Τα θαλασσοδάνεια ΝΔ-ΠΑΣΟΚ έρχονται πάλι στο προσκήνιο και θα αποτελέσουν αντικείμενο οξύτατης πολιτικής αντιπαράθεσης, καθώς η δικαστική διερεύνηση αυτών των υποθέσεων σκανδαλώδους χρηματοδότησης χωρίς εγγυήσεις οδηγεί ενώπιον της δικαιοσύνης τραπεζικά και κομματικά στελέχη,
Η Οικονομική Εισαγγελία παρήγγειλε προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών την άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον 115 και πλέον τραπεζικών στελεχών που ενέκριναν δάνεια 400 εκατ. ευρώ στα δύο κόμματα και 9 στελεχών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που είχαν την ευθύνη των οικονομικών των κομμάτων τους την επίμαχη περίοδο 2005-2011.
Σύμφωνα με πληροφορίες, υπό δίωξη βρίσκονται τραπεζικά στελέχη της παλιάς Αγροτικής Τράπεζας, της Εθνικής, της Πειραιώς, της Eurobank και της Attica.
Μετά από μακροχρόνια έρευνα που διενέργησε ο εισαγγελέας Γιώργος Καλούδης, η δικογραφία που σχηματίστηκε διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, από την οποία η Οικονομική Εισαγγελία ζητά να ασκήσει ποινικές διώξεις. Η κατηγορία για τους τραπεζικούς υπαλλήλους αφορά το αδίκημα της απιστίας, ενώ για τους υπευθύνους των δύο κομμάτων ηθική αυτουργία στην απιστία.
Όπως αναφέρει η εισαγγελική εκτίμηση, τα συνολικά ποσά των επίμαχων δανειοδοτήσεων για κάθε κόμμα υπερβαίνουν τα 200 εκατομμύρια ευρώ. Τα δάνεια αυτά είναι ληξιπρόθεσμα και απαιτητά.
Παράλληλα, η Οικονομική Εισαγγελία με διάταξή της ζητά να τεθεί στο αρχείο το σκέλος της έρευνας που αφορά δάνεια του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ. Η Εισαγγελία διαπιστώνει πως τα δάνεια αυτών των δύο κομμάτων δεν έχουν κανένα ποινικό ενδιαφέρον, διότι έχουν εξοφληθεί πλήρως, είτε γιατί μέσω ρυθμίσεων εξυπηρετούνται κανονικά.
Η έρευνα του κ. Καλούδη τέθηκε στο αρχείο μετά από τροπολογία το 2013 από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και ανακινήθηκε το 2017 μετά από παραγγελία της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου. Ο εισαγγελέας είχε καταλήξει με πόρισμά του, πως οι επίμαχες δανειοδοτήσεις εγκρίνονταν και χορηγούνταν χωρίς καμία εξασφάλιση για τις τράπεζες, αφού η μοναδική εγγύηση που ελάμβαναν ήταν μελλοντικές κρατικές χρηματοδοτήσεις των κομμάτων, βασιζόμενες στα εκλογικά ποσοστά τους.
Κατά την εκτίμηση του κ. Καλούδη που γίνεται δεκτή από την Οικονομική Εισαγγελία, για τις πιστώσεις αυτές στα δύο μεγάλα κόμματα ουσιαστικά δεν υπήρχαν επαρκείς εξασφαλίσεις, καθώς δεν μπορεί να θεωρηθεί εξασφάλιση μία μελλοντική χρηματοδότηση, στηριζόμενη στον αστάθμητο παράγοντα της εκλογικής δύναμης του δανειζόμενου.
Όπως υπογραμμίζει το ΑΜΠΕ, οι Οικονομικοί Εισαγγελείς τονίζουν πως τα δύο μεγάλα κόμματα εκείνη την περίοδο είτε προχωρούσαν σε ανανεώσεις των δανειακών τους συμβάσεων χωρίς περαιτέρω εγγυήσεις, είτε ζητούσαν την τροποποίηση των συμβάσεων, συμπεριλαμβανομένου νέου δανεισμού τους.
Αποτέλεσμα αυτού ήταν σε κάποιες περιπτώσεις η παράταση του χρόνου αποπληρωμής ή σε άλλες περιπτώσεις η εξασφάλιση νέων δανείων, μέσω αναχρηματοδότησης μέσω των προηγούμενων επίδικων δανειακών συμβάσεων.