Αγορές

Κέρδη στις αγορές της Ευρώπης


Με άνοδο έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, παρά την ανησυχία για τον εμβολιασμό.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν κέρδη, ενώ συνεχίζονται οι αργοί ρυθμοί κυκλοφορίας των εμβολίων κατά της COVID-19 και των νέων περιορισμών στην Ευρώπη.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca δεν κατόρθωσαν να άρουν το αδιέξοδο για τις καθυστερημένες παραδόσεων εμβολίων κατά της Covid-19, όπως δήλωσε χθες η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου. Η ΕΕ πιέζει την εταιρεία να προμηθεύσει περισσότερες δόσεις του εμβολίου της από εργοστάσια στην Ευρώπη και τη Βρετανία, αφού η AstraZeneca ανακοίνωσε καθυστερήσεις παράδοσης, αυξάνοντας την απογοήτευση για το πρόγραμμα εμβολιασμού στην ΕΕ.

Στη διατήρηση του επιτοκίου των ομοσπονδιακών κεφαλαίων στο επίπεδο του 0-0,25% προχώρησε, όπως ευρέως αναμενόταν, η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ, ενώ παράλληλα διατήρησε την αγορά assets στα τουλάχιστον 120 δισ. δολάρια κάθε μήνα. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά το τέλος της διήμερης συνεδρίασης νομισματικής πολιτικής, η νομισματική αρχή σημειώνει ότι ο ρυθμός ανάκαμψης της οικονομίας έχει επιβραδυνθεί και ότι οι συνολικές χρηματοοικονομικές συνθήκες παραμένουν διευκολυντικές. Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, η πορεία της οικονομίας εξαρτάται από την πρόοδο που σημειώνεται στο μέτωπο του ιού. Oι οικονομικές προοπτικές των ΗΠΑ είναι «εξαιρετικά αβέβαιες», όπως δήλωσε χθες ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, Ζερόμ Πάουελ, σημειώνοντας ότι η ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας και της απασχόλησης έχει επιβραδυνθεί. «Η νέα έξαρση τους πρόσφατους μήνες κρουσμάτων Covid-19, των αριθμών νοσηλείας και θανάτων προκαλεί μεγάλη δυσκολία σε εκατομμύρια Αμερικανούς και επιβαρύνει την οικονομική δραστηριότητα και τη δημιουργία θέσεων εργασίας», σημείωσε ο Πάουελ και χαιρέτισε την επιπλέον δημοσιονομική στήριξη που θα επιτρέψει σε επιχειρήσεις και νοσοκομεία να αντιμετωπίσουν την κρίση.

Ύφεση 3,5% κατέγραψε η οικονομία των ΗΠΑ το 2020, που είναι η μεγαλύτερη από το 1946, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση για το ΑΕΠ που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εμπορίου της χώρας. Η ύφεση οφείλεται στα μεγάλα πλήγματα που δέχθηκαν εταιρείες του τομέα υπηρεσιών, όπως οι αεροπορικές εταιρείες και τα εστιατόρια, που οδήγησαν εκατομμύρια Αμερικανούς στην ανεργία και τη φτώχεια. Το 2019, η οικονομία των ΗΠΑ είχε αναπτυχθεί 2,2%, ενώ εισήλθε σε ύφεση τον περασμένο Φεβρουάριο. Στα τέλη του 2020 επιβραδύνθηκε η δυναμική του ρυθμού ανάκαμψης, με το ΑΕΠ να αυξάνεται με ετήσιο ρυθμό 4%, καθώς ο κορονοϊός και η λήξη των κρατικών μέτρων στήριξης περιόρισαν την καταναλωτική δαπάνη και εν μέρει επισκίασαν την καλή πορεία του μεταποιητικού τομέα και της στεγαστικής αγοράς.

Σταθεροποιήθηκε το ποσοστό της ανεργίας στην Ισπανία στο δ΄ τρίμηνο του 2020, παραμένοντας σχεδόν αμετάβλητο σε υψηλό επίπεδο καθώς η αγορά εργασίας συνεχίζει να πλήττεται από την πανδημία. Το ποσοστό της ανεργίας μειώθηκε στο 16,13% στο τρίμηνο από το 16,23% πριν από ένα χρόνο. Τα επιδόματα ανεργίας μειώθηκαν κατά 3.100 στο τρίμηνο, στους 3,7 εκατ. ανέργους.

Πτώση σημείωσε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη, κατά τον Ιανουάριο, όπως αναφέρει η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη. Ο δείκτης εμπιστοσύνης των καταναλωτών έπεσε στις -15,5 μονάδες από -13,8 τον Δεκέμβριο. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος μειώθηκε σε μηνιαία βάση τόσο στην ευρωζώνη όσο και στην ΕΕ των 27, στις 91,5 μονάδες και στις 91,2 αντίστοιχα.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 403.37 μονάδες, αυξανόμενος σχεδόν 0.1%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 3,557.45 μονάδες, με κέρδη 0.6%.    

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 6,526.11 μονάδες, χάνοντας 0.63%.

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 13,665.2 μονάδες, με άλμα 0.33%.    

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 5,510.52 μονάδες, ενισχύθηκε 0.93%.    

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 21,892.5 μονάδες, με άνοδο 1.06%.

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 7,939 μονάδες, ανεβαίνοντας 1.1%.