Διεθνή

Κίνα: Συνάντηση σήμερα του προέδρου Σι με τον Αυστραλό πρωθυπουργό Αλμπανέζι


Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ θα συναντηθεί σήμερα στο Πεκίνο με τον Αυστραλό πρωθυπουργό Άντονι Αλμπανέζι, μια εξέλιξη ενδεικτική της αναθέρμανσης των διμερών διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Κίνας και Αυστραλίας έπειτα από χρόνια εντάσεων.

Ο ασιατικός γίγαντας είναι ο βασικός οικονομικός εταίρος της Καμπέρα, αλλά οι διμερείς σχέσεις είχαν επιδεινωθεί σημαντικά: η κυβέρνηση της Αυστραλίας απέκλεισε το 2018 την κινεζική εταιρεία Huawei από το δίκτυο 5G της χώρας, ενώ το 2020 είχε ζητήσει τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας για την προέλευση της covid-19, μια πρωτοβουλία την οποία η Κίνα είχε θεωρήσει πολιτικά υποκινούμενη.

Εξάλλου οι διμερείς σχέσεις ήταν τεταμένες και εξαιτίας των φερόμενων προσπαθειών του Πεκίνου να ασκήσει επιρροή στην Αυστραλία.

Αντιδρώντας η Κίνα επέβαλε υψηλούς δασμούς στις εισαγωγές από την Αυστραλία, ενώ σταμάτησε να αγοράζει από τη χώρα μεγάλες ποσότητες πρώτων υλών, όπως ο άνθρακας, στερώντας από την αυστραλιανή οικονομία δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα.

Πολλοί εμπορικοί περιορισμοί έχουν σταδιακά αρθεί μετά την εκλογή των Εργατικών και του Αλμπανέζι στην κυβέρνηση, τον Μάιο του 2022.

Η συνάντηση μεταξύ του Σι και του Αλμπανέζι θα είναι η πρώτη μεταξύ ενός Κινέζου προέδρου και ενός Αυστραλού πρωθυπουργού εδώ και περισσότερα από επτά χρόνια.

Μιλώντας σε αυστραλιανά τηλεοπτικά δίκτυα ο Αλμπανέζι χαιρέτισε σήμερα «τις ευοίωνες ενδείξεις» βελτίωσης των σχέσεων. Έκανε λόγο για μια «πιο εποικοδομητική συζήτηση» με το Πεκίνο και για «αύξηση» των εμπορικών συναλλαγών.

«Σημαντική σχέση»

«Έχουμε ήδη δει να εξαλείφεται ένας αριθμός εμποδίων στο εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών μας», πρόσθεσε.

«Η Κίνα είναι η βασική μας εμπορική εταίρος», τόνισε. «Αποτελεί περισσότερο από το 25% των εξαγωγών μας και μία θέση εργασίας στις τέσσερις εξαρτάται από το εμπόριό μας. Πρόκειται λοιπόν για μια σημαντική σχέση», εξήγησε ο Αυστραλός πρωθυπουργός.

Παρά τη βελτίωση των διμερών σχέσεων, ο Αλμπανέζι διευκρίνισε τον προηγούμενο μήνα ότι οι δύο χώρες δεν συμφωνούν στον στρατηγικό σχεδιασμό και έχουν διαφορετικές αξίες.

«Πρέπει να συνεργαζόμαστε με την Κίνα όταν μπορούμε» και «να διαφωνούμε όταν αυτό είναι απαραίτητο», σημείωσε σήμερα.

Η Κίνα από την πλευρά της έχει επικρίνει έντονα στη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας AUKUS, που έχει συνάψει η Αυστραλία με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, με στόχο να αντιταχθεί στην κινεζική επιρροή στην περιοχή Ασίας- Ειρηνικού.

Η συμφωνία προβλέπει, μεταξύ άλλων, τον εξοπλισμό της Καμπέρας με πυρηνοκίνητα υποβρύχια. Το Πεκίνο θεωρεί ότι αυτό αποτελεί απειλή για την ασφάλειά του, αλλά και ότι η συμφωνία αντιβαίνει στους κανόνες της μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων.

πηγή: ΑΠΕ

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα