Αγορές

Κέρδη πάνω από 2% στις αγορές της Ευρώπης


Με κέρδη έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, επεκτείνοντας την ανάκαμψή τους από το χαμηλό δύο μηνών στο οποίο υποχώρησαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν άνοδο, καθώς oi επενδυτές να στρέφουν την προσοχή τους στην επικείμενη ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ. Τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν στις ΗΠΑ αναμένεται να δείξουν ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε στο 0,2% τον Απρίλιο σε μηνιαία βάση από το 1,2% τον Μάρτιο. Η αλματώδης αύξηση του πληθωρισμού έχει δημιουργήσει ανησυχίες ότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed) θα αυξήσει τα επιτόκια με επιθετικό τρόπο.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι πιθανό να τερματίσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων στις αρχές του τρίτου τριμήνου και να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων «λίγες εβδομάδες» αργότερα, δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Κριστίν Λαγκάρντ. Η ίδια ενίσχυσε τις προσδοκίες της αγοράς ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει τον Ιούλιο το βασικό επιτόκιο της, για πρώτη φορά εδώ και πάνω από μια δεκαετία, στην προσπάθειά της να τιθασεύσει τον πληθωρισμό - ρεκόρ της Ευρωζώνης, ο οποίος είναι το αποτέλεσμα της αύξησης των τιμών της ενέργειας και της διάχυσής τους στις τιμές άλλων προϊόντων. Οι περισσότερες άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες έχουν ήδη αυξήσει το κόστος δανεισμού, αλλά η ΕΚΤ, η οποία έδινε μάχη κατά του πολύ χαμηλού πληθωρισμού επί μια δεκαετία, εξακολουθεί να δίνει ρευστότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα μέσω των αγορών ομολόγων. «Περιμένω να ολοκληρωθούν στις αρχές του τρίτου τριμήνου», δήλωσε η Λαγκάρντ, αναφερόμενη στις αγορές ομολόγων, σε συνέδριο στην πρωτεύουσα της Σλοβενίας. «Η πρώτη αύξηση των επιτοκίων, σύμφωνα με την κατεύθυνση πολιτικής της ΕΚΤ για τα επιτόκια, θα πραγματοποιηθεί λίγο καιρό μετά το τέλος των καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού...(και) αυτό θα μπορούσε να σημαίνει μια περίοδο μόνο μερικών εβδομάδων», πρόσθεσε. Οι δηλώσεις αυτές της Λαγκάρντ έγιναν αφού ένας αυξανόμενος αριθμός αξιωματούχων της ΕΚΤ ζητούσαν να αυξηθούν τα επιτόκια τον Ιούλιο μετά την αύξηση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη στο 7,5% τον Απρίλιο. «Αυτό που ξεκίνησε ως ένα έκτακτο σοκ έχει γίνει πλέον ένα φαινόμενο με ευρεία βάση», δήλωσε ο Μπόστγιαν Βάσλετ, μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ, στην ίδια εκδήλωση. «Όταν αλλάζουν οι συνθήκες, πρέπει να αντιδράσει η πολιτική», πρόσθεσε ο διοικητής της σλοβενικής κεντρικής τράπεζας. Ο Φρανκ Έλντερσον, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, δήλωσε επίσης νωρίτερα σήμερα ότι η ΕΚΤ ενδέχεται να εξετάσει το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων τον Ιούλιο, μια κίνηση που έχει υποστηρίξει, μεταξύ άλλων, και ο πρόεδρος της Bundesbank, Γιόαχιμ Νάγκελ. Ο κεντρικός τραπεζίτης της Εσθονίας, Μάντις Μιούλερ, δήλωσε ότι το επιτόκιο της ΕΚΤ για την αποδοχή καταθέσων, το οποίο σήμερα είναι -0,5%, ενδέχεται να ανέλθει πάνω από το μηδέν μέχρι το τέλος του έτους, για πρώτη φορά από το 2014. «Ακόμη και αν προχωρούμε σε μικρές αυξήσεις επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης (ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας), μπορούμε να έχουμε θετικό επιτόκιο έως το τέλος του έτους», είπε σε συνέντευξή του στο Reuters. Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας, Ντε Γκαλό θεωρεί "ότι από αυτό το καλοκαίρι και μετά, η ΕΚΤ σταδιακά θα αυξήσει τα επιτόκια"

