Κοκαΐνη: Μία παράνομη ουσία που συναντάται περισσότερο στα «καλύτερα τα σπίτια» και λιγότερο συχνά σε σκοτεινά, κακόφημα δρομάκια. Από μεγαλοστελέχη της Wall Street και επιχειρηματίες, μέχρι αστέρια της ευρύτερης βιομηχανίας του θεάματος, πολιτικούς, επιφανείς δικηγόρους και δημοσιογράφους έχουν κατά καιρούς απασχολήσει το νόμο -και τα media- με το θέμα αυτό.
Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα στη Wall Street ξέσπασε άλλο ένα σκάνδαλο κοκαϊνης, όταν επενδυτικός τραπεζίτης κατηγορήθηκε από τη σύζυγό του για συστηματική χρήση ναρκωτικών. Επίσης, μικρή ποσότητα κοκαϊνης βρέθηκε στο σπίτι τραπεζίτη στο Χονγκ Κονγκ, ο οποίος συνελήφθη ως ύποπτος για τη δολοφονία δύο ιερόδουλων.
Και για να μη νομίζουμε ότι στην Ελλάδα τα κρίσης δεν υπάρχει χρήμα για τέτοιες «πολυτέλειες», προ ημερών σε σπίτι στη Βούλα βρέθηκαν… 230 κιλά κοκαϊνης, τουλάχιστον μεγάλο μέρος των οποίων προφανώς προοριζόταν για εγχώρια κατανάλωση…
Μπορεί τέτοια σκάνδαλα να μην ξεσπάνε κάθε μέρα, αλλά δεν αποτελούν και έκπληξη. Η κοκαϊνη εδώ και δεκαετίες αποτελεί έναν αθέμιτο τρόπο για κάποιους τραπεζίτες και άλλα μεγαλοστελέχη με πολύ αγχωτικό πρόγραμμα να καταφέρνουν να ανταπεξέρχονται στις υποχρεώσεις τους στο γραφείο, με γρήγορες αποφάσεις, πελάτες, πάρτι και ελάχιστες ώρες ύπνου.
Όλα αυτά μπορεί να ακούγονται πολύ «λαμπερά», ωστόσο υπάρχει λόγος που η κοκαϊνη είναι παράνομη. Η χρήση της έχει συνέπειες για τον οργανισμό και την ψυχολογική κατάσταση.
Και πολύ σοβαρές:
Η κοκαϊνη προκαλεί ευφορία και διεγείρει τις αισθήσεις
Για τους περισσότερους χρήστες την κατανάλωση της ουσίας ακολουθεί η διέγερση. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Κατάχρησης Ναρκωτικών των ΗΠΑ (NIDA), η κοκαϊνη προκαλεί ευφορία και πνευματική εγρήγορση, οξύνοντας την όραση, την αφή και την ακοή. Όσο πιο γρήγορα περάσει στην κυκλοφορία του αίματος, τόσο πιο έντονο είναι αυτό το αποτέλεσμα και τόσο λιγότερο διαρκεί.
Ενεργοποιεί το μέρος του εγκεφάλου που ευθύνεται για τους εθισμούς
Νευροψυχολόγοι του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν βρήκαν ότι η επαναλαμβανόμενη χρήση κοκαϊνης οδηγεί σε υπερευαισθησία του συστήματος ντοπαμίνης, καθιστώντας δύσκολο για τον εγκέφαλο να αγνοήσει την ουσία. Η έκκριση ντοπαμίνης, της ουσίας του εγκεφάλου που ευθύνεται για κάθε εθισμό, ενεργοποιείται όταν κάποιος εμπλέκεται σε οποιαδήποτε δραστηριότητα απόλαυσης.
Είναι τόσο εθιστική, που τη λαχταράς απλώς βλέποντας άλλους να κάνουν χρήση
Η Δρ. Νόρα Βόλκοφ, διευθύντρια του NIDA και από τους πλέον εξειδικευμένους επιστήμονες στον εθισμό στις ΗΠΑ, βρήκε ότι τα επίπεδα ντοπαμίνης αυξάνονταν, ακόμα κι όταν εθισμένοι στην κοκαϊνη απλώς έβλεπαν σε βίντεο άλλους να κάνουν χρήση.
