Τουρισμός

Καβάλα: Σημαντική αύξηση στις αφίξεις κρουαζιερόπλοιων


Τη λήξη μιας ιδιαίτερα πετυχημένης σεζόν για τον τουρισμό κρουαζιέρας στο επιβατικό λιμάνι «Απόστολος Παύλος» της Καβάλας, όπου οι αφίξεις σημείωσαν θεματική άνοδο σε σχέση με την περσινή χρονιά, γιόρτασαν οι εμπλεκόμενοι φορείς της πόλης (Δήμος Καβάλας, Επιμελητήριο, Οργανισμός Λιμένα Καβάλας - ΟΛΚ ΑΕ) στο σαλόνι του τελευταίου κρουαζιερόπλοιου του Celestyal Crystal που έδεσε στο λιμάνι.

Συνολικά 35 κρουαζιερόπλοια κατέπλευσαν φέτος στο λιμάνι της Καβάλας, το χρονικό διάστημα από τον Μάρτιο έως τον Νοέμβριο, μεταφέροντας περισσότερους από 55.000 επιβάτες από διαφορετικές χώρες. Κατά μέσο όρο, το «Απόστολος Παύλος» δεχόταν μια με δυο αφίξεις κρουαζιερόπλοιων την εβδομάδα, με αποκορύφωμα την εβδομάδα στα μέσα Οκτωβρίου, όταν δέχθηκε για πρώτη φορά ταυτόχρονα τρεις αφίξεις. Το σημαντικότερο για τη φετινή σεζόν ήταν πως υπήρχε επιμήκυνσή της κατά δύο με τρεις τουλάχιστον μήνες, γεγονός που στέλνει ενθαρρυντικά μηνύματα για τη συνεχή ανάπτυξη του τουρισμού κρουαζιέρας στην ανατολική Μακεδονία.

Μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος, η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη απηύθυνε χαιρετισμό στην εκδήλωση υπογραμμίζοντας ότι το 2022 ο τουρισμός κρουαζιέρας πέρασε από τη φάση της σταθεροποίησης στη φάση της ανάπτυξης, σε μια προσπάθεια να φτάσει το 2023 στα επίπεδα του 2019, οπότε και αναμένεται να ξεπεράσει τους 30 εκατομμύρια επισκέπτες παγκοσμίως.

«Η Ελλάδα», τόνισε η κ. Ζαχαράκη, «πρωταγωνίστησε στον τουρισμό κρουαζιέρας με την εφαρμογή πρωτοκόλλων, με τον εμβολιασμό πληρωμάτων, ζητώντας συγχρόνως από τις εταιρείες να στηρίξουν τη χώρα μας, κάτι που έγινε πράξη. Ο προορισμός της Καβάλας με όραμα, στρατηγική, σχεδιασμό και συνεργασίες κατάφερε να μπει ξανά δυναμικά στον παγκόσμιο χάρτη της κρουαζιέρας, αυξάνοντας σημαντικά τα ποσοστά αφίξεων. Η συνεργασία των τοπικών φορέων έφερε εντυπωσιακά αποτελέσματα και αποτελούν παράδειγμα».

Στοχευμένες συνεργασίες και συλλογικές προσπάθειες

Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας Γιώργος Κουμπενάς, ο οποίος εξήρε το επίπεδο συνεργασίας με όλους τους εμπλεκόμενους στον τομέα της κρουαζιέρας στην Καβάλα. Αναφέρθηκε επίσης και στο λιμάνι της Καβάλας, στο επίπεδο εξυπηρέτησης, υποδομών, αλλά και στις ακόμη περισσότερες δυνατότητες τις οποίες έχει και μπορεί να αναδείξει.

Ο κ. Κουμπενάς σημείωσε ακόμα ότι στόχος είναι οι τουρίστες του εξωτερικού να γνωρίσουν και άλλα λιμάνια της Ελλάδας, ακόμα πιο βόρεια, πέρα από τη Μύκονο και τη Σαντορίνη που είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς προορισμοί, και προς αυτή την κατεύθυνση καταβάλλεται προσπάθεια με τους τοπικούς φορείς.

Δεν πέρασαν πολλά χρόνια που η οι κάτοικοι της Καβάλας έβλεπαν το ένα μετά το άλλο τα κρουαζιερόπλοια να καταπλέουν στο λιμάνι της πόλης, προσδοκώντας ποικίλα οφέλη από τη συγκεκριμένη μορφή του θεματικού τουρισμού. Η τετραετία 2013-2016 ήταν μια από τις καλύτερες περιόδους της Καβάλας για τον τουρισμό κρουαζιέρας. Στο επιβατικό λιμάνι «Απόστολος Παύλος» κατέπλεαν τότε μέχρι και 26 κρουαζιερόπλοια κατ' έτος, μεταφέροντας περισσότερους από 20.000 επιβάτες που αποβιβάζονταν στην πόλη, σε σύγκριση με τα πέντε ή επτά κρουαζιερόπλοια που κατέπλεαν τα προηγούμενα χρόνια.

Την τελευταία τριετία, ακόμα και εν μέσω πανδημίας, οι ίδιοι φορείς (Δήμος Καβάλας, Επιμελητήριο, Οργανισμός Λιμένα Καβάλας) κάθισαν ξανά στο τραπέζι, σε μια προσπάθεια αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος της περιοχής και αναθέρμανσης του ενδιαφέροντος των μεγάλων τουριστικών πρακτορείων για το επιβατικό λιμάνι «Απόστολος Παύλος» στη μετά covid εποχή. Η προσπάθεια αυτή απέδωσε καρπούς μέσα από στοχευμένες συνεργασίες και συλλογικές προσπάθειες, όπως καταδεικνύεται από τα αριθμητικά δεδομένα της φετινής τουριστικής σεζόν.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβαστε επισης