Η Κίνα δήλωσε ότι ανησυχεί για τα μεροληπτικά, όπως τα χαρακτήρισε, μέτρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βάρος των εταιριών της μετά τη δήλωση της Ένωσης ότι θα διενεργήσει έρευνα για τις επιδοτήσεις που έλαβαν Κινέζοι προμηθευτές ανεμογεννητριών που προορίζονταν για χώρες-μέλη της ΕΕ.
"Ο έξω κόσμος ανησυχεί για την αυξανόμενη τάση προστατευτισμού στην ΕΕ", δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ στη σημερινή συνέντευξη Τύπου.
"Η Κίνα ανησυχεί πολύ για τα μεροληπτικά μέτρα που έλαβε η Ευρωπαϊκή Ένωση σε βάρος κινεζικών εταιριών ακόμη και βιομηχανιών", είπε η Μάο, προσθέτοντας πως η Ένωση θα πρέπει να συμμορφώνεται με τους κανόνες και τις αρχές για τις αγορές του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.
Η έρευνα, που ανακοινώθηκε χθες, Τρίτη, είναι η πιο πρόσφατη κίνηση στις προσπάθειες της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών να προστατεύσουν τις εταιρίες τους από αυτό που θεωρούν πως είναι αθέμιτος ανταγωνισμός από κρατικά επιδοτούμενες εισαγωγές καθαρής τεχνολογίας από την Κίνα.
Σε επίσκεψη στην Κίνα αυτή την εβδομάδα, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν είπε πως η Ουάσινγκτον "δεν θα δεχθεί να κατακλύζεται από την υπερβάλλουσα κινεζική παραγωγή σημαντικών προϊόντων, όπως ηλεκτρικά οχήματα, μπαταρίες και φωτοβολταϊκά πάνελ.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εξετάσει τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη αιολικών πάρκων στην Ισπανία, την Ελλάδα, τη Γαλλία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, έχει πει η Επίτροπος Ανταγωνισμού της ΕΕ Μαργκρέτε Βεστάγκερ.
Ενώ τοπικοί παίκτες, όπως η Siemens Energy και η Vestas, παρέχουν ακόμη το μεγαλύτερο μέρος των ανεμογεννητριών στα αιολικά πάρκα της Ευρώπης, αντιμετωπίζουν έντονο ανταγωνισμό από κινεζικά προϊόντα χαμηλότερου κόστους, που απειλούν τη θέση τους στην παγκόσμια κούρσα για ανάπτυξη πιο αποτελεσματικών και φθηνότερων ανεμογεννητριών.
Η Κίνα έχει μακράν τη μεγαλύτερη ικανότητα παραγωγής ανεμογεννητριών, που ισοδυναμούσε με το 60% των 163 γιγαβάτ (GW) παγκοσμίως το 2023, σύμφωνα με την εδρεύουσα στις Βρυξέλλες βιομηχανική ένωση Global Wind Energy Council.
Τα σχέδια αιολικής ενέργειας έλαβαν επιδοτήσεις από την κεντρική κυβέρνηση από το 2009 έως το 2021, και εξακολουθούν να λαμβάνουν τοπική κυβερνητική υποστήριξη και κρατική τραπεζική χρηματοδότηση.
Οι τιμές για τις κινεζικές ανεμογεννήτριες είναι περίπου 20% χαμηλότερες από τα προϊόντα των ανταγωνιστών τους στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, αναφέρει η υπηρεσία έρευνας BloombergNEF.
Η ΕΕ εισήγαγε ανεμογεννήτριες και εξαρτήματα αξίας περίπου 1,42 δισ. δολαρίων από την Κίνα πέρυσι, σύμφωνα με τελωνειακά στοιχεία.
Ενώ οι επιδοτήσεις μπορεί να ωθούν στην καινοτομία, μπορούν επίσης να στρεβλώνουν τις αγορές, δήλωσε στο Reuters ο Γενς Έσκελουντ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Εμπορικού Επιμελητηρίου στην Κίνα.
"Οι ελεύθερες και οι ανοικτές αγορές στηρίζονται σε εμπορικές πρακτικές βασισμένες σε κανόνες. Το Ευρωπαϊκό Επιμελητήριο περιμένει να δει μια εμπεριστατωμένη έρευνα προκειμένου να διασφαλιστεί ότι αυτές οι αρχές ισχύουν για όλους τους συμμετέχοντες στην αγορά", είπε ο Έσκελουντ.
πηγή: ΑΠΕ