Αγορές

Κέρδη στις αγορές της Ευρώπης


Με κέρδη έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, ενώ αναμένονται οι αποφάσεις της Federal Reserve.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν άνοδο, καθώς η η Fed, σήμερα, αναμένεται θα προχωρήσει αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης, σε μια προσπάθεια να σταματήσει το ράλι του πληθωρισμού, με συνέπειες όμως  στην οικονομική δραστηριότητα των Ηνωμένων Πολίτειών.

Χθες, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναθεώρησε ξανά προς τα κάτω τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη. Στις αναθεωρημένες προβλέψεις του για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, το ΔΝΤ αναφέρει ότι ο ρυθμός αύξησης του παγκόσμιου ΑΕΠ θα επιβραδυνθεί φέτος στο 3,2% έναντι 3,6% που προέβλεπε τον Απρίλιο, ενώ αναθεώρησε προς τα κάτω και την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη το 2023 στο 2,9% έναντι 3,6% στην προηγούμενη έκθεσή του. Σημειώνεται ότι η παγκόσμια οικονομία ανέκαμψε 6,1% το 2021 μετά την ύφεση 3,1% που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού το 2019. Για τον πληθωρισμό στις αναπτυγμένες οικονομίες, το ΔΝΤ εκτιμά ότι θα είναι πολύ υψηλότερος φέτος από ότι προέβλεπε τον Απρίλιο και συγκεκριμένα θα διαμορφωθεί 6,6% έναντι 5,7%, προσθέτοντας ότι θα παραμείνει υψηλός για μεγαλύτερο διάστημα από αυτό που προβλεπόταν προηγουμένως. Στις αναδυόμενες αγορές και τις αναπτυσσόμενες οικονομίες, ο πληθωρισμός αναμένεται τώρα να φθάσει στο 9,5% από 8,7% τον Απρίλιο. Σημειώνει ότι η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής θα «δαγκώσει» το επόμενο έτος, επιβραδύνοντας την ανάπτυξη και πιέζοντας τις αναδυόμενες αγορές, αλλά αναφέρει ότι η καθυστέρηση της διαδικασίας αυτής «το μόνο που θα κάνει είναι να διογκώσει τα προβλήματα», προσθέτοντας ότι οι κεντρικές τράπεζες «θα πρέπει να συνεχίσουν αυτή την πορεία μέχρι να μειωθεί ο πληθωρισμός». Για την Ευρωζώνη, το Ταμείο υποβάθμισε την πρόβλεψή του στο 2,6% από 2,8% τον Απρίλιο, λόγω των πληθωριστικών επιπτώσεων από τον πόλεμο στην Ουκρανίας. Η αναθεώρηση ήταν μεγαλύτερη για ορισμένες χώρες που έχουν μεγαλύτερη έκθεση στον πόλεμο, όπως η Γερμανία, για την οποία προβλέπει ανάπτυξη μόλις 1,2% φέτος από 2,1% τον Απρίλιο. Για τις ΗΠΑ, το Ταμείο επιβεβαίωσε την πρόβλεψη που είχε κάνει στις 12 Ιουλίου για ανάπτυξη 2,3% το 2022 και μόλις 1% το 2023. Η ρωσική οικονομία προβλέπεται να συρρικνωθεί 6% το 2022 λόγω των αυστηρών κυρώσεων της Δύσης, και κατά 3,5% το 2023, ενώ η ουκρανική οικονομία εκτιμάται ότι θα συρρικνωθεί κατά περίπου 45%, αλλά με την αβεβαιότητα για την εκτίμηση αυτή να είναι μεγάλη. Το ΔΝΤ προσγείωσε σημαντικά την πρόβλεψη για την ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας στο 3,3% από 4,4% τον Απρίλιο, επικαλούμενο τα κρούσματα του κορονοϊού και τα εκτεταμένα lockdown σε μεγάλες κινεζικές πόλεις που μείωσαν την παραγωγή και επιδείνωσαν τις διαταραχές στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες.

Η Credit Suisse ανακοίνωσε ζημιές 1,59 δισ. φράγκων (1,65 δισ. δολάρια), χαμηλότερα από το αναμενόμενο. Η Deutsche Bank γνωστοποίησε αύξηση κατά 51%, των κερδών β΄ τριμήνου, όντας καλύτερη του αναμενόμενου.

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη στη Γερμανία αναμένεται να υποχωρήσει σε ιστορικό χαμηλό τον Αύγουστο, αφού ο δείκτης του Ινστιτούτου GFK έφτασε στις -30,6 μονάδες.

Η ρωσική Gazprom παρέχει στην Ευρώπη όσο περισσότερο αέριο είναι δυνατό, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, και πρόσθεσε πως τεχνικά θέματα σχετικά με τον εξοπλισμό του αγωγού που οφείλονται στις κυρώσεις εμποδίζουν την Gazprom να εξάγει περισσότερο. Η Ρωσία παρέδωσε λιγότερο αέριο στην Ευρώπη σήμερα σε μια περαιτέρω κλιμάκωση μιας ενεργειακής αντιπαράθεσης ανάμεσα στη Μόσχα και την Ευρωπαϊκή Ένωση που θα καταστήσει δυσκολότερο, και πιο ακριβό, το γέμισμα των δεξαμενών της Ένωσης ενόψει του χειμώνα. Η μείωση των παραδόσεων, στην οποία είχε αναφερθεί η Gazprom νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, σημαίνει πως η ικανότητα του αγωγού Nord Stream 1 --της κυριότερης διαδρομής διανομής ρωσικού αερίου στην Ευρώπη-- έχει πέσει στο ένα πέμπτο της δυναμικότητάς του, καθώς η Ρωσία είπε πως άλλη μια τουρμπίνα αερίου χρειάζεται επισκευή.

Η Γαλλία είναι σε θέση να προμηθεύει την Γερμανία με 20 terawatt/ω φυσικού αερίου, δηλαδή το 2% της γερμανικής κατανάλωσης, κατά την διάρκεια των χειμερινών μηνών εάν χρειασθεί, δήλωσαν Γάλλοι αξιωματούχοι του ενεργειακού τομέα.Η χρησιμοποίηση του φυσικού αερίου από την Μόσχα ως οικονομικού και πολιτικού όπλου κατά της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχει αναδείξει την εξάρτηση της ΕΕ και κυρίως της Γερμανίας από το ρωσικό αέριο και έχει πυροδοτήσει την αναζήτηση εναλλακτικών ενεργειακών πόρων. Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπη και ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ρωσικού φυσικού αερίου, έχει ιδιαιτέρως πληγεί από τις περικοπές της τροφοδοσίας από τα μέσα του Ιουνίου και προετοιμάζεται για όλα τα σενάρια, περιλαμβανομένης της πλήρους διακοπής της εξαγωγής ρωσικού φυσικού αερίου.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 428.23 μονάδες, καταγράφοντας αύξηση 0.49%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 3,608.45 μονάδες, με κέρδη 0.93%.

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 7,349.8 μονάδες, ανεβαίνοντας 0.60%.

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 13,166.82 μονάδες, με άλμα 0.53%.    

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 6,257.94 μονάδες, ενισχύθηκε 0.75%.

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 21,476 μονάδες, με άνοδο 1.49%.

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 8,118.73 μονάδες, αυξανόμενος 0.61%.

Διαβαστε επισης