Στρατηγικό ρόλο στα νέα Ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία λαμβάνουν οι ασφαλιστικές, αποκτώντας πλεονέκτημα στην αγορά, ενισχύοντας την επιχειρηματικότητα, παράλληλα την βιώσιμη ανάπτυξη στην Γηραιά Ήπειρο. Στο μέτωπο της ανάπτυξης, ωστόσο αντιπαρατίθενται Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Insurance Europe και ασφαλιστικές. Η Επιτροπή έκανε ένα βήμα πίσω σε ό,τι αφορά το Solvency II, η Insurance Europe ζητά περισσότερα παραθέτοντας επιχειρήματα. Οι τελικές αποφάσεις φαίνεται να μην έχουν ληφθεί ακόμα. Ο «ματς», με άγνωστο ακόμα, όπως όλα δείχνουν το τελικό αποτέλεσμα
της Ελενας Ερμείδου
Κρίσιμο και καθοριστικό σημείο των αποφάσεων τους: το νέο Εποπτικό Πλαίσιο, όπως ορίζει η Οδηγία για την Φερεγγυότητα ΙΙ (Solvency II) η οποία θέτει αυστηρές απαιτήσεις όσον αφορά τα κεφαλαιακά αποθέματα των ασφαλιστικών και την στάθμιση τους ανάλογα με τον κίνδυνο που έχουν αναλάβει.
Τούτων λεχθέντων, ο Steven Engels Εκπρόσωπος για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Βέλγιο, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Sofokleousin.gr σε εκδήλωση της Επιτροπής που πραγματοποιήθηκε στις 6 Ιουνίου στο Molenbeek – Saint Jean των Βρυξελλών δήλωσε πώς πρόθεση της Επιτροπής είναι: να ενισχύσει με ένα συνετό τρόπο τις επενδύσεις που ενέχουν παραπάνω ρίσκο με την συμμετοχή ιδιωτών στα χρηματοδοτικά προγράμματα. Η Επιτροπή κρίνει σημαντική την συμμετοχή των ασφαλιστικών και αντασφαλιστικών εταιρειών σε αυτά τα προγράμματα. Προς αυτή την κατεύθυνση, ο ίδιος τόνισε κινήθηκε η πρόσφατη απόφαση που έλαβε η Επιτροπή να χαμηλώσει ελαφρώς, τον πήχυ των κεφαλαιακών απαιτήσεων των ασφαλιστικών για μία ορισμένη κατηγορία κεφαλαίων (asset classes).
Όπως ανάφερε ο κος Engels από την έναρξη του επενδυτικού πλάνου για την Ευρώπη τον Ιούνιο του 2015 έχουν λάβει έγκριση χρηματοδοτικά κονδύλια ύψους 37 δισ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων EFSI (European Fund for Strategic Investments) προς όλα τα Κράτη – Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται χρηματοδοτικά κονδύλια 9 δισ. ευρώ προς τις μικρό – μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ). Ωστόσο, θα πρέπει να ειπωθεί πως η αρχική επένδυση έχει την ικανότητα να ενεργοποιήσει πρόσθετες επενδύσεις ύψους 194 δισ. ευρώ.
Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων EFSI συγχρηματοδοτεί επενδυτικά έργα σε διαφόρους τομείς που εκτείνονται από το περιβάλλον την αποδοτικότητα των πόρων, τις μεταφορές, και από τα την ψηφιακή οικονομία, μέχρι και την ενέργεια και τις κοινωνικές υποδομές. Αξίζει να σημειωθεί πως πάνω από 416.000 μικρές επιχειρήσεις σε όλη την Ευρώπη αναμένουν να επωφεληθούν της χρηματοδότησης του EFSI.