Ιστορικό ρεκόρ πληθωρισμού σημειώθηκε τον Απρίλιο στη Γερμανία, με τη σκυτάλη των μεγάλων ανατιμήσεων να περνά από τα προϊόντα ενέργειας στα τρόφιμα. Οπως ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Αρχή (Destatis), ο πληθωρισμός "έτρεξε" τον Απρίλιο με ετήσιο ρυθμό 7,4%. Είναι το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί μετά την επανένωση της Γερμανίας, δήλωσε ο Georg Thiel, πρόεδρος της Destatis. Επισημαίνεται ότι το προηγούμενο ρεκόρ είχε σημειωθεί τον Μάρτιο, όταν ο ΔΤΚ κινήθηκε με ρυθμό ανόδου 7,3%, κυρίως λόγω των αυξημένων τιμών φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος. Τον Απρίλιο σημείωσε άνοδο 0,8% σε μηνιαία βάση. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών σημειώθηκαν στα είδη διατροφής, γεγονός που καταγράφεται ως άμεση και έμμεση επίπτωση του πολέμου στην Ουκρανία. Ο εναρμονισμένος με την υπόλοιπη ευρωζώνη Δείκτης Τιμών Καταναλωτή ενισχύθηκε τον Απρίλιο κατά 7,8% σε ετήσια βάση.

Ο πληθωρισμός άρχισε να επιβραδύνεται τον Απρίλιο στις ΗΠΑ, με την τιμή της βενζίνης να μειώνεται αφού είχε αυξηθεί σημαντικά τον Μάρτιο, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ωστόσο παραμένει ακόμη υψηλός, γεγονός που βλάπτει τη δημοτικότητα του προέδρου Τζο Μπάιντεν. Σύμφωνα με τον δείκτη τιμών καταναλωτή (CPI) που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από το υπουργείο Εργασίας, ο πληθωρισμός τον Απρίλιο κυμάνθηκε στο 8,3%, έναντι 8,5% τον Μάρτιο. Αυτή ήταν η πρώτη υποχώρηση του πληθωρισμού έπειτα από οκτώ μήνες. Παρά την υποχώρηση αυτή, η αύξηση των τιμών παραμένει ισχυρή, πολύ κοντά στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών. Οι τιμές των τροφίμων καταγράφουν την υψηλότερη αύξηση, σε ετήσια βάση, από τον Απρίλιο του 1981 (+9,4%). Η τιμή της βενζίνης, που είχε εκτοξευτεί τον Μάρτιο λόγω του πολέμου, μειώθηκε κατά 6,1%. Οι τιμές των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, που συνέβαλαν στον αυξημένο πληθωρισμό λόγω της έλλειψης που παρουσιάζεται στους ημιαγωγούς (τσιπ), μειώθηκε ελαφρά τον Απρίλιο (-0,4%), για τρίτο συνεχόμενο μήνα. Ο πρόεδρος Μπάιντεν προσπαθεί από τις αρχές της εβδομάδας να πείσει τους Αμερικανούς ότι ο Λευκός Οίκος κάνει ό,τι μπορεί για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό, διαβεβαιώνοντας ότι η καταπολέμησή του είναι «η μεγαλύτερη εθνική προτεραιότητα» της κυβέρνησης. Αργότερα σήμερα θα επισκεφθεί μια οικογενειακή φάρμα στο Κανκανί, στο Ιλινόι και αναμένεται να μιλήσει για αυτό που αποκαλεί «η αύξηση των τιμών του Πούτιν».

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε στις 427.59 μονάδες, σημειώνοντας αύξηση 1.74%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 3,646.95 μονάδες, με κέρδη 2.59%.

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 7,347.80 μονάδες, ανεβαίνοντας 1.44%.

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 13,826.3 μονάδες, με άλμα 2.15%.

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 6,269.73 μονάδες, διολίσθησε 2.50%.    

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 23,716 μονάδες, με άνοδο 2.80%.    

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 8,314.42 μονάδες, αυξανόμενος 2.15%.

Διαβαστε επισης