Ελλάδα

Κούλογλου: Ανοιχτό παράθυρο για τις γερμανικές αποζημειώσεις


«Το παράθυρο για την διεκδίκηση των πολεμικών επανορθώσεων από την Γερμανία έχει ανοίξει γιατί η θέση της χώρας μας έχει αναβαθμιστεί με την έξοδο από τα μνημόνια, την συμφωνία των Πρεσπών και την διαπραγματευτική ισχύ του Τσίπρα. Εκτός αυτών, η χώρα αυτή την φορά έχει προετοιμαστεί καλύτερα. Στο προσεχές διάστημα αναμένεται το νέο πόρισμα της Βουλής. Πρώτη φορά έγινε τόσο επισταμένη έρευνα από την Βουλή», δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha και σημείωσε πως ακόμη ένα όπλο στην φαρέτρα αυτή είναι και το βιβλίο του Γερμανού ιστορικού Καρλ Χάινζ Ρόθ, στο οποίο μέσω μιας πολύ συγκεκριμένης ανάλυσης με παράθεση νέων ντοκουμέντων και στοιχείων καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Γερμανία χρωστά στην χώρα μας το ποσό των 190 δισεκατομμυρίων ευρώ. «Το βιβλίο αυτό το είχα παρουσιάσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2017, και φέτος μια ομάδα εθελοντών από την Κατερίνη ανέλαβε το γιγάντιο έργο να το μεταφράσει στα ελληνικά».

Με αυτή την ομάδα εθελοντών, την ομάδα «ο Τόπος μου», διοργανώθηκε χθες στο Δημαρχείο Καισαριανής η προβολή της ταινίας «Το Μπαλκόνι - Μνήμες Κατοχής». Μετά την προβολή, ακολούθησε συζήτηση με το κοινό για την ιστορική μνήμη, όπου συμμετείχε, εκτός από τον Στέλιο Κούλογλου, ο Γερμανός ιστορικός Κριστόφ Σμινκ Γκουστάβους και ο σκηνοθέτης της ταινίας Χρύσανθος Κωνσταντίδης.

Στην προσπάθεια της διεκδίκησης των Γερμανικών επανορθώσεων έχει προστεθεί και ένας ακόμη σύμμαχος, η Πολωνία, όπως εξήγησε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. «Διοργανώνω την Τετάρτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μια εκδήλωση, στην οποία θα συναντηθούν οι απόγονοι και οι επιζώντες του Κομμένου της Άρτας, ενός χωριού που ξεκληρίστηκε από τους ναζί, και του Λίντιτσε, ενός μαρτυρικού χωριού της Τσεχοσλοβακίας. Σκοπός μου είναι να ανακινηθεί το ζήτημα των επανορθώσεων και στην Τσεχία και την Σλοβακία. Πρόκειται για συντηρητικές κυβερνήσεις αλλά θεωρώ ότι σε αυτό το θέμα θα μπορέσει να υπάρξει συνεργασία».    

Στον αγώνα για την διεκδίκηση των αποζημιώσεων, όπως τόνισε ο Στέλιος Κούλογλου, «χρειάζεται μια πολύ καλά επεξεργασμένη διπλωματική και νομική τακτική για να πετύχουμε. Επίσης να υπάρξει ευαισθητοποίηση της γερμανικής κοινής γνώμης. Φαίνεται πως έχουν αρχίσει να αναγνωρίζουν τα ιστορικά γεγονότα. Ξεκίνησε με δηλώσεις της Μέρκελ το 2015, συνεχίστηκε με την συγγνώμη του Προέδρου, αλλά η πλειονότητα της κοινής γνώμης παραμένει να μην γνωρίζει. Πρέπει επίσης να γίνει δουλειά με τα παιδιά. Να μάθουν την ιστορία. Την προηγούμενη εβδομάδα είχα επισκεφθεί ένα σχολείο της Θεσσαλονίκης και ένα του Βόλου. Ρώτησα τα παιδιά εάν ήξεραν τη σφαγή του Κομμένου. Δεν την ήξεραν. Δεν ήξεραν ότι ένα ολόκληρο χωριό στην Άρτα ξεκληρίστηκε! Προς αυτή την κατεύθυνση είχα προσφέρει το ντοκιμαντέρ ‘Νεοναζί: Το ολοκαύτωμα της μνήμης’ στο Υπουργείο Παιδείας. Επί Σαμαρά δεν το ήθελαν. Επί ΣΥΡΙΖΑ έχει εκδηλωθεί το ενδιαφέρον αλλά δεν έχει προχωρήσει ακόμη η προβολή».

Από την πλευρά του ο Γερμανός ιστορικός, μιλώντας στα ελληνικά, παρατήρησε ότι στα εκπαιδευτικά προγράμματα δεν καλύπτονται επαρκώς οι ανάγκες της ιστορικής μνήμης. «Διαφορετικά δεν θα βλέπαμε νέους να ελκύονται από τα μηνύματα των εθνικιστών. Ευτυχώς, δεν αποτελούν πλειοψηφία. Οι περισσότεροι νέοι μαθαίνουν για την ιστορία. Βλέπω πολλούς φοιτητές μου που ενδιαφέρονται πολύ για το θέμα. Αλλά στα σχολεία πρέπει να δουλέψουμε περισσότερο».

«Η ταινία χρηματοδοτήθηκε από το Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον. Δηλαδή από το γερμανικό κράτος. Στην Ελλάδα δεν κατάφερα να συγκεντρώσω χρήματα. Επίσης, η ομάδα εθελοντών από την Κατερίνη αυτοοργανώθηκε, συγκέντρωσε τα χρήματα και προχώρησε στην μετάφραση και στην έκδοση του βιβλίου του κ. Ρόθ. Στην Ελλάδα πρέπει να κάνουμε περισσότερα ως κράτος για την ιστορική μνήμη και τις επανορθώσεις. Και από πλευράς κράτους και από πλευράς πολιτών ώστε η μνήμη και η δικαίωση να συνυπάρξουν σε ισορροπία», δήλωσε, τέλος, ο κ. Κωνσταντινίδης.