Ξαφνική αλλαγή σκηνικού και δραματική επιδείνωση κλίματος σημειώνεται στις αγορές, επηρεάζοντας άμεσα το ΧΑ, που βρισκόταν ούτως ή άλλως σε κρίσιμη καμπή μετά από μία σύντομη περίοδο συσσώρευσης και έντονης μεταβλητότητας. Απώλειες της τάξεως του 2,20% καταγράφουν οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες και ο ΓΔ του ΧΑ, ισχυρές πιέσεις εκδηλώνονται στα ομόλογα της Ευρωζώνης. Επιτείνονται οι ανησυχίες για τις εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία, που μπορεί υπαγορεύσουν αλλαγή στάσης από πλευράς κεντρικών τραπεζών.
Στο ελληνικό χρηματιστήριο σε δίνη πιέσεων βρίσκονται οι τραπεζικές μετοχές και ο κλαδικός τους δείκτης υποχωρεί αυτή την ώρα κατά 3,65%, δίνοντας πτωτική κατεύθυνση στην αγορά. Ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 2,15% στις 886,5 μονάδες και βρίσκεται στα χαμηλά ημέρας με τάση περαιτέρω διολίσθησης. Εντονη η συναλλακτική κίνηση, με εντυπωσιακό τζίρο (22 εκατ. ευρώ σε μία ώρα), ο οποίος υποδηλώνει παρουσία επιθετικών funds και βιαστικές κινήσεις κατοχύρωσης κερδών.
Οπως επισημάνθηκε και στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις., ο έλεγχος της αγοράς έχει περάσει στα χέρια hedge funds και άλλων επιθετικών χαρτοφυλακίων, που συνδυάζουν τοποθετήσεις σε μετοχές και κινήσεις στα Παράγωγα, επιδιώκοντας να κοντρολάρουν τις εξελίξεις και να μεγιστοποιήσουν το βραχυχρόνιο κέρδος.
Σε πρωταγωνιστικό ρόλο παραμένει η μετοχή της Τρ. Πειραιώς, που καλύπτει και σήμερα το 1/4 του συνολικού τζίρου, συγκεντρώνοντας πολλά “στοιχήματα”. Ανάλογη και η πορεία της στα Παράγωγα, όπου η τιμή του ΣΜΕ Ιουνίου συμβαδίζει πλέον με την τιμή στη σποτ αγορά.
Στο επίκεντρο της προσοχής και η μετοχή της Attica Bank, που ανακάμπτει από χθες μετά την άρση της αναστολής διαπραγμάτευσης και τώρα κερδίζει 11,6%.
Μέσα στη γενικότερη “λαίλαπα” παρασύρεται και η μετοχή της Eurobank, για την οποία είχαν καλλιεργηθεί πολλές ελπίδες ενόψει της αναμενόμενης ένταξης της στους αναθεωρημένους δείκτες της Morgan Stanley (MSCI).
Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές εκτιμούν ότι το αρνητικό κλίμα θα διατηρηθεί τις επόμενες μέρες και η μεταβλητότητα θα αυξηθεί, καθώς η αγορά θα αναζητά ισορροπίες σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών.
Κρίσιμη για τη συνέχεια θα είναι η αντοχή ή μη της πρώτης βραχυχρόνιας στήριξης όπου κινείται τώρα ο ΓΔ. Σε περίπτωση μεγαλύτερης διορθωτικής κίνησης, ισχυρή στήριξη μπορεί να αποδειχθεί η περιοχή των 870-865 μονάδων.
Μετοχές και δείκτες
Προς το παρόν ο Γενικός Δείκτης κινείται στις 887 μονάδες με απώλειες 2,10%. Ο
Η συνεδρίαση ξεκίνησε σήμερα με μικρά κέρδη, που ενισχύθηκαν σταδιακά. Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης χάνει 2,40%, υποχωρώντας στις 2.157,8 μονάδες.
Σε χαμηλό ημέρας βρίσκεται ο τραπεζικός δείκτης, με απώλειες 3,65%. Με θετικό πρόσημο μόνον η Attica Bank (+11,6%). Στον αντίποδα Εθνική -4,4%, Alpha -4%, Eurobank και Πειραιώς -3,1%, Τρ. Ελλάδος -0,5%.
Από τα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips του FTASE25 θετικό πρόσημο διατηρούν μόνον Σαράντης (+0,6%), ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και Ελλάκτωρ (+0,3%).
Με τις μεγαλύτερες απώλειες ΕΛΠΕ και Φουρλής -3%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΕΧΑΕ -2,6%, Μυτιληναίος -2,5%, Motor Oil, Βιοχάλκο και ΟΠΑΠ -2,3%
Στα mid caps Πλαστικά Θράκης +1,8%, Intercontinental _1,5%, Κρι-Κρι +1%. Με τις μεγαλύτερες απώλειες Autohellas -3,3%, Ευρ. Πίστη -3,1%, Intracom, Αβαξ και Ικτίνος -2,8%, Cenergy -2,5%.