Θετικό κλίμα διαμορφώνεται στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και στο ΧΑ, παρά την αναστάτωση που προκάλεσε στις αγορές η διακοπή της ροής ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω ουκρανικού αγωγού. Οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες κινούνται ανοδικά (ΓΔ +1,65%, DAX +1,60%, CAC40 +2%), τα ομόλογα της Ευρωζώνης τρέχουν σε ρυθμούς ράλι, η τιμή του φυσικού αερίου υποχωρεί, επιστρέφοντας σε καθοδική τροχιά.
Ομως η αβεβαιότητα διατηρείται, καθώς υπάρχουν ακόμη φόβοι για ενεργειακό μπλακάουτ σε ευρωπαϊκές χώρες, αν η Ουκρανία χρησιμοποιήσει ως μέσο πίεσης το ρωσικό αέριο που διοχετεύεται στην κεντροδυτικής Ευρώπης μέσω αγωγών στο έδαφος της. Η τιμή του φυσικού αερίου πήγε το πρωϊ +5% στα 104,7 ευρώ και τώρα υποχωρεί στα 94 (-4,8%). Το brent ανεβαίνει στα 105.83 δολάρια (+3,3%)
Εντονη μεταβλητότητα επικρατεί πλέον σε όλες τις αγορές μετοχών, ομολόγων και commodities. Μίνι ράλι βρίσκεται σε εξέλιξη στις αγορές κρατικών χρεογράφων της Ευρωζώνης, που είχαν υποστεί μεγάλες απώλειες τις προηγούμενες μέρες. Κατά 15,5 μονάδες βάσης υποχωρεί αυτή την ώρα η απόδοση του 10ετούς γαλλικού ομολόγου, του γερμανικού πέφτει κατά 4,5 μβ, ενώ του αντίστοιχου ιταλικού διαμορφώνεται 11,4 μβ χαμηλότερα από το χθεσινό κλείσιμο.
Στο ίδιο μήκος κύματος τα ελληνικά κρατικά χρεόγραφα. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνει η τιμή του 5ετούς ομολόγου, με αποτέλεσμα η απόδοση του να υποχωρεί κατά 13,5 μονάδες βάσης, στο 2,27%. Η απόδοση του 10ετούς υποχωρεί αυτή την ώρα κατά 10 μονάδες βάσης και διαμορφώνεται σε 3,40%, ενώ τις προηγούμενες μέρες είχε κινηθεί σε νέα υψηλά τριετίας, φθάνοντας μέχρι 3,72%.
Ορατές απειλές για τις αγορές παραμένουν ο υψηλός πληθωρισμός, οι αναμενόμενες νέες αυξήσεις επιτοκίων και η σταδιακή "αφαίμαξη" ρευστότητας από τις κεντρικές τράπεζες, που μπορεί να οδηγήσουν σε ύφεση τις ανεπτυγμένες οικονομίες. Στη Γερμανία ανακοινώθηκε σήμερα νέο ρεκόρ πληθωρισμού, ενώ στην Ελλάδα ο ΔΤΚ σημείωσε ρεκόρ 28 ετών.
Το χρηματιστήριο ξεπέρασε γρήγορα το μικρό σοκ από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται τώρα στις επιχειρηματικές εξελίξεις και στα αποτελέσματα τριμήνου που θα ανακοινώσουν αύριο πολλές εισηγμένες εταιρείες με μεγάλο "ειδικό βάρος" στο ΧΑ. Η αγορά αναμένει επίσης την αναθεώρηση των δεικτών MSCI, που μπορεί να προκαλέσει εισροές κεφαλαίων.
Μετοχές και δείκτες
Η συνεδρίαση ξεκίνησε με οριακές απώλειες στις τράπεζες, οι οποίες διευρύνθηκαν γρήγορα. Μετά το πρώτο ημίωρο εκδηλώθηκε ισχυρή ανοδική αντίδραση. Τώρα όλοι οι βασικοί δείκτες κινούνται κοντά στα υψηλά ημέρα.
Ο Γενικός Δείκτης πήγε μέχρι +1,91% στις 877,25 μονάδες και τώρα βρίσκεται στις 875 με κέρδη 1,65%.
Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης ενισχύεται κατά 1,70% στις 2.111 μονάδες. Στο +1,70% ο δείκτης των mid caps.
Ο τραπεζικός δείκτης πήγε από -1,14% μέχρι +2,50% Τώρα βρίσκεται στο +2,10%.. Eurobank +4,5%, Πειραιώς και Alpha +1,9%, 9 Τρ. Ελλάδος +1,2%. Στο κόκκινο Attica Bank -3,8%, Εθνική -0,3%.
Στο ταμπλό των εμποροβιομηχανικών και λοιπών blue chips εντυπωσιάζει η Βιοχάλκο με άλμα +6,5%. Ακολουθούν Σαράντης +4,2%, ΟΤΕ +3,2%, Τιτάν και Jumbo +2,6%, Quest και ΕλβάλΧαλκόρ +2,2%, ΕΛΠΕ +2%, Coca-Cola, Aegean και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ +1,5%.
Στα mid caps και τη μικρή κεφαλαιοποίηση, σημαντική άνοδο με αξιόλογο όγκο συναλλαγών σημειώνουν οι: Ιντρακάτ +8,3%, Cenergy +6%, Παπουτσάνης +4,8%, Μοτοδυναμική +4,6%, Κέκροψ +3,4%.