Χρηστικά

Καθολική εφαρμογή των ηλεκτρονικών τιμολογίων– Τέλος στις εικονικές δαπάνες


Τέλος εποχής για τις εικονικές δαπάνες και καθολική εφαρμογή των ηλεκτρονικών τιμολογιών από το 2025, φέρνει για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις το οικονομικό επιτελείο. 

Από τη νέα χρονιά η Εφορία δεν θα αποδέχεται και δεν θα αναγνωρίζει κανένα άλλο παραστατικό για αγορές και πωλήσεις, πέρα από αυτά που έχουν διαβιβαστεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα myDATA. Μπαίνει, δηλαδή, οριστικό τέλος στη συνήθεια επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών να «φουσκώνουν» τις δαπάνες τους με εικονικά-πλαστά παραστατικά. Παύουν να υφίστανται τα τελευταία «παράθυρα» αποκλίσεων στα έσοδα και τις δαπάνες σε σχέση με τα αντίστοιχα δεδομένα στα ψηφιακά βιβλία. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα οι δηλώσεις ΦΠΑ και εισοδήματος να είναι προσυμπληρωμένες, με κωδικούς «κλειδωμένους», κάτι που σημαίνει ότι ο φόρος θα υπολογίζεται αυτόματα.

 Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Για έναν μεγάλο αριθμό επαγγελματιών και επιχειρήσεων, μέσω της εξάλειψης των επιτρεπτών ορίων απόκλισης, αφαιρείται το «όπλο» των υπέρμετρων δαπανών (οι οποίες δεν συνοδεύονταν από τα αντίστοιχα παραστατικά), που οδηγούσε σε μείωση της τελικής φορολογικής επιβάρυνσης.

Μεταβατικό διάστημα έως το τέλος του έτους:

  •   Από 1ης Ιουλίου έως και 30ή Σεπτεμβρίου, τα περιθώρια για αποκλίσεις στενεύουν σε 10% για τα δεδομένα των εσόδων και σε 20% για τα έξοδα.
  •  Από 1ης Οκτωβρίου έως και 31 Δεκεμβρίου 2024, μηδενίζονται οι αποκλίσεις στοιχείων στα έσοδα, ενώ στα δεδομένα των εξόδων θα υπάρχει δυνατότητα για επιπλέον δαπάνες σε ποσοστό 5%.

Οριακές διορθώσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες:

Εκτιμάται ότι στην παραπάνω αλλαγή θα προστεθεί μια «χειρουργικού» τύπου παρέμβαση, το περίγραμμα της οποίας θα ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη ΔΕΘ και θα αφορά τον τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης των 730.000 ελεύθερων επαγγελματιών, με στόχο «ένα πιο δίκαιο σύστημα», όπως έχει δηλώσει ο ίδιος.

Χωρίς να ανατρέπεται ο βασικός πυρήνας του τεκμαρτού συστήματος υπολογισμού του ελάχιστου φορολογητέου εισοδήματος, οι διορθώσεις που σχεδιάζονται από το οικονομικό επιτελείο θα επικεντρωθούν σε δύο κριτήρια:

  • Τον τζίρο, βάσει του οποίου προσαυξάνεται το τεκμαρτό εισόδημα
  • Το κόστος μισθοδοσίας, το οποίο, ειδικά για ατομικές επιχειρήσεις που απασχολούν προσωπικό με πολλά έτη απασχόλησης, αυξάνει σημαντικά το τεκμαρτό εισόδημα.

Εξετάζεται επίσης να συνυπολογίζεται το οικογενειακό εισόδημα για την κάλυψη του τεκμαρτού ποσού.

Βελτιώσεις θα γίνουν στη διαδικασία αμφισβήτησης του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος, καθώς ο φόβος του ελέγχου αποθαρρύνει τους αυτοαπασχολούμενους από το να ζητούν "κούρεμα" του φορολογικού λογαριασμού.

Τέλος, στο τραπέζι βρίσκεται το σενάριο για μείωση της επιβάρυνσης από την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού, που αποτελεί τη βάση υπολογισμού του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού από 780 στα 830 ευρώ ανεβάζει το ελάχιστο τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα από 10.920 ευρώ το 2023 σε 11.620 ευρώ το 2024.


 

Διαβαστε επισης