Η αναβλητική διπλωματία που έχει επιλέξει στα ελληνοτουρκικά ο κ. Μητσοτάκης είναι αντίθετη με τα εθνικά μας συμφέροντα,επισημαίνει μεταξύ άλλων σε συνέντευξη του, οΤομεάρχης Εξωτερικών της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Γιώργος Κατρούγκαλος στην εφημερίδα το ΒΗΜΑ της Κυριακής. Και αναφέρει:"Ο Αλέξης Τσίπρας, ως πρωθυπουργός της χώρας το 2015, συνυπέγραψε με τον Πρόεδρο Ολάντ συμφωνία για στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας. Στη βάση της τελευταίας, η κυβέρνηση μας διαπραγματεύθηκε την αμυντική συνεργασία, στη βάση της σύγκλησης στρατηγικών συμφερόντων".
Ολόκληρη η συνέντευξη
- Γιατί πρακτικά ο ΣΥΡΙΖΑ αντιδρά στην ελληνογαλλική συμφωνία για το εξοπλιστικό πρόγραμμα;
Η συμφωνία ήρθε στη Βουλή μετά από ταλαντεύσεις και παλινωδίες του πρωθυπουργού που είχαν αντίκτυπο στον τελικό λογαριασμό. Πέραν άλλων αδυναμιών (πχ. εμείς διαπραγματευόμασταν συμμετοχή των ελληνικών ναυπηγείων στην κατασκευή φρεγατών), η συμφωνία έχει δύο πολύ σημαντικά προβλήματα: Πρώτον, δεν εξασφαλίζει στρατιωτική αρωγή εκεί που ασκείται το τελευταίο διάστημα κυρίως η πίεση της επιθετικότητας της Τουρκίας, στην ΑΟΖ και στην υφαλοκρηπίδα. Δεύτερον, προβλέπει εμπλοκή με μάχιμο εκστρατευτικό σώμα στις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Γαλλίας στο εμπόλεμο Σαχέλ. Η συμμετοχή μας αυτή καταργεί το πάγιο δόγμα της διπλωματίας μας, κατά το οποίο η Ελλάδα, ως φιλειρηνική χώρα, πρέπει να είναι πάντα πυλώνας σταθερότητας και εξαγωγέας σταθερότητας.
- Δεν θεωρείτε ότι ενισχύεται η θέση της χώρας; Έχουμε την πολυτέλεια να λέμε όχι σε φίλους και συμμάχους;
Ο Αλέξης Τσίπρας, ως πρωθυπουργός της χώρας το 2015, συνυπέγραψε με τον Πρόεδρο Ολάντ συμφωνία για στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας. Στη βάση της τελευταίας, η κυβέρνηση μας διαπραγματεύθηκε την αμυντική συνεργασία, στη βάση της σύγκλησης στρατηγικών συμφερόντων. Η Γαλλία, ως μεσογειακή, ναυτική δύναμη έχει ίδια εθνικά συμφέροντα να αντιταχθεί στην προβολή ισχύος και στην παραβίαση της διεθνούς νομιμότητας εκ μέρους της Τουρκίας, υποστηρίζει τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης και προωθεί την ιδέα της ευρωπαϊκής κυριαρχίας. Αυτά ισχύουν, δεν αναιρούν όμως τα προβληματικά σημεία, στα οποία αναφέρθηκα προηγουμένως. Όταν επιστρέψουμε στην Κυβέρνηση, θα αξιοποιήσουμε το άρθρο 31 της Συνθήκης για να την τροποποιήσουμε ως προς τις προβλέψεις της που δεν εξυπηρετούν τα εθνικά μας συμφέροντα.
- Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ επί της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας για τις βάσεις και ειδικά για τη Σούδα;
Επί ΣΥΡΙΖΑ και στο πλαίσιο δικής μου επίσκεψης στην Ουάσιγκτον αναβαθμίσθηκαν οι σχέσεις με τις ΗΠΑ σε επίπεδο στρατηγικού διαλόγου. Η αναβάθμιση όμως αυτή έγινε στη βάση της σύγκλισης συμφερόντων και μιας πολύ συγκεκριμένης αρχής: ότι κάθε βήμα μπροστά - πέραν των υφιστάμενων δεσμεύσεών μας- θα είναι αμοιβαία επωφελές και θα ενισχύει τον ρόλο της χώρας ως πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας, ειδικά σε μια περίοδο που η τουρκική επιθετικότητα έχει αυξηθεί. Περιμένουμε να δούμε το τελικό κείμενο και σε ποιο βαθμό ανταποκρίνεται στις αρχές αυτές. Σε κάθε περίπτωση θεωρούμε ότι η εγκατάλειψη όχι μόνο της πάγιας θέσης της χώρας για ετήσια ανανέωση της συμφωνίας αλλά και κατάργηση του δικαιώματος ανανέωσης αυτού καθ αυτού με επ' αόριστον συμφωνία, δεν υπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα. Ειδικά δε αν δεν υπάρξουν στρατιωτικές και διπλωματικές αμερικανικές δεσμεύσεις για ουσιαστική στήριξη των θέσεών μας.