Ποια η θέση της Insurance Europe για τον πήχυ των κεφαλαιακών απαιτήσεων
Μία ημέρα μετά τις παραπάνω δηλώσεις της Επιτροπής και με την δημοσιοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενδιάμεση αναθεώρηση των CMU (Capital Markets Union), το έργο το οποίο θα ξεκλειδώσει την χρηματοδότηση με στόχο να θέσει σε αναπτυξιακή τροχιά την Ευρώπη, η Michaela Koller γενική διευθύντρια της Insurance Europe, τόνισε:
«Όταν εισήχθη το έργο των CMU, η ανακοίνωση της Επιτροπής υπόσχονταν ότι θα στήριζε τις μακροπρόθεσμες επενδύσεις. Χαιρετίζουμε τα βήματα που έχουν γίνει ώστε να ανταποκριθούν προς αυτή την κατηγορία κεφαλαίων – συμπεριλαμβανομένου των υποδομών, του ιδιωτικού χρέους, των μετοχικών κεφαλαίων, των χρεογράφων -οι αλλαγές είναι περιορισμένες και επηρεάζουν ένα μικρό ποσοστό ασφαλιστικών χαρτοφυλακίων. Για απαντηθούν οι στόχοι των CMU, απαιτούνται ευρύτερες αλλαγές ώστε να προσαρμοστούν οι κεφαλαιακές επιβαρύνσεις και να αντικατοπτρίζουν τον πραγματικό κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι ασφαλιστικές όταν επενδύουν σε ένα ευρώ φάσμα μακροπρόθεσμων περιουσιακών στοιχείων».
«Δυστυχώς, η Επιτροπή δεν έχει ακόμα αντιμετωπίσει την εσφαλμένη υπόθεση ότι οι ασφαλιστές επενδύουν βραχυπρόθεσμα, όπως οι traders. Αυτή η εσφαλμένη αντίληψη οδηγεί σε άσκοπές κεφαλαιακές υποχρεώσεις για τα μακροπρόθεσμα κεφάλαια υπό το Solvency II, τα οποία αποθαρρύνουν τους ασφαλιστές από το να πραγματοποιούν επενδύσεις. Παρόλο που υποστηρίζουμε την πρόταση της Επιτροπής για το καθορισμό των οικονομικών παραγόντων σε τέτοιες επενδύσεις από τις ασφαλιστικές εταιρείες, είναι λυπηρό το γεγονός ότι η ενδιάμεση αναθεώρηση των CMU δεν περιλαμβάνουν περισσότερο φιλόδοξες προτάσεις για την άρση των αντικινήτρων σε ασφαλιστικές εταιρείες που επενδύουν μακροπρόθεσμα.
«Καθώς, εισερχόμεθα στο τελικό στάδιο των CMU, προσδοκούμε και από την Επιτροπή και συστήνουμε να πάρει πιο αποφασιστικές λύσεις για την αντιμετώπιση των μακροπρόθεσμων επενδύσεων με την διαδικασία του κατ’ επείγοντος. Θα πρέπει να αποφευχθούν προτάσεις που θέτουν πρόσθετα εμπόδια στην ικανότητα των ασφαλιστικών να επενδύουν μακροπρόθεσμα.
«Οι ασφαλιστές χαιρετίζουν την ιδέα του Πανευρωπαϊκού Συνταξιοδοτικού Προϊόντος (PEPP), το οποίο στοχεύει να βοηθήσει τους πολίτες να εξασφαλίσουν την συνταξιοδότηση τους και να ενισχύσουν τις μακροπρόθεσμες επενδύσεις τους στην Ευρώπη. Αλλά, για να επιτευχθεί αυτό, η Επιτροπή θα πρέπει να διασφαλίσει ότι το PEPP είναι ένα πραγματικό συνταξιοδοτικό προϊόν».
«Παρά τα στοιχεί που παρασχέθηκαν, η Επιτροπή δεν πρότεινε καμία ενέργεια για την αντιμετώπιση της υπερφόρτωσης των καταναλωτών. Οι πληροφορίες αυτές προκαλούν σύγχυση στους καταναλωτές, αντί να του βοηθούν να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις και αυτό θα πρέπει να αντιμετωπιστεί κατ’ επειγόντως από την Επιτροπή».
Η κα Koller έκλεισε την επιστολή της προς την Επιτροπή καλώντας να αξιοποιήσει την ευκαιρία για να διορθώσει τα θέματα που έχουν προσδιοριστεί για CMU.