Αγορές

Οριακές απώλειες στις αγορές της Ευρώπης


Με οριακές απώλειες έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, με τις εκλογές της Ιταλίας βρίσκονται στο επίκεντρο.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν πτώση ενώ χθες επικράτησε η συμμαχία παρατάξεων της άκρας δεξιάς και της δεξιάς υπό τη Τζόρτζια Μελόνι στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στην Ιταλία και αναμένεται να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση, αφού χρειάζεται 104 έδρες και οι προβλέψεις δείχνουν να λαμβάνει 114. Η συμμαχία της περιλαμβάνει επίσης τη Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι και τη Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και παίρνει περίπου το 43% των ψήφων, σύμφωνα με τη RAI.

Την πεποίθηση πως τα ρίσκα για νέα άνοδο του πληθωρισμού είναι αυξημένα, αντανακλώντας την πιθανότητα περαιτέρω διαταραχών στις ενεργειακές προμήθειες, εξέφρασε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, σε ομιλία της σε Επιτροπή της Ευρωβουλής. Παράλληλα, σημείωσε ότι τα ρίσκα αυτά αναμένεται να οδηγήσουν χαμηλότερα την ανάπτυξη. «Αναμένουμε ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν περαιτέρω στις επόμενες συνεδριάσεις για να περιοριστεί η ζήτηση και να αποτραπεί ο κίνδυνος επίμονης ανοδικής αναθεώρησης των πληθωριστικών προσδοκιών» υπογράμμισε και απηύθυνε έκκληση στις κυβερνήσεις να περιορίσουν τις επιδοτήσεις στα τρόφιμα και την ενέργεια. «Είναι σημαντικό η δημοσιονομική στήριξη που χρησιμοποιείται για την προστασία των νοικοκυριών από τον αντίκτυπο των υψηλότερων τιμών να είναι προσωρινή και στοχευμένη» ανέφερε η Λαγκάρντ και δήλωσε πως «αυτό περιορίζει τον κίνδυνο άσκησης πληθωριστικών πιέσεων».

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις του ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) για την παγκόσμια οικονομία στην ενδιάμεση έκθεσή του, με τίτλο «πληρώνοντας το τίμημα του πολέμου», η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Ο ΟΟΣΑ σημειώνει ότι η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας ανακόπηκε στο δεύτερο τρίμηνο του 2022 και ότι το 2023 θα είναι πολύ χαμηλότερη σε σχέση με ό,τι προβλεπόταν πριν από ένα έτος.

Ο οργανισμός εκτιμά ότι τα πραγματικά εισοδήματα μπορεί να είναι χαμηλότερα κατά περίπου 2,8 τρισ. δολάρια σε σχέση με ό,τι προβλεπόταν ένα χρόνο πριν, ποσό που αντιστοιχεί στο 2% του παγκόσμιου ΑΕΠ με βάση τις ισοτιμίες αγοραστικής δύναμης. Το τίμημα θα είναι μεγαλύτερο για την Ευρωζώνη, για την οποία προβλέπεται απότομη μείωση της ανάπτυξης σε μόλις 0,3% το 2023 και ότι ο πληθωρισμός σε μέσα επίπεδα θα μειωθεί στο 6,2% από 8,1% φέτος.

Ο ΟΟΣΑ σημειώνει ότι υπάρχει κίνδυνος ύφεσης σε αρκετές ευρωπαϊκές οικονομίες κατά τους χειμερινούς μήνες και ότι μία μεγαλύτερη μείωση των προμηθειών ενέργειας από τη Ρωσία θα οδηγήσει σε σημαντικά μεγαλύτερη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας σε σχέση με το βασικό σενάριο. Σε ένα τέτοιο σενάριο, οι παγκόσμιες τιμές του φυσικού αερίου εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κατά 50% από το πρώτο τρίμηνο του 2023, ενώ οι τιμές του πετρελαίου θα αυξηθούν κατά 10% και των λιπασμάτων κατά 25%. Το σοκ από τη νέα αύξηση των τιμών ενέργειας εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε χαμηλότερη ανάπτυξη της οικονομίας της Ευρωζώνης κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με το βασικό σενάριο, δηλαδή πολλές χώρες της θα είναι σε ύφεση όλο το 2023, ενώ η ανάπτυξη θα εξασθενίσει και το 2024.

Για το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ, το οποίο σήμερα ανέρχεται στο 1,25%, ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι θα αυξηθεί στο 4% το 2023, ενώ εκτιμά ότι η ΕΚΤ θα χρησιμοποιήσει όλα τα περιθώρια ευελιξίας στην επανεπένδυση των εσόδων από τα ομόλογα που έχει στον ισολογισμό της και λήγουν, ώστε να περιορίσει τον χρηματοπιστωτικό κατακερματισμό στην Ευρωζώνη. Για την αμερικανική οικονομία, ο ΟΟΣΑ προβλέπει ανάπτυξη μόλις 0,5% το 2023 και μείωση του πληθωρισμού κάτω από το 4%. Στις χώρες της G20, ο πληθωρισμός προβλέπεται να μειωθεί στο 6,5% το 2023 από 8,2% φέτος και στις αναπτυγμένες οικονομίες της G20 στο 4% από 6,2%, αντίστοιχα.

Η γερμανική οικονομία διολισθαίνει σε ύφεση, δήλωσε ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Ifo του Μονάχου Κλέμενς Φουστ, ανακοινώνοντας νωρίτερα σήμερα σημαντική αύξηση της απαισιοδοξίας στον επιχειρηματικό κλάδο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα το Ifo, το κλίμα στη γερμανική οικονομία επιδεινώθηκε σημαντικά τον Σεπτέμβριο, με τον σχετικό δείκτη να υποχωρεί στις 84,3 μονάδες, κατά 4,3 μονάδες από τον περασμένο μήνα, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2020 και σε κάθε περίπτωση κατά πολύ περισσότερο απ' ό,τι ανέμεναν οι οικονομολόγοι του Ινστιτούτου, οι οποίοι είχαν προβλέψει πτώση 87 μονάδες.

Η στερλίνα υποχώρησε έως και 4,9% στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 1,0327 δολαρίου πριν σταθεροποιηθεί γύρω στο 1,0699 δολάριο.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 388.71 μονάδες, μειωμένος σχεδόν 0.43%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 3,342.85 μονάδες, με πτώση 0.17%.    

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε, σχεδόν αμετάβλητος, τις  7,023.85 μονάδες.    

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 12,229.83 μονάδες, με βουτιά 0.44%.

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 5,769.39 μονάδες, διολίσθησε 0.24%.    

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 21,199 μονάδες, με κέρδη 0.63%.    

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 7,517.32 μονάδες, χάνοντας 0.87%.

Διαβαστε επισης