Αγορές

Κέρδη στις αγορές της Ευρώπης


Με κέρδη έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, ενώ στο επίκεντρο βρίσκεται η εξαγορά της Credit Suisse απ;O τη UBS

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν άνοδο, καθώς η UBS εξαγόρασε την Credit Suisse, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές της Ελβετίας, σε μια προσπάθεια να διασωθεί η τράπεζα που αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα. "Με την εξαγορά της Credit Suisse από τη UBS βρέθηκε λύση ώστε να διασφαλιστεί η οικονομική σταθερότητα και να προστατευθεί η ελβετική οικονομία σε αυτή την εξαιρετική κατάσταση", επεσήμανε η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας. Η συμφωνία για την εξαγορά περιλαμβάνει την παροχή ρευστότητας από την Κεντρική Τράπεζα ύψους 100 δισεκ. ελβετικών φράγκων προς την Credit Suisse και τη UBS, η οποία ανακοίνωσε ότι θα καταβάλει 3 δισεκ. ελβετικά φράγκα για την 167 ετών τράπεζα και θα αναλάβει 5,4 δισεκ. δολάρια σε ζημίες, σε ένα πακέτο διάσωσης που ενορχηστρώθηκε χθες από τις ελβετικές ρυθμιστικές αρχές. 

Τα ομόλογα ΑΤ1 (Additional Tier I ή CoCos) της προβληματικής ελβετικής τράπεζας, συνολικής ονομαστικής αξίας  17 δισ.δολαρίων, μηδενίστηκαν και "εξαϋλώθηκαν" στο πλαίσιο της συμφωνίας εξαγοράς. Πρόκειται επί της ουσίας για ολική καταστροφή που υπέστησαν οι επενδυτές κάτοχοι τους - κυρίως διεθνή χαρτοφυλάκια και χρηματοπιστωτικοί όμιλοι απ' όλο τον κόσμο. Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί κινδύνους, καθώς η αγορά ομολόγων υψηλού ρίσκου βρίσκεται πλέον ενώπιον σφοδρής αναταραχής και εκφράζονται φόβοι κατάρρευσης των ομολόγων ΑΤ1 που έχουν εκδώσει πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες Πρόκειται για μια αγορά 275 δισ.ευρώ που αν εισέλθει σε φάση περιδίνησης, θα προκαλέσει συστημική κρίση στην Ευρώπη. Προκειμένου να καθησυχάσουν τις αγορές, η ΕΚΤ, η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ) και το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης (SRB) της Ε.Ε. έσπευσαν με κοινή ανακοίνωση τους να αποσαφηνίσουν ότι στην ΕΕ ακολουθούνται άλλοι κανόνες και ότι σε περιπτώσεις διάσωσης τραπεζών πρώτα κουρεύονται τα ίδια κεφάλαια (χάνουν οι μέτοχοι) και μετά, αν υπάρχει περαιτέρω ανάγκη, μπορεί να γίνει διαγραφή των ομολόγων AT1,

Oι κεντρικές τράπεζες των ΗΠΑ, της Ελβετίας, του Καναδά, η Τράπεζα της Αγγλίας, η Τράπεζα της Ιαπωνίας και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσαν σήμερα συντονισμένη δράση για να βελτιώσουν την πρόσβαση στην ρευστότητα και για να καθησυχάσουν τις αγορές εν μέσω κρίσης εμπιστοσύνης προς το τραπεζικό σύστημα. Η συντονισμένη αυτή δράση έγινε γνωστή αμέσως μετά την αναγγελία της εξαγοράς της Credit Suisse από την UBS σε μία επιχείρηση που ενορχηστρώθηκε από την ελβετική κυβέρνηση με στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Οι συντονισμένες επιχειρήσεις θα συνεχισθούν τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του Απριλίου, σύμφωνα με ανακοίνωση της Fed.

Την πεποίθηση πως ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη παραμένει υψηλός αλλά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα λάβει τις μελλοντικές αποφάσεις για τα επιτόκια στηριζόμενη στα εισερχόμενα δεδομένα, εξέφρασε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ,στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Το υψηλό επίπεδο αβεβαιότητας καθιστά ακόμα πιο σημαντική τη λήψη των αποφάσεων για τα επιτόκια, με βάση τα εισερχόμενα δεδομένα», ανέφερε, σύμφωνα με το Reuters, η ίδια. Παράλληλα, τόνισε πως οι μισθολογικές πιέσεις αυξάνονται καθώς οι εργαζόμενοι προσπαθούν να ανακτήσουν ένα μέρος της αγοραστικής τους δύναμης. Η Λαγκάρντ δήλωσε ακόμα ότι τα επιτόκια παραμένουν το βασικό εργαλείο που έχει στη διάθεσή της η ΕΚΤ για τον καθορισμό της νομισματικής της πολιτικής.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 440.68 μονάδες, καταγράφοντας αύξηση σχεδόν 1%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 4,119.65 μονάδες, με κέρδη 1.34%.

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 7,405.59 μονάδες, ανεβαίνοντας 0.96%.

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 14,937.65 μονάδες, με άλμα 1.15%.

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 7,013.14 μονάδες, ενισχύθηκε 1.27%.    

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 25,890 μονάδες, με άνοδο 1.55%.

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 8,831.7 μονάδες, αυξανόμενος κατά 1.29%.

Διαβαστε επισης