Το χρηματιστηριακό κλίμα επιδεινώνεται και οι βασικοί δείκτες του ΧΑ κινούνται πτωτικά για τέταρτη κατά σειρά συνεδρίαση, διαψεύδοντας τις προσδοκίες για γρήγορη αντίδραση-ανάκαμψη και συνέχιση της ανοδικής πορείας προς τα υψηλά 12μήνου.
Καταλύτες η αρνητική εξέλιξη στο placemrnt της Εθνικής – με την μείωση της ανώτατης τιμής διάθεσης - και η επαπειλούμενη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, που μπορεί να στείλει στα ύψη τις τιμές του πετρελαίου, προκαλώντας “βραχυκύκλωμα” στην παγκόσμια οικονομία.
Οι μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές φαίνεται να αντιπαρέρχονται αυτό τον κίνδυνο και σήμερα ξεκίνησαν με κέρδη, που σταδιακά εξανεμίζονται. Στο ελληνικό χρηματιστήριο μεγαλύτερη είναι η επίδραση από τη διάψευση ενδείξεων και προσδοκιών για υψηλή τιμή διάθεσης των μετοχών της Εθνικής.
Οι διαρροές και τα "φούμαρα"
Φαίνεται ότι οι πληροφορίες που διοχετεύονταν για προσφορές δισεκατομμυρίων κοντά στο ανώτατο όρο τιμών ήταν... “φούμαρα” για εσωτερική κατανάλωση και για δημιουργία θετικού κλίματος. Αν υπήρχαν πράγματι τόσο πολλές προσφορές σε υψηλές τιμές, δεν θα αναγκάζονταν το ΤΧΣ να αναπροσαρμόσει το άνω όριο από τα 7,95 στα 7,60 ευρώ.
Εν πάση περιπτώσει το κλίμα στο ΧΑ δεν ήταν ούτως θετικό τις τελευταίες μέρες και το θέμα με την Εθνική προστέθηκε σαν “κερασάκι στην τούρτα”
Οι εξελίξεις στο μεσανατολικό δεν μπορούν να σταθούν ως δικαιολογία της πτώσης, καθώς οι διεθνείς αγορές αντιδρούν ψύχραιμα, οι ευρωπαϊκοί δείκτες ανέβαιναν το πρωι, ενώ η τιμή του πετρελαίου μπρεντ ανεβαίνει μόλις 1,8% παραμένοντας κάτω από τα 75 δολάρια (ενώ πριν από 6 μήνες ήταν στα 90 δολάρια).
Μία ακόμη αρνητική ένδειξη για τη δυναμική του ΧΑ και τις βραχυχρόνιες προοπτικές του είναι το γεγονός ότι η πτώση συντελείται με αυξημένο όγκο συναλλαγών και τζίρο. Σήμερα σε δύο ώρες συνεδρίασης έχουν αλλάξει χέρια μετοχές αξίας 31 εκατ. ευρώ, συν 12,3 εκατ. ευρώ με μεταβιβάσεις πακέτων.
Αναλυτές εκτιμούν ότι η μεταβλητότητα θα είναι έντονη, ώσπου να επανατοποθετηθεί η ρευστότητα που αποσύρθηκε για να μπει στο placement της Εθνικής και θα μείνει τελικά αδιάθετη. Ανοδική αντίδραση αναμένεται στις δύο επόμενες συνεδριάσεις, με πρώτο στόχο την επιστροφή του ΓΔ στην περιοχή των 1.450 μονάδων.
Μετοχές και δείκτες
Προς το παρόν όλοι οι δείκτες βρίσκονται στο κόκκινο και 5 στις 6 μετοχές καταγράφουν απώλειες
Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται κοντά στο χαμηλό ημέρας, χάνοντας 1% στις 1.432 μονάδες.
Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχωρεί κατά 1,08% στις 3.471 μονάδες. Στο -1% ο δείκτης των mid caps.
Ο τραπεζικός δείκτης πήγε μέχρι -1,41% και τώρα υποχωρεί κατά 0,92%. Με θετικό πρόσημο μόνον η Εθνική (+0,6%). Στο κόκκινο Attica Bank -3,6%, Eurobank -2,1%, Alpha και Τρ. Κύπρου -1,8%, Optima -1%, Τρ. Ελλάδος -0,7%, Πειραιώς -0,4%.
Στο κόκκινο όλα τα εμποροβιομηχανικά blue chips. Τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν: Aegean -2,5%, Lamda και ΕλβαλΧαλκόρ -1,8%, ΟΤΕ και Cenergy -1,6%, Μυτιληναίος και Jumbo -1,4%, Ελλάκτωρ, Σαράντης και Autohellas -1,10%.