Διεθνή

Με «δανεικούς κινητήρες» η ανάπτυξη της τουρκικής πολεμικής βιομηχανίας


Βίντεο με την πρώτη πτήση του τουρκικού μαχητικού ΚΑΑΝ (ΤFX) βγήκαν χθες στη δημοσιότητα δείχνοντας ότι η Άγκυρα έκανε ένα σημαντικό βήμα προς την ενίσχυση της πολεμικής της βιομηχανίας και της απεξάρτησή της από τις εισαγωγές κυρίως σύγχρονου πολεμικού υλικού.

Η πτήση του «πέμπτης» γενιάς μαχητικού όπως το αποκαλεί η Άγκυρα που έχει επενδύσει πάνω από 40 δις δολάρια στην ανάπτυξή του, μπορεί σε αυτή τη φάση να μην αλλάζει τους συσχετισμούς στο Αιγαίο δείχνει όμως ότι βρίσκει λύσει στο μεγαλύτερο ίσως από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το συγκεκριμένο πρόγραμμα, αυτό του κινήτηρα. Μετά τις προσπάθειες με την Ουκρανία, τις κρούσεις σε Νότια Κορέα και βρετανία, η Τουρκία φαίνεται πως βρήκε λύση.

Στην τροχοδρόμηση που έκανε προ καιρού το ΚΑΑΝ, είχει χρησιμοποιήσει κινητήρες από F-16 blk30 που έχει εκσυχρονίσει/επισκευάσει η εγχώρια αεροπορική βιομηχανία τους GE F110 με κάποια τροποποίηση, αλλά αν συγκρίνει κανείς όσα έχουν δημοσιευτεί για τους κινητήρες των πραγματικών μαχητικών πέμπτης γενιάς, η τουρκική προσπάθεια σήμερα στερείται αρκετά. Αυτό όμως δεν αποκλείει την όποια εξέλιξη στο μέλλον, αφού η Τουρκία «πρεσάρει» βρετανική ΒΑΕ για παραχώρηση τεχνογνωσίας.

Και μπορεί η πτήση να έγινε και να ανακοινώθηκε στο πλαίσιο των υβριδικών/ψυχολογικών επιχειρήσεων, όμως δε μειώνει την προσπάθεια της τουρκικής πολεμικής βιομηχανίας που βρίσκονται στη δεύτερη θέση των εξαγωγών. Οι οποίες ενώ αυξήθηκαν κατά 0,6% το 2023 φτάνοντας σε επίπεδο ρεκόρ στα 233,8 δις δολάρια,  με τις εξαγωγές όπλων να βρίσκονται στη δεύτερη θέση του σχετικού πίνακα.

Ενδεικτική είναι ανάλυση του πρακτορείου Anadolu καταγραφει τις δέκα τουρκικές εταιρίες είχαν τις μεγαλύτερες αμυντικές/αεροδιαστημικές εξαγωγές το 2023, όπου -όπως έχουμε ήδη γράψει- σημειώθηκε ρεκόρ τέτοιων, φθάνοντας τα 5,5 δις δολάρια σε αξία.

Έτσι όπως κα να βγει το αεροσκάφος η τουρκία θα πουλήσει σε «φιλικές» χώρες λαμβάνοντας μερίδιο από τη μικρή σχετικά αγορά των κατασκευαστών μαχητικών αεροσκαφών.

Αυτό και θα φέρει μεγάλα έσοδα στη χώρα, αλλά και της δώσει μεγάλη τεχνογνωσία σε ένα τομέα που δεν έχει αναπτύξει, προσπαθώντας να ακολουθήσει την «περπατημένη» με τα UAV και UCAV.

Η από δω πλευρά του Αιγαίου παρακολουθεί της εξελίξεις και τρέχει να μαζέψει τη διαφορά επενδύοντας στην παραγωγή drones, ενώ έχει υποβαθμίσει σε υπερθετικό βαθμό την αμυντική της βιομηχανία.

Τα χρήματα που επενδύει η Τουρκία σε νέα οπλικά συστήματα και αναβάθμιση των παλαιών είναι υπέρογκα και ακολουθούν το σχέδιο που ξεκίνησε μετά την εισβολή στην Κύπρο, με σκοπό την πλήρη επεξάρτηση από εισαγωγές και εγχώρια κατασκευή του συνόλου των εξοπλιστικών αναγκών της. Από το τελευταίο απέχει πολύ, αλλά κινείται εξαιρετικά γρήγορα σε αυτή την κατεύθυνση.

 

Διαβαστε επισης