Διεθνή

Κατάσχεται μεγάλο μέρος της περιουσίας που είχε διασπαθίσει ο Πινοσέτ


Την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων αξίας 1,6 εκατομμυρίων δολαρίων που ανήκαν στον πρώην δικτάτορα της χώρας Αουγκούστο Πινοσέτ (1973-1990), στο πλαίσιο μιας υπόθεσης διαφθοράς, διέταξε το Ανώτατο Δικαστήριο της Χιλής.

«Διατάσσεται η κατάσχεση αγαθών (...) τα οποία αποτελούσαν ιδιοκτησία του Αουγκούστο Χοσέ Ραμόν Πινοσέτ Ουγάρτε, ή κάποιας από τις εταιρείας του, έως του ποσού των 1.621.554 δολαρίων», αναφέρει η απόφαση, την οποία συμβουλεύθηκε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Αυτή η τελεσίδικη απόφαση αφορά την «υπόθεση Riggs», την έρευνα που διενεργήθηκε για τον τρόπο με τον οποίο χιλιανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι βοήθησαν τον Πινοσέτ να κρύψει μέρος της περιουσίας του στη Riggs Bank των ΗΠΑ.

Ακυρώνει εν μέρει την επιστροφή, με δικαστική απόφαση του 2017, στην οικογένεια του Πινοσέτ περιουσιακών στοιχείων αξίας σχεδόν 5 εκατομμυρίων δολαρίων που είχαν κατασχεθεί το 2004 εντός των ορίων της έρευνας.

Το δημόσιο είχε τότε υποβάλει έφεση, ζητώντας να ακυρωθεί αυτή η απόφαση. Το Ανώτατο Δικαστήριο κατά συνέπεια δικαίωσε εν μέρει την οικογένεια του πρώην δικτάτορα, η οποία είναι σε θέση να κρατήσει το μεγαλύτερο μέρος των κατασχεθέντων περιουσιακών στοιχείων.

Ο Αουγκούστο Πινοσέτ απεβίωσε εξαιτίας καρδιακής ανακοπής το 2006, σε ηλικία 91 ετών. Οι κληρονόμοι του είναι η σύζυγός του Λουσία Ιριάρτ, 95 ετών, και τα πέντε παιδιά τους.

Ο στρατηγός ήταν ο επικεφαλής από το 1973 ως το 1990 της δικτατορίας κατά τη διάρκεια της οποίας τουλάχιστον 3.200 άνθρωποι δολοφονήθηκαν ή εξαφανίστηκαν και 38.000 άνθρωποι βασανίστηκαν, σύμφωνα με οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η έρευνα της δικαιοσύνης της Χιλής για τις καταχρήσεις του πρώην δικτάτορα άρχισε μετά την ανακάλυψη στην τράπεζα Riggs της Ουάσινγκτον και σε άλλους χρηματοπιστωτικούς θεσμούς περίπου εκατό μυστικών λογαριασμών στους οποίους ο Πινοσέτ είχε βάλει κρυφά μετά το 1981 περίπου 20 εκατομμύρια δολάρια με διάφορες εξαιρετικά περίπλοκες χρηματοοικονομικές συναλλαγές, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.

Ο Πινοσέτ χρησιμοποιούσε για τον σκοπό αυτό μια σειρά εναλλακτικών ταυτοτήτων, με παραλλαγές του ονόματός του, όπως Αουγκούστο Π. Ουγάρτε, Χοσέ Ραμόν Ουγάρτε ή Χ. Π. Ουγάρτε, καθώς και ψευδώνυμα όπως Ντάνιελ Λόπες ή Τζον Λονγκ.

Το 2005, η τράπεζα Ριγκς παραδέχθηκε ότι είχε κρύψει λογαριασμούς του Πινοσέτ και συμφώνησε να καταβάλει πρόστιμο ύψους 16 εκατ. δολαρίων.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις