Επιχειρήσεις

Κινδυνεύουν οι ασφαλισμένοι από τις ΕΠΥ Ασφαλειών;


Αλλη μία Εταιρεία Παροχής Υπηρεσιών Ασφαλειών έκλεισε χτες, η Elite Insurance. Πέρυσι ήταν η Enterprise που έβαλε λουκέτο, όπου οι ασφαλισμένοι αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα μέχρι να γίνει η μεταφορά των χαρτοφυλακίων σε ασφαλιστικές εταιρείες. Στην Ελλάδα φέρονται να δραστηριοποιούνται 3 τέτοιες εταιρίες, κάνοντας χρήση υπηρεσιών ελευθέρας παροχής. Μεταξύ αυτών και η Qatar Insurance η οποία διατείνεται ως γερή και φερέγγυα, ωστόσο η ίδια αρνείται να προβεί σε οποιαδήποτε ενημέρωση.

της Ελενας Ερμείδου

Η ΕΠΥ στην Ελλάδα δίνουν κυρίως συμβόλαια αυτοκινήτου, έχοντας περάσει το μήνυμα το φτηνού ασφαλίστρου. Ωστόσο, μία έρευνα αρκεί να αποδείξει ότι αυτό δεν ισχύει. Ολες οι ασφαλιστικές και μάλιστα πολύ γερές με υψηλή φερεγγυότητα που την αποδεικνύουν, έχοντας προσαρμόσει τα τιμολόγια τους τα τελευταία 3 χρόνια δίνουν τιμές που δύσκολα ανταγωνίζονται οι ΕΠΥ, αν λάβει κανείς υπ’ όψιν του και την ποιότητα που παρέχουν. Ασφαλιστικές για παράδειγμα όπως η NP Insurance, Ατλαντική Ενωση, Minetta, Groupama, Interamerican, Ευρωπαϊκή Πίστη, Ιnterlife προσφέρουν αξιοπιστία, σιγουριά και υποστήριξη

Μια ματιά στις ΕΠΥ

Η Ελληνική Ασφαλιστική Αγορά και οι Έλληνες καταναλωτές είναι εκτεθειμένοι σε αυξημένο κίνδυνο από τη δραστηριοποίηση στην Ελλάδα ασφαλιστικών επιχειρήσεων με Ε.Π.Υ. και έδρα σε κράτη μέλη των οποίων τα Επικουρικά Κεφάλαια Αυτοκινήτων δεν έχουν υπογράψει τη Συμφωνία του 1995, την οποία σημειωτέον έχει συνυπογράψει η πλειονότητα των Επικουρικών Κεφαλαίων Αυτοκινήτων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ε.Ο.Χ., συμπεριλαμβανομένου του Ελληνικού Επικουρικού Κεφαλαίου Αυτοκινήτων, και η οποία Συμφωνία προβλέπει ότι σε περίπτωση αφερεγγυότητας ασφαλιστικής επιχείρησης, το Επικουρικό Κεφάλαιο Αυτοκινήτων του κράτους καταγωγής της ασφαλιστικής επιχείρησης της οποίας ανεκλήθη η άδεια λειτουργίας έχει υποχρέωση να επιστρέψει στα Επικουρικά Κεφάλαια Αυτοκινήτων των κρατών υποδοχής της ασφαλιστικής επιχείρησης όλα τα ποσά των αποζημιώσεων που έχουν αυτά καταβάλει σε ζημιωθέντες της επικράτειάς τους λόγω της αφερεγγυότητας αυτής, σύμφωνα με την ΕΑΕΕ.

Ο έλεγχος της φερεγγυότητας και της αξιοπιστίας ενός ομίλου ασφαλιστικών επιχειρήσεων ή και μιας μεμονωμένης ασφαλιστικής επιχείρησης ανήκει αναμφίβολα στην αποκλειστική αρμοδιότητα των εποπτικών αρχών, στις οποίες η επιχείρηση έχει την έδρα της.

Σ’ αυτό το πλαίσιο η ισχύουσα εθνική εποπτική νομοθεσία (ν.4364/2016 για τη Φερεγγυότητα ΙΙ) προβλέπει ότι με απόφαση της αρμόδιας εποπτικής αρχής (ΤτΕ) καθορίζονται τα κριτήρια αξιοπιστίας και καταλληλότητας που θα πρέπει να πληρούν σε συνεχή βάση οι ειδικοί αντιπρόσωποι των εταιριών που δραστηριοποιούνται με Ε.Π.Υ. στην Ελλάδα στον κλάδο αστικής ευθύνης αυτοκινήτου (άρθρο 120 παρ.7) και επιπλέον με απόφαση και πάλι της εποπτικής αρχής καθορίζονται και ενδεικτικές περιπτώσεις υπέρβασης του καθεστώτος δραστηριοποίησης με Ε.Π.Υ. (άρθρο 123 παρ. 1).

Η περίπτωση της Elite

Στην περίπτωση τώρα της Elite, η Aegean Insurance ως νόμιμη εκπρόσωπος της Elite Insurance στην Ελλάδα  ανακοίνωσε ότι «Η Elite Insurance Co με καθαρά κέρδη 10 εκατ. στερλίνες το 2016, ενεργητικό 350 εκατ. στερλίνες, αντασφαλιστικές συμβάσεις 103 εκατ. στερλίνες, ταμειακά διαθέσιμα 59,6 εκατ. στερλίνες και αξιολόγηση από το διεθνή οίκο Fitch BBB για το 2016, αποφάσισε να μην συνεχίσει την παραγωγή νέων εργασιών. Στο σύνολο τους τα υφιστάμενα και εν ισχύ συμβόλαια της Elite Insurance Co θα συνεχίσουν να εξυπηρετούνται κανονικά έως τη λήξη τους.