Αγορές

Κλειδώνουν κέρδη στο χρηματιστήριο - Μεγάλος τζίρος- Αλλαγή κλίματος στις αγορές


Αλλαγή κλίματος σημειώνεται στις αγορές - και στο ΧΑ, καθώς το παζλ των γεωπολιτικών εξελίξεων γίνεται όλο και πιό περίπλοκο, ενώ στον ορίζοντα παραμένουν τα προβλήματα της ευρωπαϊκής οικονομίας  και το ζήτημα των επιτοκίων, που  την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό τους επόμενους μήνες.

 "Σημειωτόν" κινείται ο DAX  στη Φρανκφούρτη, απώλειες 0,60% στο Παρίσι και στο Λονδίνο- όσες κατέγραψαν χθες και οι δείκτες της Wall Street

Σκηνικό σταθεροποίησης στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τους δύο βασικούς δείκτες να ισορροπούν στο επίπεδο του χθεσινού κλεισίματος, ενώ ο τραπεζικός υποχωρεί κατά 0,60%. Η συναλλακτική κίνση είναι έντονη και ο τζίρος αυξημένος (25,5 εκατ. ευρώ σε μιάμιση ώρα), στοιχείο που υποδηλώνει ότι το αγοραστικό ενδιαφέρον παραμένει ισχυρό, αντισταθμίζοντας τις πιέσεις από κινήσεις κατοχύρωσης βραχυχρόνιων κερδών.

Διεθνείς οίκοι συνεχίζουν να πριμοδοτούν τις τραπεζικές μετοχές με αναθεωρήσεις τιμών-στόχων, ενώ οι αναλυτές προσπαθούν να βρουν στοιχεία και επιχειρήματα που να δικαιολογούν την αισιοδοξία τους. Κατά τις εκτιμήσεις τους, καταλύτη για την πορεία των αγορών στο κλείσιμο του έτους θα αποτελέσουν οι αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών για τα επιτόκια.

Με την οικονομία της Ευρωζώνης να “σέρνεται” και τη Γερμανία να βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο παρατεταμένης στασιμότητας ή ύφεσης, οι αποφάσεις για την ΕΚΤ είναι μονόδρομος: Πρέπει να μειώσει το κόστος χρήματος, ακόμη κι αν αυτό συνεπάγεται αναζωπύρωση του πληθωρισμού και απομάκρυνση από τον βασικό στόχο.

Προς το παρόν, οι κεντρικοί τραπεζίτες της Ευρωζώνης συμφωνούν ότι η πληθωριστική απειλή έχει αναχαιτιστεί και μπορεί να παραμείνει υπό έλεγχο, όσο η πολιτική χαμηλών επιτοκίων θα υπηρετεί πρωτίστως το στόχο της ανάπτυξης.

Μετοχές και δείκτες

Στο ΧΑ τα μεγάλα βραχυχρόνια κέρδη αποτελούν δέλεαρ για ρευστοποιήσεις. Ομως η τεχνική εικόνα είναι θετική και πολλοί αναλυτές προβλέπουν συνέχιση της ανοδικής πορείας, με πρώτο στόχο τις 1.475 μονάδες - και επόμενο τα υψηλά 14ετίας.

Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε χαμηλό -0,22% στις 1.461,67 μονάδες και τώρα είναι σχεδόν αμετάβλητος (+0,05%) στις 1.466 μονάδες.

Αμετάβλητος και ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης στις 3.576 μονάδες. Περίπου 0,45% κερδίζει +0,07% ο δείκτης των mid caps.
Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε χαμηλό -0,89% και τώρα υποχωρεί κατά 0,55%. Συνεχίζει ανοδικά η Τρ. Ελλάδος με +1,1%, με θετικό πρόσημο η Κύπρου (+0,7%), αμετάβλητες Εθνική και Optima. Στον αντίποδα  Alpha -1,2%, Πειραιώς και Attica Bank0,6%, +1,1%, Eurobank -0,4%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips προηγούνται τα Jumbo με +2%. Ακολουθούν +1,3%, Motor OIl και Ελλάκτωρ +0,7%, Σαράντης και Autohellas +0,6%.

Με απώλειες ΕλβάλΧαλκόρ -1%, Αεροδρόμιο (ΔΑΑ), ΕΛΠΕ και Lamda -0,8%, Aegean -0,6%.

Διαβαστε επισης