Οικονομία

Καραγκούνης: Αλλαγές στις κατηγορίες επικινδυνότητας ανά δραστηριότητα στην εργασία


Παρεμβάσεις για τον εκσυγχρονισμό του Κώδικα Νόμων για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία, προανήγγειλε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Κώστας Καραγκούνης, απαντώντας στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωής Κωνσταντοπούλου. Στόχος των παρεμβάσεων που επεξεργάζεται το υπουργείο, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Καραγκούνης, είναι και ο περιορισμός των ατυχημάτων αλλά κυρίως η πρόληψη. Στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού του ΚΝΥΑΕ, όπως έκανε γνωστό ο υφυπουργός Εργασίας:

- Θα δοθεί, για πρώτη φορά, έμφαση στους ψυχοκοινωνικούς κινδύνους.

- Θα ενισχυθεί ο ρόλος των εκπροσώπων των εργαζομένων και των επιτροπών υγείας και ασφάλειας, σε σχέση με τα εργατικά ατυχήματα και την ενημέρωσή τους γι' αυτά.

- Μειώνονται οι γραφειοκρατικές διαδικασίες ώστε να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά οι πολιτικές υγείας και ασφάλειας.

- Αλλάζουν οι κατηγορίες της επικινδυνότητας ανά δραστηριότητα.

- Τάσσεται προθεσμία για ενημέρωση των εκπροσώπων των εργαζομένων για σοβαρά εργατικά ατυχήματα.

- Περιλαμβάνονται περισσότερες ειδικότητες στους τεχνικούς ασφαλείας

«Προτρέπουμε τους εργοδότες να λάβουν επιπλέον προστατευτικά μέτρα για γυναίκες εργαζόμενες ή για ευάλωτες ομάδες εργαζομένων. Με έμφαση στην πρόληψη, συστηματοποιούμε την εκπαίδευση των εργαζομένων στα θέματα της επαγγελματικής υγείας και ασφάλειας» είπε επίσης ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Ο κ. Καραγκούνης αναφέρθηκε και στο μνημόνιο συνεργασίας με το υπουργείο Παιδείας «με σκοπό την εμπέδωση κουλτούρας πρόληψης όσον αφορά την επαγγελματική υγεία και ασφάλεια, ήδη από την εκπαιδευτική διαδικασία, στα επαγγελματικά σχολεία σε πρώτη φάση».

Η πρόεδρος της "Πλεύσης Ελευθερίας" Ζωή Κωνσταντοπούλου, τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει κατεπείγουσα ενεργοποίηση του υπουργείου Εργασίας, με δέσμη επειγόντων μέτρων.

«Κάποια εξαρτώνται από το υπουργείο σας, κάποια εξαρτώνται και από άλλους. Εμείς, όμως, σας παρακινούμε και σας προσκαλούμε να αναλάβετε πρωτοβουλία, και θα σας πιέσουμε για να γίνει αυτό», είπε η κ. Κωνσταντοπούλου και κατέθεσε δέκα προτάσεις για άμεσα μέτρα στον τομέα της πρόληψης και της διασφάλισης της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων. Η Πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας πρότεινε:

- μηχανισμό έγκαιρης και έγκυρης καταγραφής των εργατικών ατυχημάτων και δυστυχημάτων

- νέες ποινές για την εργοδοτική υπαιτιότητα σε εργατικά ατυχήματα, «με διοικητική τιμωρία που θα φθάνει έως και την αφαίρεση της άδειας, ποινική τιμωρία και αστική ευθύνη, με ποινές αντίστοιχες με την απώλεια της ανθρώπινης ζωής, της σωματικής ακεραιότητας ή της υγείας στην εργασία»

- κινητροδότηση για αποτελεσματικά μόνιμα μέτρα ασφαλείας των εργαζομένων

- θεσμοθέτηση δυνατότητας παράστασης, για την υποστήριξη της κατηγορίας και παρέμβασης στην ποινική και στην αστική δίκη, των εργατικών σωματείων, εργατικών οργανώσεων

- κανόνες για την λειτουργία του τεχνικού ασφαλείας

- συζήτηση στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων με ακρόαση φορέων, για τα ζητήματα υγείας και ασφάλειας στην εργασία και για τα ζητήματα αποτροπής, πρόληψης των εργατικών ατυχημάτων και δυστυχημάτων

- εντατικοποίηση των ελέγχων που γίνονται στους εργασιακούς χώρους

- επαρκή στελέχωση των εποπτικών φορέων του Δημοσίου

- εγγυήσεις από πλευράς της πολιτείας για τους εργαζόμενους την περίοδο του καύσωνα

- άμεση υποστήριξη της πολιτείας για την επιβίωση και διαβίωση των θυμάτων των εργατικών ατυχημάτων.

Ο υφυπουργός Εργασίας πάντως, αναφέρθηκε και στις προθέσεις του υπουργείου για την εργασία σε περίοδο καύσωνα. «Αξιολογούμε τη δυνατότητα θέσπισης κανονιστικού πλαισίου πια για την θερμική καταπόνηση, βάσει αντικειμενικών κριτηρίων, σε συνεργασία με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, ώστε προφανώς να πιστοποιούμε με αδιαμφισβήτητο τρόπο την υπέρβαση των ορίων του βιοκλιματικού δείκτη. Έχει γίνει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια και σε επιστημονικό επίπεδο», είπε ο κ. Καραγκούνης. «Το υπουργείο εφήρμοσε για δύο συνεχόμενες χρονιές το μέτρο της παύσης των εργασιών, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, στις περιόδους έντονου καύσωνα, προφανώς σύμφωνα με τα στοιχεία πάντα της ΕΜΥ», ανέφερε ο υφυπουργός Εργασίας και υπογράμμισε ότι τέτοια διακοπή εργασιών δεν είχε γίνει στο παρελθόν από καμία κυβέρνηση.

Διαβαστε επισης