Άμυνα & Διπλωματία

Κουμουτσάκος: H κλιμακούμενη ένταση από την Τουρκία αποξηραίνει τις διμερείς σχέσεις


Νέο κύκλο επαφών με άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αίτημα τη διεύρυνση της στήριξής τους προς την Ελλάδα για τη μετεγκατάσταση ασυνόδευτων ανηλίκων, ξεκινά την επόμενη εβδομάδα ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος, όπως επισημαίνει σε σημερινή συνέντευξή του, που δημοσιεύει η εφημερίδα "Παραπολιτικά".

Τη Δευτέρα θα ταξιδέψουν 50 ασυνόδευτα παιδιά και ενήλικες στη Μεγάλη Βρετανία, προκειμένου να επανενωθούν με τις οικογένειές τους, ενώ επίσης η Ελβετία έχει δεσμευτεί να δεχτεί για μετεγκατάσταση 22 ασυνόδευτα παιδιά και η Φινλανδία 100 παιδιά.

Όπως εξηγεί ο κ. Κουμουτσάκος, «εκκρεμούν οι τεχνικές λεπτομέρειες και κάποιες διαδικασίες, προκειμένου να οριστικοποιηθεί η μετεγκατάσταση ασυνόδευτων παιδιών και σε οκτώ άλλες ευρωπαϊκές χώρες που θέλουν να συνδράμουν την Ελλάδα στην προσπάθειά της να στηρίξει την πιο ευάλωτη, για πολλούς λόγους, ομάδα του μεταναστευτικού. Συνεχίζουμε τις προσπάθειες για να διευρύνουμε τη στήριξη προς τη χώρα μας».

Σχετικά με την Τουρκία ο αναπληρωτής υπουργός κάνει λόγο για «ατμόσφαιρα κλιμακούμενης έντασης που συνειδητά καλλιεργεί» η γειτονική χώρα και η οποία «αποξηραίνει το έδαφος των διμερών σχέσεων». Όπως παρατηρεί, «στο άνυδρο έδαφος της έντασης και των προκλήσεων δεν μπορεί να καρποφορήσει διάλογος».

Επίσης, επαναλαμβάνει την αναγκαιότητα ενίσχυσης και προσαρμογής της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας στα νέα δεδομένα. «Η συμφωνία πρέπει να εμπλουτιστεί με δικλείδες και όρους, που θα διασφαλίζουν την τήρηση και την πλήρη εφαρμογή της. Το μεταναστευτικό, ως κοινή πρόκληση, αντιμετωπίζεται αποτελεσματικότερα με συνεργασία. Όχι με απαράδεκτες πολιτικές εργαλειοποίησής του σε βάρος των γειτόνων».

Για την πιθανότητα έξαρσης των μεταναστευτικών ροών το καλοκαίρι ο κ. Κουμουτσάκος εκτιμά ότι «υπάρχουν στοιχεία που επιβάλλουν εγρήγορση, όπως δημόσιες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων και μετακινήσεις σημαντικού αριθμού μεταναστών στις τουρκικές ακτές απέναντι από τα νησιά. Ο προβλεπόμενος καλός καιρός των επόμενων μηνών είναι ένας ακόμα παράγοντας που ευνοεί την αύξηση των ροών» και προσθέτει ότι «οφείλουμε να είμαστε -και είμαστε- προετοιμασμένοι για όλα τα ενδεχόμενα».

Ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρει, εξάλλου, ότι σε πρόσφατη συνομιλία του με τον εκτελεστικό διευθυντή της Frontex, Φαμπρίς Λεζερί, συμφωνήθηκε ότι η ενισχυμένη μετά τα γεγονότα του Έβρου παρουσία της Frontex στο Αιγαίο παρατείνεται κατά ένα μήνα. Ο κ. Κουμουτσάκος εκφράζει την εκτίμηση ότι θα υπάρξει και νέα παράταση της αποστολής έως τα μέσα Ιουλίου, ενώ ζητάει να εξεταστεί σοβαρά «η δυνατότητα μεικτών επιχειρήσεων της Frontex με τις αντίστοιχες τουρκικές αρχές σε ξηρά και θάλασσα κατά μήκος των τουρκικών ακτών».

Τέλος, σε ερώτηση περί πρόωρων εκλογών ο κ. Κουμουτσάκος απαντά ότι «έχουμε μια ισχυρή νωπή εντολή που ανανεώνεται και ενισχύεται καθημερινά στην πράξη. Με αυτήν θα διαχειριστούμε την επόμενη δύσκολη ημέρα της πανδημίας».