Οι μαθητές ενός σχολείου στην Κίνα θα πρέπει να το σκεφτούν δυο φορές πριν λίγο «γείρουν» στη διάρκεια των βαρετών μαθημάτων, καθώς κάμερες τεχνητής νοημοσύνης με λογισμικό αναγνώρισης προσώπου θα καραδοκούν.
Το σχολείο Hangzhou No. 11 εγκατέστησε ένα σύστημα «διαχείρισης συμπεριφορών», όπως μεταδίδει το Reuters, το οποίο καταγράφει τις εκφράσεις του προσώπου των μαθητών και τις κινήσεις τους, στη συνέχεια αναλύουν τις πληροφορίες που έχουν συλλέξει κι έτσι ελέγχουν αν τα παιδιά προσέχουν ή όχι.
Όπως σημειώνει το Reuters, η στρατηγική αυτή, τύπου Big Brother, αποτυπώνει την ολοένα αυξανόμενη χρήση εργαλείων αναγνώρισης προσώπου στην Κίνα, για πλήθος σκοπών: από διαφοροποίηση πληρωμών και αναζήτηση κακοποιών μέχρι παρακολούθηση του κοινού σε μεγάλες εκδηλώσεις και των πελατών σε fast-food.
«Το σύστημα συλλέγει μόνο τις εκφράσεις του προσώπου και συμπεριφορικές πληροφορίες» περιέγραψε ο υποδιευθυντής του σχολείου, επιχειρώντας να κατευνάσει τις ανησυχίες για την προστασία της ιδιωτικότητας.
«Μπορεί να βελτιώσει την αλληλεπίδραση μεταξύ καθηγητών και μαθητών».
Το σύστημα θα μπορεί να δει εάν οι μαθητές διαβάζουν ή ακούν- ή κοιμούνται πάνω στα θρανία τους. Μπορεί να αναγνωρίσει εκφράσεις που δείχνουν χαρά, φόβο, οργή, αποστροφή και προβληματισμό.
Οι μαθητές θα έχουν ένα «σκορ προσοχής» σε πραγματικό χρόνο, το οποίο θα προβάλλεται σε οθόνη στον δάσκαλό τους.
Ο υποδιευθυντής του σχολείου υποστηρίζει πως ένα μήνα μετά τη δοκιμαστική χρήση, οι μαθητές άρχισαν να αποδέχονται την παρακολούθηση και να βελτιώνουν τη συμπεριφορά τους.
Δεν λείπουν πάντως και οι επικριτές. «Τι είναι; Στρατόπεδο συγκέντρωσης; Αυτά είναι παιδιά, όχι στόχος μιας δικτατορίας» έγραψε ένας χρήστης στο Weibo.