Διεθνή

Κίνα: Παραμένει δεσμευμένη στο άνοιγμα της οικονομίας της


Η Κίνα παραμένει δεσμευμένη στο άνοιγμα της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου και στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που θα τονώσουν την ανάπτυξη, δήλωσε ο πρωθυπουργός Λι Τσιανγκ, εκτιμώντας ταυτόχρονα πως οι γεωπολιτικές εντάσεις αποτελούν τροχοπέδη για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.

Τα σχόλια του κ. Λι στο διεθνές οικονομικό φόρουμ της Μποάο, στη νήσο Χαϊνάν της νότιας Κίνας, πιστοποιούν για ακόμη μια φορά την πρόθεσή του να ενισχυθεί η οικονομική ανάκαμψη της χώρας του, εν μέσω κλιμάκωσης των εντάσεων με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους για διάφορα ζητήματα, από τον πόλεμο που εξαπέλυσε η Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας ως την Ταϊβάν και την τεχνολογία.

«Ανεξάρτητα από τις αλλαγές που καταγράφονται στον κόσμο, θα εφαρμόζουμε πάντα πολιτικές μεταρρύθμισης και ανοίγματος», διαβεβαίωσε ο κ. Λι το ακροατήριό του στο φόρουμ.

«Θα θεσπίσουμε σειρά νέων μέτρων, επεκτείνοντας την πρόσβαση στην αγορά και βελτιστοποιώντας το επιχειρηματικό περιβάλλον», συνέχισε, επισημαίνοντας ωστόσο ότι «η ειρήνη αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την ανάπτυξη».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Κίνας, υπάρχουν ενδείξεις ότι η οικονομία της χώρας του έχει αρχίσει να συνέρχεται έπειτα από τρία χρόνια δρακόντειων μέτρων για την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας του νέου κορονοϊού, τα οποία εγκαταλείφθηκαν τον Δεκέμβριο.

Η Κίνα όρισε στόχο το ΑΕΠ της να μεγεθυνθεί κατά περίπου 5% φέτος, ρυθμό ανάπτυξης μάλλον μετριασμένο, αφού δεν κατάφερε να πετύχει τον στόχο που είχε θέσει για το 2022. Ωστόσο, το ποσοστό αυτό είναι χαμηλότερο από αυτό που αναμένουν πως θα επιτύχει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και άλλοι οικονομικοί αναλυτές.

«Κρίνοντας από την κατάσταση τον Μάρτιο, τα πράγματα πάνε καλύτερα από ότι τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο. Ιδιαίτερα, σημαντικοί οικονομικοί δείκτες, όπως αυτοί για την κατανάλωση και τις επενδύσεις, συνεχίζουν να βελτιώνονται, ενώ η απασχόληση και οι τιμές παραμένουν γενικά σταθερές», είπε ο κ. Λι.

Απευθυνόμενος εμμέσως πλην σαφώς στις ΗΠΑ, η οποία σε συντονισμό με εταίρους της κάνει κινήσεις για να στερήσει από το Πεκίνο την πρόσβαση σε τεχνολογίες όπως τα μικροτσίπ, ο κινέζος πρωθυπουργός επανέλαβε πως η χώρα του εναντιώνεται στον προστατευτισμό και στις λογικές αποσύνδεσης.

Οι σχέσεις ανάμεσα στις δυο υπερδυνάμεις, τεταμένες εδώ και χρόνια, πήραν νέα τροπή επιδείνωσης τον περασμένο μήνα, μετά την κατάρριψη από αμερικανικό μαχητικό κινεζικού αερόστατου σε μεγάλο ύψος, που η Ουάσιγκτον κατήγγειλε πως ήταν κατασκοπευτικό, αλλά το Πεκίνο διέψευσε, τονίζοντας πως ήταν μετεωρολογικό.

Ακόμη μια εστία έντασης ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα είναι η Ταϊβάν, που το Πεκίνο θεωρεί αποσκιρτήσασα κινεζική επαρχία, προορισμένη να επανενωθεί μια μέρα με την ηπειρωτική χώρα, διά της βίας αν απαιτείται. Η πρόεδρος της νήσου των 23 εκατομμυρίων κατοίκων, η Τσάι Ινγκ-γουέν, έφθασε χθες στη Νέα Υόρκη, στην πρώτη από τις δύο «διελεύσεις» της από τις ΗΠΑ, στο πλαίσιο των οποίων αναμένεται να συναντηθεί με αμερικανούς αξιωματούχους. Η κινεζική διπλωματία χαρακτήρισε πρόκληση τις δύο επισκέψεις, στο πλαίσιο των οποίων η κυρία Τσάι ενδέχεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, τον ρεπουμπλικάνο Κέβιν Μακάρθι.

Ο κ. Λι επισήμανε στην ομιλία του πως δεν πρέπει να ξεσπάσουν «ένοπλες συρράξεις» και να επικρατήσει «χάος» στην Ασία, διότι θα χαθούν οι ευκαιρίες που διανοίγονται για το μέλλον της περιφέρειας, δεσμευόμενος πως η Κίνα θα αποτελέσει «άγκυρα» για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια.

πηγή: ΑΠΕ

Διαβαστε επισης