Διεθνή

Κερέ/ΕΚΤ: Τελευταία παράταση του QE έως τον Σεπτέμβριο του 2018


Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ΕΚΤ (QE) δεν πρόκειται να συνεχισθεί πέραν του Σεπτεμβρίου 2018, δήλωσε ο Μπενουά Κερέ, μέλος του ΔΣ της. Μέχρι τότε θα πραγματοποιούνται αγορές ομολόγων, με ρυθμό 30 δισ. ευρώ μηνιαίως, αντί των 60 δισ. ως τώρα.

 Σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα Le Journal du Dimanche, ο Κερέ εξέφρασε την εκτίμηση ότι η παράταση του προγράμματος που αποφασίστηκε προχθές, θα είναι η τελευταία.

Σχετικά με την απόφαση που πήρε η ΕΚΤ την περασμένη Πέμπτη δήλωσε: «Αποφασίσαμε να μειώσουμε στο μισό τις αγορές τίτλων. Από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο του 2018 θα αγοράζουμε ομόλογα αξίας 30 δισ. ευρώ μηνιαίως, αντί των 60 δισ. ευρώ σήμερα. Και τα επιτόκιά μας θα παραμείνουν αμετάβλητα. Η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ θα παραμείνει πολύ υποστηρικτική: Ιδιαίτερα, οι αγορές τίτλων θα συνεχισθούν, έως ότου ο πληθωρισμός κινηθεί σαφώς προς το 2%. Αυτή η αναδιαμόρφωση λαμβάνει υπόψη τη σταθερότητα της ανάκαμψης και επιτρέπει να ενισχυθεί αυτή. Είμαι αισιόδοξος ότι αυτή θα είναι η τελευταία παράταση».

Ο Κερέ τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης του ρόλου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), αλλά και της στενότερης εμπλοκής του Ευρωκοινοβουλίου στην αντιμετώπιση μελλοντικών κρίσεων, χωρίς όμως να αποκλείει μία συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Ερωτηθείς, αν ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο θα είχε νόημα, απάντησε: «Δεν είμαι από εκείνους που θεωρούν ότι η Ευρώπη πρέπει να απαλλαγεί από το ΔΝΤ. Το Ταμείο ήταν εκεί όταν η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ελλάδα και η Κύπρος ήταν σε κρίση. Σε έναν ασταθή κόσμο, το ΔΝΤ είναι πιο χρήσιμο από ποτέ. Το εργαλείο μας για τη διαχείριση κρίσεων, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, χρειάζεται να ενισχυθεί. Θα μπορούσε να γίνει ένα αληθινό ευρωπαϊκό ταμείο σταθεροποίησης, με περισσότερους πόρους και μία ανεξάρτητη συμβουλευτική δυνατότητα. Οι ευρωπαϊκές κρίσεις θα πρέπει, επίσης, να διαχειρίζονται με πιο διαφανή τρόπο, που θα εμπλέκει πιο στενά το Ευρωκοινοβούλιο».