Με κέρδη έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, ενώ η ενέργεια και οι εταιρικές εξελίξεις βρίσκονται στο επίκεντρο.
Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν άνοδο, καθώς η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει 12 ευρώ ανά μετοχή για να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της EDF, προχωρώντας στο σχέδιο εθνικοποίησής της εταιρίας, ύψους 9,7 δισεκ. ευρώ.
Αύξηση σημείωσε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Ιούνιο, και έφτασε στο 8,6% από το 8,1% τον Μάιο. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση άγγιξε το 9,6% τον Ιούνιο, από το 8,8% τον Μάιο, σύμφωνα με τη Eurostat. Στην Ελλάδα ο πληθωρισμός ανέβηκε στο 11,6% από το 10,5%. Το χαμηλότερο ποσοστό του πληθωρισμού εντοπίστηκε στη Μάλτα (6,1%), στη Γαλλία (6,5%) και στη Φινλανδία (8,1%), ενώ το υψηλότερο διαμορφώθηκε σε Εσθονία (22%), Λιθουανία (20,5%) και Λετονία (19,2%). Σχεδόν το ήμισυ του υψηλού πληθωρισμού στην ευρωζώνη προήλθε από την εκτίναξη των τιμών ενέργειας, οι οποίες ενισχύθηκαν κατά 4,19 μονάδες στη συνολική τιμή, τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός κατά επιπλέον 1,88 μονάδες και οι υπηρεσίες κατά 1,42 μονάδες.
Το κλίμα επηρέασε και η αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 στην Κίνα, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου και βασικό καταναλωτή μετάλλων. Οι μετοχές των ευρωπαϊκών εταιριών εξόρυξης σημείωσαν πτώση 1,0%.
Αμετάβλητο στο 3,8% διατηρήθηκε το ποσοστό ανεργίας στο Ηνωμένο Βασίλειο το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε το Μάιο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters ανέμεναν ότι θα αυξηθεί στο 3,9% από το 3,8% της προηγούμενης μέτρησης. Η απασχόληση συνέχισε να αυξάνεται, με τον αριθμό των μισθωτών να αυξάνεται κατά 31.000 τον Ιούνιο, στον συνολικό αριθμό των 29,6 εκατ. Οι κενές θέσεις εργασίας αυξήθηκαν ξανά στο διάστημα Απριλίου-Ιουνίου, στα 1,29 εκατ., αλλά το ποσοστό ανάπτυξης συνέχισε να αποδυναμώνεται.
Άνοδο 0,4% κατέγραψε η κατασκευαστική παραγωγή της ευρωζώνης τον Μάιο, σε σχέση με τον Απρίλιο, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία. Στην Ευρωπαϊκή Ενωση ανέβηκε 0,8% σε μηνιαία βάση. Σε σύγκριση με τον Μάιο του 2021, η κατασκευαστική παραγωγή στην ευρωζώνη ενισχήθηκε κατά 2,9% και στην Ευρωπαϊκή Ενωση κατά 3,8%.
Η πολιτική αστάθεια έχει επίσης επανέλθει στο προσκήνιο, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ κέρδισε και τον τέταρτο γύρο στις ψηφοφορίες για την ανάδειξη των δύο επικρατέστερων υποψηφίων που θα διεκδικήσουν την ηγεσία του Συντηρητικού κόμματος και την πρωθυπουργία της Βρετανίας. Εν τω μεταξύ, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι υπέβαλε την περασμένη εβδομάδα την παραίτησή του στον Πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα, όταν ένα από τα κόμματα της κυβέρνησης συνασπισμού του δεν έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης σε ένα νέο ευρύ φάσμα πολιτικής.
Αυτή την εβδομάδα, αναμένεται η πρώτη αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ μετά από 11 χρόνια, εν μέσω επιβράδυνσης της ανάπτυξης λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και των επακόλουθων απειλών για τον ενεργειακό εφοδιασμό.
Η Novartis γνωστοποίησε ότι οι πωλήσεις και τα κέρδη έπεσαν στο β΄ τρίμηνο και ο όμιλος υποστήριξε τις εκτιμήσεις του για το 2022. Η Volvo ανακοίνωσε μεγαλύτερη του αναμενόμενου αύξηση των κερδών στο β΄ τρίμηνο.
Η Apple σχεδιάζει να επιβραδύνει τις προσλήψεις και την αύξηση των δαπανών της σε κάποιες μονάδες την επόμενη χρονιά για να αντιμετωπίσει πιθανή κάμψη της οικονομίας.
Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 423.45 μονάδες, αυξανόμενος σχεδόν 1.39%.
Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 3,588.05 μονάδες, με κέρδη 2.17%.
Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 7,301.9 μονάδες, ανεβαίνοντας 1.09%.
Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 13,312.4 μονάδες, με άλμα 2.72%.
Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 6,201.22 μονάδες, ενισχύθηκε 1.79%.
Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 21,690 μονάδες, με άνοδο 2.46%.
Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 8,122.7 μονάδες, σκαρφαλώνοντας 2%.