Αγορές

Κατακόκκινο ταμπλό στο χρηματιστήριο- "Γκριζάρει" το success story


 Η επιστροφή της χώρας σε επενδυτική βαθμίδα έχει προεξοφληθεί, η προοπτική υψηλής κερδοφορίας των επιχειρήσεων έχει ενσωματωθεί στις αποτιμήσεις, η άνοδος των μετοχών από τις αρχές του έτους έχει αποφέρει υψηλά κέρδη που αποτελούν δέλεαρ για ρευστοποιήσεις. Λίγες μέρες πριν από την πολυαναμενόμενη πρώτη επίσημη “απονομή” επενδυτικής βαθμίδας στη χώρα από τον οίκο DBRS, η χρηματιστηριακή αγορά “μένει από καύσιμα”, φρενάρει και βάζει “όπισθεν” παίρνοντας την κατηφόρα.

Κατακόκκινο ταμπλό σήμερα στο ΧΑ, με ισχυρές πιέσεις στα τραπεζικά χαρτιά  και σημαντικές απώλειες σε μεγάλη γκάμα μετοχών και στους δείκτες. Οι πιέσεις στις τράπεζες εντείνονται και λόγω της προοπτικής διενέργειας διαδοχικών placement για τη διάθεση πακέτων μετοχών που κατέχει το ΤΧΣ.

Το success story της ελληνικής οικονομίας που προτίθεται να παρουσιάσει ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ – και το οποίο έχει ως προφανή επιβεβαίωση την μέχρι τώρα πορεία του ΧΑ – αρχίζει να “γκριζάρει”.

Μετά την αναβάθμιση

Αναλυτές και διαχειριστές χαρτοφυλακίων εμφανίζονται προβληματισμένοι: Μπορεί να ξεκινήσει στο χρηματιστήριο ένας νέος κύκλος ανόδου-ανάκαμψης με μοναδικό ή βασικό καταλύτη την επενδυτική βαθμίδα;

Πολλοί φοβούνται ότι θα ισχύσει ο κανόνας του “αγόραζε στη φήμη (στην προοπτική) και πούλα στο γεγονός”. Δηλαδή, αν ο καναδικός οίκος DRBS αναβαθμίσει την ερχόμενη Παρασκευή την ελληνική οικονομία και ακολουθήσει στις 15 Σεπτεμβρίου η Moody's, αντί να έχουμε μαζικές εισροές κεφαλαίων και “έκρηξη” τιμών σε μετοχές και ομόλογα, μπορεί να ακολουθήσει μιά περίοδος αποτελμάτωσης.
 Οι αγορές θα χρειασθεί να βρουν νέα επίπεδα ισορροπίας, οι “πήχεις” να τοποθετηθούν σε άλλα ύψη και η αφομοίωση των νέων δεδομένων να γίνει σταδιακά σε βάθος  διμήνου-τριμήνου.
  Μέχρι τότε όμως πολλά μπορεί να αλλάξουν στο διεθνές οικονομικό σκηνικό. Η περίοδος που διανύουμε δεν είναι η καλύτερη δυνατή για βραχυχρόνιους παίκτες και επίδοξους κερδοσκόπους. Το ρίσκο έχει αυξηθεί, τα κέρδη δύσκολα βγαίνουν και το “πάνω χέρι” ξαναπαίρνουν οι μεσομακροπρόθεσμοι επενδυτές.

Τα επιτόκια

Ερχονται τώρα δύο κρίσιμες εβδομάδες για το ΧΑ και για την αγορά ελληνικών ομολόγων. Ακόμη κι αν γίνουν οι αναβαθμίσεις, υπάρχει το ενδεχόμενο η θετική τους επίδραση να αντισταθμιστεί από μία αρνητική εξέλιξη: Τις αυξήσεις επιτοκίων σε Ευρωζώνη και ΗΠΑ.
  Ως προς τη στάση της ΕΚΤ και της Fed όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Η αβεβαιότητα αποτυπώνεται στην πορεία των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων Ευρωζώνης-ΗΠΑ και στην εικόνα που εμφανίζουν οι μεγάλες χρηματιστηριακές αγορές.
  Σήμερα οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες κινούνται σε τροχιά ανάκαμψης, με άνοδο περίπου 0,70%. Εικόνα σταθεροποίησης στα ομόλογα, μετά από δύο εβδομάδες έντονων διακυμάνσεων.

Μετοχές και δείκτες

Στο ΧΑ η συνεδρίασε ξεκίνησε με μικρά κέρδη. Γρήγορα όμως οι βασικοί δείκτες πήραν καθοδική κατεύθυνση διολισθαίνοντας με ταχύ ρυθμό. Τα τελευταία λεπτά η εικόνα βελτιώνεται, καθώς περιορίζονται οι απώλειες στις τράπεζες. Ο κλαδικός τους δείκτης πήγε μέχρι -3,89% και αυτή την ώρα υποχωρεί κατά 3,35%.

Ο Γενικός Δείκτης έχει κινηθεί μεταξύ 1.305,35 (μονάδων (+0,45%) και 1.271,46 (-2,16%). Αυτή την ώρα βρίσκεται στις 1.273,6 μονάδες με απώλειες 2%.
  Κατά 2,30% υποχωρεί ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, στις 3.113 μονάδες.Περίπου 2% χάνει ο δείκτης των mid caps.

 Κατακόκκινο το τραπεζικό ταμπλό. Με θετικό πρόσημο μόνο η Τρ. Ελλάδος (+0,9%).. Eurobank -4,2%, Εθνική -3,3%, Alpha -3%, Πειραιώς -2,1%, Attica Bank -0,3%.
   Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips με θετικό πρόσημο μόνο ο Σαράντης (+1%).
Τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν  Aegean και Ελλάκτωρ -3,2%, Βιοχάλκο, ΕλβάλΧαλκόρ, Cenergy, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Jumbo -2,8%, ΕΛΠΕ -2,3%, Motor Oil -2%.

Διαβαστε επισης