- Στο νέο κόσμο που διαμορφώνεται μετά και την πανδημία και λόγω και των εξελίξεων σε γεωπολιτικό πεδίο, η Ελλάδα πρέπει να επαναπροσδιορίσει τις συμμαχίες της;
Η χώρα μας πρέπει πάντα να ακολουθεί πολυδιάστατη και ενεργητική εξωτερική πολιτική, να επιδιώκει ενεργά λύσεις στις διαφορές της, όπως πράξαμε με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Να αποτελεί- στον βαθμό που μπορεί- γέφυρα ανάμεσα στο πολιτικό μας σπίτι, την ΕΕ, και τον αραβικό κόσμο, την Κίνα και τη Ρωσία. Δεν την συμφέρει ούτε η αναβλητική διπλωματία που διευκολύνει την Τουρκία στην αυξομείωση της έντασης, ούτε οι εθνικές περιπέτειες και η στρατιωτική, μάλιστα, εμπλοκή μας σε διενέξεις τρίτων. Το δόγμα το οποίο ανακοίνωσε με περηφάνια ο κ Μητσοτάκης περί «προκεχωρημένου δυτικού φυλακίου» είναι εξαιρετικά επικίνδυνο.
- Παρατηρώ ότι στο κόμμα σας, πρόσωπα που συντάσσονται με τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. λένε ότι στους εξοπλισμούς, όπως π.χ. προ ημερών με άρθρο του ο καθηγητής Αντ. Λιάκος. Συμφωνείτε με θέσεις για νέο αντιπολεμικό κίνημα εναντίον των εξοπλισμών;
Εμείς θεωρούμε ότι η χώρα μας πρέπει να εξασφαλίζει επαρκή άμυνα, δηλαδή το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεών μας να εξασφαλίζεται βάσει ενός στρατηγικού προγραμματισμού, όχι με εμπλοκή σε ένα αδιέξοδο κυνήγι εξοπλισμών. Είναι προφανές ότι εάν δεν έχουμε μια στρατηγικά προγραμματισμένη αμυντική πολιτική, η Τουρκία, με μεγαλύτερο οικονομικό βάθος από εμάς, θα μπορεί να υπερθεματίζει σε αγορές, γιατί έχει τέσσερις φορές μεγαλύτερο ΑΕΠ από εμάς, γιατί το δημόσιο χρέος της είναι 37% ενώ το δικό μας είναι 210% και το κυριότερο γιατί το 75% των στρατιωτικών της αναγκών το καλύπτει από την αμυντική της βιομηχανία.
- Στη σκιά των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία και τις συνεχείς προκλήσεις της, τι προβλέπετε να κάνει η γειτονική χώρα; Τι διαφορετικό θα κάνατε ως κυβέρνηση για να αντιμετωπίσετε την τουρκική προκλητικότητα;
Η αναβλητική διπλωματία που έχει επιλέξει στα ελληνοτουρκικά ο κ. Μητσοτάκης είναι αντίθετη με τα εθνικά μας συμφέροντα. Η πατρίδα μας θα έπρεπε να επιδιώκει - πάντα με κόκκινες γραμμές και χωρίς αφέλεια- την ενεργή προσπάθεια επίλυσης της διαφοράς μας. Πρόσφατα ζητήσαμε, χωρίς ανταπόκριση, να αξιοποιηθεί η ευκαιρία της Προεδρίας Μπάιντεν για να υπάρξει πίεση στην Τουρκία προκειμένου να ανοίξει ένας ουσιαστικός διάλογος διασυνδέοντας παράλληλα την αναβάθμιση της τελωνειακής της ένωσης με ΕΕ με τη δέσμευση της για προσφυγή στη Χάγη για τις θαλάσσιες οικονομικές ζώνες.
- Εξελίξεις βλέπετε στο Κυπριακό; Επίσης προ ημερών είδα πορεία του ΑΚΕΛ, στην οποία συμμετείχε και πολυμελής αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ και το σύνθημα ήταν διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα. Αυτή είναι η γραμμή σας;
Αυτή είναι η μόνη θέση που ανταποκρίνεται στην διεθνή νομιμότητα και τις πάγιες ελληνικές θέσεις. Στο Κρανς Μοντανά, όπου χωρίς να έχει αλλάξει ο συσχετισμός δύναμης, με σοβαρή προετοιμασία, αξιοποιώντας την υποστήριξη της ΕΕ και το ότι οι θέσεις μας βρίσκονται απολύτως εντός του πλαισίου διεθνούς δικαίου, φτάσαμε πολύ κοντά σε λύση. Σε αυτήν την κατεύθυνση θα πρέπει να επιμείνουμε, σε συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία αλλά και τις προοδευτικές δυνάμεις στα κατεχόμενα.
- Η εκτίμησή σας για την επόμενη μέρα των γερμανικών εκλογών και πως θα επηρεαστεί η Ελλάδα.
Η αποχώρηση της καγκελαρίου Μέρκελ δεν συμπίπτει μόνον με το χειρότερο ποσοστό που κατέγραψε μεταπολεμικά η γερμανική δεξιά, αλλά προαναγγέλλει δυνητικά μία νέα ατζέντα, τόσο για την Γερμανία όσο και συνολικά για την Ευρώπη, πέραν της λιτότητας και της νεοφιλελεύθερης ορθοδοξίας. Το μεγάλο στοίχημα, προς ποια κατεύθυνση θα αλλάξουν οι υφιστάμενοι κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας, θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την έκβαση των διαπραγματεύσεων για το σχηματισμό της νέας γερμανικής κυβέρνησης, αλλά και από τους αγώνες των λαών σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.