτική

Κούρεμα 5% στους συνταξιούχους κάτω των 65 και σε πρόωρες συντάξεις


Οι  πρόωρες συντάξεις φαίνεται ότι θα είναι το κλειδί μιας συμφωνίας με τους δανειστές για το ασφαλιστικό, η οποία θα επιτρέψει να κλείσει γρήγορα η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς και να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση σε «εύλογο» χρονικό διάστημα – πιθανότατα μέχρι τα μέσα Μαρτίου.  Την ώρα που η σεναριολογία  στον Τύπο δημιουργεί την εντύπωση ότι η διαπραγμάτευση θα εξελιχθεί σε πολύμηνο μαραθώνιο με πολλές εμπλοκές, κυβέρνηση και ΔΝΤ βρίσκουν παρασκηνιακά πεδίο συνεννόησης, συμφωνώντας σε μία βασική ρύθμιση που μπορεί να καλύψει μεγάλο μέρος της απαιτούμενης εξοικονόμησης δαπανών.

Σύμφωνα με πληροφορίες από έγκυρες πηγές κοντά στην κυβέρνηση και στους Θεσμούς, η λύση που θα μπορούσε να απεμπλέξει τη διαπραγμάτευση με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης είναι το  «ψαλίδισμα» όλων των καταβαλλόμενων πρόωρων συντάξεων κατά 5%, παράλληλα με την επιβολή πρόσθετου «πέναλτι» στις  συντάξεις όσων θα αποχωρούν εφεξής σε ηλικία κάτω των 65 ετών.

Όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης), οι συνταξιούχοι κάτω των 65 ετών είναι τώρα περίπου 876.000 και παίρνουν συνολικές συντάξεις περίπου 9,4 δισ. ευρώ ετησίως.

Με την περικοπή αυτών των συντάξεων κατά 5% η ετήσια συνολική συνταξιοδοτική δαπάνη του συστήματος  θα μειωθεί περίπου κατά 465 εκατ. ευρώ. Στο ποσό αυτό θα προστεθεί ετήσια εξοικονόμηση 300 εκατ. ευρώ  από τα «πέναλτι» (μειώσεις)  σε όσους συνταξιοδοτηθούν εφεξής κάτω των 65 ετών, καθώς και άλλα 330 εκατ. ευρώ από την αποτροπή νέων συνταξιοδοτήσεων λόγω αυστηροποίησης των όρων και αναπροσαρμογών στα όρια ηλικίας.

Ετσι θα καλυφθεί πάνω από το 50% του 1,8 δισ. που οι δανειστές ζητούν να  εξοικονομηθεί με περικοπές δαπανών ή/και με αύξηση εσόδων του ασφαλιστικού συστήματος.

Επιπλέον 350 εκατ. εκτιμάται ότι  θα είναι το όφελος από την παραμετροποίηση ρυθμίσεων και αλλαγών στο σύστημα που θα γίνουν την επόμενη τριετία.

 Η μεθόδευση για τη συμφωνία

Η ρύθμιση για το κούρεμα 5% έχει συζητηθεί σε παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και υποστηρίζεται από ορισμένες πλευρές εντός των Θεσμών. Εχει συμφωνηθεί μάλιστα και η τακτική που θα ακολουθηθεί προκειμένου να γίνει αποδεκτή από τους υπόλοιπους και να διευκολυνθεί η επίτευξη τελικής συμφωνίας.

Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, η διαπραγμάτευση θα οδηγηθεί αρχικά σε αδιέξοδο. Εν συνεχεία θα εκδηλωθεί πρωτοβουλία από την πλευρά της Γαλλίας, και θα διατυπωθεί συμβιβαστική πρόταση,  στην οποία θα συναινέσει το ΔΝΤ.

Εάν κλείσει κατ’ αυτό τον τρόπο το μείζον ζήτημα του ασφαλιστικού, εκτιμάται ότι η αξιολόγηση θα  μπορεί να ολοκληρωθεί γρήγορα, αν και θα υπάρχουν ακόμη εκκρεμή θέματα δευτερεύουσας σημασίας.

 Στο σενάριο αυτό επενδύει η κυβέρνηση, προσβλέποντας εν συνεχεία σε άμεση έναρξη της ουσιαστικής συζήτησης για αναδιάρθρωση χρέους,  με την οποία θα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των αγορών στην Ελλάδα, θα πέσουν ταχύτατα οι αποδόσεις των ομολόγων, θ’αλλάξει το κλίμα στην οικονομία και θα επιταχυνθεί η εισροή ξένων επενδύσεων.