Μια από τις σημαντικότερες τιτλοποιήσεις «κόκκινων» δανείων που έχουν γίνει από ελληνικές τράπεζες μπαίνει σήμερα στην τελική ευθεία, καθώς απόψε αναμένεται να υποβάλουν προσφορές μεγάλα funds για το σχέδιο Pillar της Eurobank, με το οποίο «πακετάρονται» προβληματικά στεγαστικά δάνεια αρχικής αξίας 2 δισ. ευρώ.
Ηχηρά ονόματα της διεθνούς αγοράς, όπως η Cerberus και η Pimco, θα "αποφανθούν" επί της αγοραίας αξίας αυτών των μη εξυπηρετούμενων απαιτήσεων. Είναι η πρώτη φορά οι επενδυτές καλούνται να εκτιμήσουν την αξία δανείων με ενέχυρο κατοικίες. Η τιμολόγηση τους θα είναι καθοριστική και θα αποτελέσει οδηγό για όλες τις τράπεζες, που έχουν προς πώληση ανάλογα χαρτοφυλάκια δανείων.
Τα funds θα αξιολογήσουν όλες τις παραμέτρους που επηρεάζουν την αξία των προβληματικών στεγαστικών δανείων, από τη λειτουργία της Δικαιοσύνης και των πλειστηριασμών στην Ελλάδα, ως την κατάσταση της αγοράς ακινήτων αλλά και τα πιθανά αποτελέσματα της πρόσφατης αλλαγής στη νομοθεσία για την προστασία της πρώτης κατοικίας, που επιτρέπει ρυθμίσεις δανείων με επιδότηση από το Δημόσιο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, πέραν αυτής της τιτλοποίησης, προχωρά παράλληλα και το σχέδιο Cairo της Eurobank, που περιλαμβάνει δάνεια διαφόρων κατηγοριών, συνολικού ποσού 9 δισ. ευρώ. Για αυτό το deal η τιμολόγηση θα γίνει αύριο. Ταυτόχρονα θα υποβληθούν από τους ενδιαφερόμενους προσφορές για το 70% των μετοχών της Financial Planning Services (FPS), δηλαδή της εταιρείας διαχείρισης προβληματικών δανείων της Eurobank.
Σοβαρές είναι οι πιθανότητες τελικά να δοθεί ολόκληρο το «πακέτο» των δύο τιτλοποιήσεων και της FPS στον ίδιο επενδυτή, αν η τράπεζα διαπιστώσει ότι με αυτό τον τρόπο θα αποσπάσει καλύτερο συνολικό τίμημα.
Για την Eurobank, αυτό που έχει σημασία είναι να τιμολογηθούν οι συναλλαγές με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην «καούν» περισσότερα κεφάλαια από αυτά που ήδη έχει υπολογισθεί ότι θα απαιτηθούν. Υπενθυμίζεται ότι η συγχώνευση με την Grivalia πρόσφερε στην τράπεζα ένα πρόσθετο κεφαλαιακό μαξιλάρι.
Το Σχέδιο Επιτάχυνση που εφαρμόζει η διοίκηση της τράπεζας για τη γρήγορη εξυγίανση του ισολογισμού προβλέπει ότι το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα πέσει στο 15% ως το τέλος του 2019 και στο 5% - 6% ως το τέλος του 2021, ώστε ο δείκτης να είναι στα ίδια επίπεδα με το μέσο όρο στις τράπεζες της ευρωζώνης.