Διεθνή

«Καμπανάκι» από ΕΒΑ στις τράπεζες της ΕΕ για το Brexit


Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA), αναφορικά με την προετοιμασία των τραπεζών στην ΕΕ για το Brexit, χαρακτηρίζοντάς την ανεπαρκή. 

Οι τράπεζες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έχουν κάνει αρκετή πρόοδο στις προετοιμασίες τους για το Brexit και δεν πρέπει να περιμένουν κάποιο «θαύμα» δημόσιας παρέμβασης για να τις βοηθήσει, ανέφερε. 

Αν και η Βρετανία και η ΕΕ έχουν συμφωνήσει κατ' αρχήν σε μία μεταβατική περίοδο για το Brexit, από τον επόμενο Μάρτιο έως το τέλος του 2020, αυτή η συμφωνία εντάσσεται σε έναν ευρύτερο διακανονισμό του διαζυγίου που δεν έχει υιοθετηθεί ακόμη επίσημα. Οι προετοιμασίες των τραπεζών για τη μελλοντική αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, χωρίς μία επικυρωμένη συμφωνία απόσυρσης, είναι ανεπαρκείς, αναφέρει η EBA σε ανακοίνωσή της. «Αυτό θα έπρεπε να αποτελεί λόγο αφύπνισης. Ο χρόνος εξαντλείται, σε ορισμένες περιπτώσεις έχει τελειώσει, και μην υποθέτετε ότι θα υπάρξει μία μεταβατική περίοδος», δήλωσε ο διευθυντής τραπεζικών αγορών, καινοτομίας και καταναλωτών της EBA Πηρς Χάμπεν.

Οι τράπεζες στη Βρετανία υποβάλλουν αιτήσεις για άδεια εγκατάστασης ή επέκτασης της λειτουργίας τους στην ΕΕ για να διασφαλίσουν τη συνέχεια των υπηρεσιών μετά τον Μάρτιο. Τα καταστήματα στη Βρετανία των ευρωπαϊκών τραπεζών χρειάζονται άδεια για να συνεχίσουν την εξυπηρέτηση των καταναλωτών στη χώρα. «Οι μεγάλες τράπεζες δεν μπορούν να υποθέτουν ότι μπορούν να αναβάλλουν ολόκληρη τη διαδικασία αίτησης», είπε ο Χάμπεν. Η EBA σημειώνει ότι οι τράπεζες πρέπει να έχουν αρκετό προσωπικό σε νέες δραστηριότητες για να διαχειρίζεται τους κινδύνους από την πρώτη ημέρα μετά την απόσυρση της Βρετανίας στις 29 Μαρτίου 2019 και ότι η χρηματοπιστωτική σταθερότητα δεν πρέπει να τεθεί σε κίνδυνο, επειδή οι τράπεζες θέλουν να αποφύγουν το κόστος.

Η ΕΒΑ - που θα μεταφερθεί τον Μάρτιο από το Λονδίνο στο Παρίσι λόγω του Brexit – σημειώνει, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ,  ότι οι προετοιμασίες των τραπεζών πρέπει να προχωρήσουν πιο γρήγορα σε μία σειρά περιοχών, χωρίς καθυστέρηση. Οι τράπεζες στη Βρετανία και την ΕΕ πρέπει να ποσοτικοποιήσουν τα αμοιβαία ανοίγματά τους, περιλαμβανομένων αυτών στα διασυνοριακά συμβόλαια παραγώγων, ύψους πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) έχει δηλώσει ότι απαιτείται να υπάρξει νομοθεσία από τη Βρετανία και την ΕΕ για να διασφαλισθεί η συνέχεια των συμβολαίων που εκτείνεται σε πολλά χρόνια σε ορισμένες περιπτώσεις. Η ΕΕ δεν έχει δείξει προθυμία να νομοθετήσει και η EBA δήλωσε ότι μπορεί να μην υπάρξει πρόταση ή συμφωνία για μία δημόσια λύση έγκαιρα. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η ΒοΕ είναι σε διαβουλεύσεις για το πώς θα κρατήσουν σε τάξη τις αγορές στην περίοδο κοντά στην ημέρα του Brexit τον επόμενο Μάρτιο, ενισχύοντας τις προσδοκίες ότι θα υπάρξει κάποια δημόσια δράση. «Υπάρχει ευρύτατα η αντίληψη ότι θα υπάρξει ένα θαύμα δημόσιας πολιτικής. Δεν θεωρώ ότι οι τράπεζες μπορούν να βασίζονται σε μία γενική δημόσια παρέμβαση που θα καλύπτει τα πάντα», είπε ο Χάμπεν.

Η ΕΒΑ έθεσε μία σειρά καθηκόντων που πρέπει να ολοκληρώσουν οι τράπεζες. Θα πρέπει, είπε, να εξηγήσουν στις ρυθμιστικές Αρχές πώς θα συνεχίσουν να ανταλλάσσουν στοιχεία μεταξύ μονάδων στη Βρετανία και την ΕΕ χωρίς να παραβιάζουν τους κανόνες της προστασίας των δεδομένων. Οι τράπεζες της ΕΕ θα πρέπει επίσης να εξηγήσουν αν θα παραμείνουν σε ισχύ τα ομόλογα που έχουν εκδώσει με βάση το βρετανικό δίκαιο μετά το Brexit. Θα πρέπει, ακόμα, να δείξουν πώς θα μπορούσαν να καλύψουν δυνητικά μεγαλύτερες κεφαλαιακές επιβαρύνσεις για ανοίγματα σε βρετανικά στοιχεία ενεργητικού που δεν θα θεωρούνται πλέον ότι καλύπτονται από τη νομοθεσία της ΕΕ.
 

Διαβαστε επισης