Τις βασικές παραμέτρους ενός σχεδίου στήριξης ευάλωτων δανειοληπτών με δάνεια κύριας κατοικίας συμφώνησαν σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας και οι εκπρόσωποι των τραπεζών. Οι συζητήσεις θα συνεχισθούν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, με την προοπτική να ανακοινωθεί από τις τράπεζες το πρόγραμμα στήριξης πριν την ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού και να τεθεί σε εφαρμογή από τις αρχές του επόμενου έτους.
Ο υπουργός Οικονομικών επέμενε εξαρχής για ένα πρόγραμμα που θα είχε την ίδια περίμετρο δικαιούχων με το πρόγραμμα «Γέφυρα 1» της περιόδου της πανδημίας, δηλαδή 50.000 δανειολήπτες με περισσότερα από 75.000 δάνεια. Οι τράπεζες παρουσίασαν ένα σχέδιο που, όπως ανέφεραν στον υπουργό, εξαντλεί τις δυνατότητές τους και έχει την έγκριση του Εποπτικού Μηχανισμού της ΕΚΤ, το οποίο θα καλύψει περίπου 30.000 δανειολήπτες.
Ο Χρ. Σταϊκούρας, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Βουλή, ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Είμαι ικανοποιημένος (σ.σ.: από τη συμφωνία), στον βαθμό που οι τράπεζες έφθασαν στα όριά τους. Είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά απέχουμε ακόμη. Σώζουμε κάποιους, δεν μπορώ να σώσω παραπάνω. Είναι λύση για αρκετούς δανειολήπτες, περίπου 30.000».
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο θα καλύψει το ήμισυ της επιβάρυνσης που έχει ένα στεγαστικό δάνειο κυμαινόμενου επιτοκίου από τον Ιούλιο, με το σχετικό κόστος να επιβαρύνει τις τράπεζες και όχι τον κρατικό προϋπολογισμό και να μοιράζεται εξίσου στις τέσσερις συστημικές τράπεζες, ανεξάρτητα από τον αριθμό των δικαιούχων που θα έχει καθεμιά. Για παράδειγμα, αν μια δόση δανείου ήταν 200 ευρώ την 1η Ιουλίου και αυξηθεί στα 300 ευρώ, οι τράπεζες θα επιδοτήσουν τον δικαιούχο με 50 ευρώ.
Το νέο πρόγραμμα θα λειτουργεί υπό την εποπτεία και ευθύνη της Ειδικής Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. Θα επιδοτεί τους δανειολήπτες με ποσό που θα καλύπτει το 50% της επιβάρυνσης που προκαλεί η αύξηση των επιτοκίων, ενώ η επιλογή των δικαιούχων θα γίνεται από την πολιτεία και όχι από τις τράπεζες.
Ημερομηνία αναφοράς του προγράμματος είναι η 1.7.2022 και οι δικαιούχοι θα επιδοτούνται με το 50% της αύξησης της δόσης που σημειώνεται από την ημερομηνία αναφοράς. Η διάρκεια του προγράμματος έχει ορισθεί σε 12 μήνες μετά την ένταξη των δικαιούχων στο πρόγραμμα. Οι αιτήσεις θα πρέπει να υποβληθούν μέσω ειδικής πλατφόρμας που θα δημιουργηθεί εντός τριμήνου από την έναρξη λειτουργίας του προγράμματος στήριξης.
Εκτιμάται ότι η περίμετρος των δικαιούχων θα φθάσει τους 30.000. Ο δανειολήπτης, εκτός από την κάλυψη των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων, θα πρέπει να είναι ενήμερος, δηλαδή να μην έχει εμφανίσει καθυστέρηση στις δόσεις άνω των 90 ημερών από τις αρχές του 2022 ή κατά τη στιγμή υποβολής της αίτησης. Αν υπάρξει καθυστέρηση άνω των 30 ημερών κατά τη διάρκειας εφαρμογής του προγράμματος επιδότησης, ο δανειολήπτης θα τίθεται εκτός προγράμματος και η επιδότηση θα διακόπτεται.
Σε ό,τι αφορά τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για την επιλογή των δικαιούχων, αυτά αναμένεται να είναι ελαφρώς αυστηρότερα από τα αντίστοιχα κριτήρια που ίσχυσαν στο πρόγραμμα «Γέφυρα». Έτσι, θα μειωθεί ελαφρώς το ανώτατο, βασικό εισοδηματικό όριο, που είχε τεθεί στα 24.000 ευρώ με το αρχικό πρόγραμμα και θα διαμορφωθεί στα 21.000 ευρώ, με προσαυξήσεις για τα εισοδήματα του/της συζύγου και κάθε παιδιού (μέχρι τρία).