Μπορεί να αποβεί μοιραία, διότι περιορίζει το αίμα προς την καρδιά
Η κοκαϊνη αυξάνει τον καρδιακό παλμό και την πίεση του αίματος, ενώ στενεύει τις αρτηρίες που προμηθεύουν αίμα στην καρδιά. Ο περιορισμός της ροής οξυγονωμένου αίματος στην καρδιά προκαλεί νόσο του συνδετικού ιστού και μπορεί να οδηγήσει σε πόνο στο στέρνο, καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό.
Οι χρήστες είναι πίο επιρρεπείς σε καρδιακές προσβολές
Το 1999 ερευνητές στη Βοστόνη ανακάλυψαν ότι κατά την πρώτη ώρα μετά τη χρήση κοκαϊνης ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής είναι αυξημένος κατά σχεδόν 24 φορές. Σε επόμενη έρευνα του 2008 διαπιστώθηκε ότι το 10% των καρδιακών προσβολών σε άτομα ηλικίας 18-45 ετών συνδεόταν με χρήση κοκαϊνης πάνω από 10 φορές στη ζωή τους.
Μειώνει τη Γκρίζα Ύλη στον εγκέφαλο
Μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ αποκάλυψε ότι η κοκαϊνη μπορεί να γερνάει σημεία – κλειδιά του εγκεφάλου με ταχύτερο ρυθμό. Οι χρήστες χάνουν Γκρίζα Ύλη -που βοηθάει στον έλεγχο της μνήμης, τη διαδικασία λήψης αποφάσεων και την προσοχή- με ρυθμό σχεδόν διπλάσιο αυτού όσων δεν κάνουν χρήση.
Καταστρέφει την πρωτεϊνη που ενεργοποιεί την απόλαυση, οδηγώντας σε κατάθλιψη
Οι χρόνιοι χρήστες κοκαϊνης διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν κατάθλιψη, ενώ δεν μπορούν να «στηριχτούν» στην ουσία ως αντίβαρο, καθώς έχει φθίνουσες αποδόσεις με την πάροδο του χρόνου. Μελέτη του 2009 έδειξε ότι με τον καιρό η κοκαϊνη συρρικνώνει τα επίπεδα της πρωτεϊνης VMAT2, που ευθύνεται για την παραγωγή ντοπαμίνης στον εγκέφαλο.
Εντείνει παροδικά το σεξ, αλλά οδηγεί σε ανικανότητα
Βραχυπρόθεσμα η κοκαϊνη μπορεί να εντείνει τη σεξουαλική διέγερση και να παρατείνει την αντοχή. Ωστόσο, όπως οι περισσότερες εξαρτησιογόνες ουσίες, η μακροχρόνια χρήση μπορεί να οδηγήσει σε ανικανότητα.
Μειώνει την όρεξη, οδηγώντας σε απώλεια βάρους
Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπέρμινχαμ, που έκαναν πείραμα σε αρουραίους, βρήκαν ότι η χρήση κοκαϊνης καθυστερεί το αίσθημα της ανάγκης για τροφή και μειώνει τον αριθμό των γευμάτων που καταναλώνονται συνολικά.
Καταστρέφει το εσωτερικό της μύτης, προκαλώντας αναπνευστικά προβλήματα
Η κοκαϊνη είναι τοξική για τον ρινικό ιστό, απ’ όπου περνάει πριν απορροφηθεί στο αίμα. Επειδή μουδιάζει την περιοχή, ο χρήσης δεν αισθάνεται πόνο, αλλά προκαλεί ερυθρότητα, καταρροή και τελικά βλάβη στο διάφραγμα.
Ανιχνεύεται στα ούρα για 48 ώρες
Σύμφωνα με άρθρο στο Journal of Analytical Toxicology, οι μεταβολίτες της κοκαϊνης (βενζοϋλεκγονίνη) μπορούν να ανιχνευθούν στα ούρα για μία περίοδο περίπου 48 ωρών μετά τη χρήση. Όμως αυτή η περίοδος είναι μεγαλύτερη εάν κάποιος είναι χρόνιος χρήστης.
Ανιχνεύεται στα μαλλιά για 90 ημέρες
Άλλος ένας τρόπος ελέγχου για χρήση κοκαϊνης είναι η ανάλυση της τρίχας. Το εργαστήριο παίρνει ένα δείγμα τρίχας 3,8 εκατοστών από το άκρο της ρίζας και μπορεί να διαπιστώσει εάν έγινε χρήση τα παράνομης ουσίας μέσα στις τελευταίες 90 ημέρες.