Η κινεζική κυβέρνηση σχεδιάζει να συμπεριλάβει νέα μέτρα για την ενθάρρυνση περισσότερων γεννήσεων και την αντιμετώπιση του προβλήματος της ραγδαίας γήρανσης του πληθυσμού στο «πενταετές πλάνο» της περιόδου 2021-2025, μετέδωσαν κινεζικά κρατικά ΜΜΕ σήμερα.
Η Ημερησία της Κίνας, όργανο του πολιτικού γραφείου της κεντρικής επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος, έγραψε ότι θα προσφερθούν εκτενή οικονομικά και άλλα κίνητρα ώστε να ενθαρρυνθούν τα ζευγάρια να κάνουν περισσότερα παιδιά.
«Θα θεσπιστούν περισσότερες πολιτικές χωρίς αποκλεισμούς για να βελτιωθεί η γεννητικότητα, η ποιότητα του εργατικού δυναμικού και η διάρθρωση του πληθυσμού», ανέφερε ο Γιουάν Σιν, αντιπρόεδρος της Ένωσης για τον Πληθυσμό της Κίνας.
Η Κίνα θέσπισε την αμφιλεγόμενη πολιτική «του ενός παιδιού» το 1978, στο πλαίσιο των προσπαθειών του Πεκίνου να επιτύχει μείωση της φτώχειας και οικονομική ανάπτυξη, που υπονομεύονταν από την ταχεία αύξηση του πληθυσμού, ειδικά στις επαρχίες.
Όμως η πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου αποφάσισε το 2016 να χαλαρώσει τους περιορισμούς και να επιτρέψει τα ζευγάρια να αποκτούν δεύτερο παιδί, για να αντιμετωπιστεί η ταχεία αύξηση των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας και η συρρίκνωση της εργατικής δύναμης. Ορισμένοι ειδικοί εισηγούνται να καταργηθούν τελείως οι περιορισμοί.
Ο αριθμός των Κινέζων άνω των 60 ετών ανερχόταν σε 254 εκατομμύρια στα τέλη της περασμένης χρονιάς, ή το 18,1% του πληθυσμού. Ο αριθμός τους αναμένεται να ξεπεράσει τα 300 εκατομμύρια το 2025 και τα 400 εκατομμύρια το 2035, ασκώντας τεράστια πίεση στο σύστημα υγείας και κοινωνικής πρόνοιας, σύμφωνα με ειδικούς στα δημογραφικά.
Ειδικοί προβλέπουν ότι με βάση τις τρέχουσες τάσεις, ο αριθμός των ανθρώπων που βρίσκονται σε εργάσιμη ηλικία ενδέχεται να έχει μειωθεί κατά 200 εκατομμύρια μέχρι το 2050.
Παρά τη χαλάρωση της πολιτικής «του ενός παιδιού» από το 2016, ο δείκτης των γεννήσεων ζώντων νεογνών ανά 1.000 κατοίκους μειώθηκε στο ιστορικό χαμηλό των 10,48 πέρυσι, από 10,94 το 2018.
Οι πολιτικές που είχαν στόχο την καταστολή της αύξησης του πληθυσμού πρέπει να αντικατασταθούν από ένα σύστημα σχεδιασμένο για την τόνωση της γεννητικότητας, ανέφερε η επίσημη Νομική Ημερησία, επικαλούμενη κυβερνητικούς ειδικούς.
«Για να αντιμετωπιστεί προληπτικά το πρόβλημα του γηράσκοντος πληθυσμού, απαιτούνται επείγοντα μέτρα για να μεταρρυθμιστούν οι πολιτικές της χώρας μας όσον αφορά τον οικογενειακό προγραμματισμό και την απελευθέρωση της γονιμότητας», έκρινε ο Τζενγκ Μπινγκουέν, ειδικός στην Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών της Κίνας.
πηγή: ΑΠΕ