Άμυνα & Διπλωματία

Καλίν: Θα έχει βαριές συνέπειες και για την Ελλάδα αν επεκτείνει τα χωρικά ύδατα


Συνεχίζει τις προκλήσεις και τις απειλές η Τουρκία για την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων, αυτή τη φορά δια στόματος του εκπροσώπου της προεδρίας της γειτονική χώρας Ιμπραήμ Καλίν, ο οποίος μάλιστα ισχυρίστηκε ότι το διεθνές δίκαιο δεν συνάδη με τις σχέσεις καλή γειτονείας, συνεχίζοντας τις νομικίστικες και ανυπόστατες αιτιάσεις.

Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV και στην ερώτηση «υπάρχουν φήμες ότι τα χωρικά ύδατα θα επεκταθούν στα 12 μίλια στο νησί της Κρήτης. Ποια θα είναι η απάντηση της Τουρκίας εάν συμβεί αυτό;», ο Καλίν απάντησε: «Όχι στα 12 μίλια, αλλά ακόμη και στα 6, 7, 8, 9 μίλια να γίνει επέκταση, δεν είναι δυνατόν να το δεχθούμε αυτό, αποκλείεται! Αυτό θα έχει βαριές συνέπειες και για την Ελλάδα. Περιμένουμε να μην προσφύγουν σε ένα τέτοιο μονοπάτι. Αν κάνουν ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, δεν πρόκειται να το αφήσουμε ποτέ αναπάντητο», τόνισε.

Και συνέχισε: «Κι ο υπουργός των Εξωτερικών μας το είπε επίσης αυτό τις προάλλες. Όχι μόνο στα 12 μίλια, αλλά οποιαδήποτε ενέργεια που θα γίνει πάνω από τα 6 μίλια, θα έρθει αντιμέτωπη άμεσα με την ένσταση, την αντίθεση και τη σθεναρή αντίσταση της Τουρκίας. Ας το δηλώσουμε λοιπόν ξεκάθαρα. Δεν είναι ποτέ δυνατόν να το δεχτούμε αυτό, ακόμα και αν δεν πάνε στα 12 μίλια, αλλά στα 6,7,8,9. Αυτό αποκλείεται. Αυτό θα είχε βαριές συνέπειες και για την Ελλάδα. Με άλλα λόγια, επιθυμούμε και περιμένουμε να μην προσφύγουν σε ένα τέτοιο μονοπάτι. Αν κάνουν βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, δεν πρόκειται να το αφήσουμε ποτέ αναπάντητο».

Ο Ι.Καλίν πρόσθεσε στο ίδιο νομικίστικο ύψος: «Διότι τώρα, μία επέκταση στην Κρήτη στα 12 μίλια σημαίνει ότι ένα τουρκικό πλοίο ή ένα ξένο πλοίο που φεύγει από τη Μαύρη Θάλασσα, τον Μαρμαρά ή το Αιγαίο από τη δική μας πλευρά θα φτάνει στη Μεσόγειο θάλασσα μόνο περνώντας μέσα από τα ελληνικά χωρικά ύδατα. Κάτι που δεν μπορούμε να δεχτούμε.Αντιβαίνει επίσης στο διεθνές ναυτικό δίκαιο. Δεν συνάδει με τις σχέσεις γειτονίας».

Και κατέληξε: «Ελπίζουμε ότι δεν θα σκεφτούν ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν βλέπω κανένα όφελος που μπορεί να αποκομίσουν από εδώ. Έτσι, αν ακολουθηθεί πολιτική έντασης με την Τουρκία, δεν θα υπάρξει κανένα όφελος. Δεν κυνηγάμε ένταση με την Ελλάδα υπό αυτή την έννοια. Ως δύο χώρες που μοιράζονται το Αιγαίο, ως δύο σύμμαχες χώρες του ΝΑΤΟ, θέλουμε να οικοδομήσουμε και να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας στη βάση της λογικής, του αμοιβαίου σεβασμού και του αμοιβαίου συμφέροντος. Ενέργειες, βήματα, δηλώσεις, συμπεριφορές και προσπάθειες να ασκηθεί πίεση στην Τουρκία μέσω άλλων χωρών είναι μάταιες. Με άλλα λόγια, αυτά δεν θα έχουν καμία επιρροή στην Τουρκία και θα βλάψουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ενδεχόμενη ζημιά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις θα αυξήσει την ένταση στην περιοχή. Αυτό δεν θα ωφελήσει την Ελλάδα».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα