Την παραμονή συνολικά της εστίασης (εστιατόρια, καφέ κλπ) και της διασκέδασης σε αναστολή λειτουργίας και κατά τη διάρκεια των γιορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα το μεσημέρι (7/12) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.
Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στην ίδια έκτακτη ενημέρωση σχετικά με τα περιοριστικά μέτρα, ο Στ. Πέτσας θα ανακοινώσει ότι και τα σχολεία δεν πρόκειται να ανοίξουν πριν τις γιορτές, άρα η επαναλειτουργία τους τοποθετείται μετά τις 7 Ιανουαρίου. Επιπλέον είναι πιθανό να ανακοινωθεί και η παράταση της απαγόρευσης μετακινήσεων από νομό σε νομό κατά την περίοδο των γιορτών.
Σε σχέση με το άνοιγμα του λιανεμπορίου, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης, μιλώντας σήμερα στον ΑΝΤ1 ανέφερε: «καλό είναι να μην δίνουμε ημερομηνίες και να καλλιεργούμε προσδοκίες. Το άνοιγμα της αγοράς σαφώς και θα γίνει τμηματικά. Θα ανοίξουν πρώτα εκείνα που άνοιξαν και την προηγούμενη φορά: κομμωτήρια, βιβλιοπωλεία κτλ. και μετά θα ακολουθήσουν άλλοι κλάδοι», ενώ όπως σημείωσε δεν είναι από τα πρώτα που να ανοίξουν τα εμπορικά κέντρα και τα καταστήματα που λειτουργούν σε αυτά.
Από την πλευρά του ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής ειδικών Νίκος Σύψας εξέφρασε τους φόβους του για το άνοιγμα των καταστημάτων. Μιλώντας σήμερα στο OPEN τόνισε πως «είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί γιατί δεν μπορούμε να αναλάβουμε το κόστος μιας τραγωδίας». Σε σχέση με το ενδεχόμενο να ανοίξουν τα μαγαζιά στις 14 ή τις 21 Δεκεμβρίου, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας σημείωσε με νόημα: «Φανταστείτε τι θα γίνει στην Ερμού αν ανοίξουν όλα τα καταστήματα. Θα γίνει εστίας υπερμετάδοσης».
Ζήτησε να μη χαλαρώσει κανείς κατά τη διάρκεια των γιορτών, λέγοντας πως «ό,τι συμβεί τα Χριστούγεννα θα το αντιμετωπίσουμε τον Γενάρη και θα είναι άσχημο». Όπως είπε, «στη Θεσσαλονίκη η έκρηξη έγινε μέσα σε πέντε μέρες» και επανέλαβε ότι «είναι επικίνδυνο το φαινόμενο και είναι πέρα από τις δυνάμεις μας. Θα μας ταλαιπωρεί μέχρι την Άνοιξη».
«Αν υπάρξει ανάκαμψη της πανδημίας πού θα πάνε οι ασθενείς; Δεν υπάρχουν κρεβάτια, υπάρχει κίνδυνος να μη λαμβάνουν υπηρεσίες οι ασθενείς», είπε επίσης ο Νίκος Σύψας, σημειώνοντας «τα μέτρα απέδωσαν πολύ αργά λόγω της μεγάλης διασποράς και για αυτό δεν βλέπουμε ακόμη κάμψη διασωληνωμένων».
Άνοιγμα κάτω από τα 1000 κρούσματα
Ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης εξέφρασε την εκτίμηση ότι το άνοιγμα του λιανεμπορίου πρέπει να γίνει αν καταγράφονται κάτω από 1.000 κρούσματα κορονοϊού τη μέρα. Μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΪ, προειδοποίησε ότι «από τη στιγμή που συζητάμε να ανοίξουν τα μαγαζιά λιανικής, θεωρώ ότι το σταδιακό άνοιγμα μπορεί να φέρει το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που θέλουμε».
«Αν ανοίξουμε το ένα τρίτο των δραστηριοτήτων, φοβάμαι να έχουμε μεγαλύτερους συνωστισμούς από το να τα ανοίξουμε όλα» εξήγησε ο Μ. Δερμιτζάκης και επεσήμανε ότι «και τα εμπορικά μπορεί να ανοίξουν, από πλευράς ελέγχου είναι πιο εύκολα τα εμπορικά, μπορούμε να ελέγξουμε πόσοι μπαίνουν».