Ο επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης, ο Πέδρο Σάντσεθ, υπερασπίστηκε την Κυριακή την αμφιλεγόμενη απόφαση της κυβέρνησής του να προχωρήσει εντέλει στην παράδοση 400 βομβών κατευθυνόμενων με λέιζερ στη Σαουδική Αραβία, τονίζοντας πως αυτό ήταν απολύτως απαραίτητο ώστε να διατηρηθεί η καλή σχέση με τη μοναρχία του Κόλπου.
Η σοσιαλιστική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει την 4η Σεπτεμβρίου ότι δεν επρόκειτο να προχωρήσει στην προμήθεια των βομβών αυτών, το ποσό για την αγορά των οποίων είχε ήδη καταβληθεί από το Ριάντ, μετά τους βομβαρδισμούς στην Υεμένη από τη συμμαχία υπό σαουδαραβική ηγεσία, οι οποίοι είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν δεκάδες παιδιά.
Όμως την Πέμπτη, ο υπουργός Εξωτερικών Ζοζέπ Μπορέλ διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του τελικά θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της βάσει της σύμβασης ύψους 9,2 εκατομμυρίων ευρώ και θα προχωρήσει στην παράδοση των βομβών, κάνοντας μια στροφή 180 μοιρών που προκάλεσε αγανάκτηση σε ανθρωπιστικές οργανώσεις.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο La Sexta, ο Σάντσεθ, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, τόνισε ότι η κυβέρνησή του διέτρεχε τον κίνδυνο να «δώσει την εντύπωση ότι βρισκόταν στη διαδικασία της πλήρους αναθεώρησης της σχέσης της» με τη σουνιτική μοναρχία, εάν δεν προχωρούσε στην παράδοση των βομβών.
«Το δίλημμα με το οποίο η κυβέρνηση βρέθηκε αντιμέτωπη ήταν η διακοπή των εμπορικών, οικονομικών και πολιτικών σχέσεων με τη Σαουδική Αραβία, με τις επιπτώσεις που μπορούσε να έχει αυτό σε ορισμένες περιοχές της χώρας, όπως ο Κόλπος του Κάδιθ, ή η εκτέλεση μιας σύμβασης που υπεγράφη από την προηγούμενη κυβέρνηση», πρόσθεσε.
Στο εμπορικό επίπεδο, η ακύρωση θα έθετε σε κίνδυνο μια σύμβαση πολύ πιο σημαντική: την παραγγελία πέντε πολεμικών πλοίων, κορβετών, αξίας 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ, που αναμένεται να κατασκευαστούν από μια δημόσια ισπανική επιχείρηση, τα ναυπηγεία Navantia στην Ανδαλουσία, προπύργιο των σοσιαλιστών.
Διακυβεύονταν χιλιάδες θέσεις απασχόλησης, με τους εργαζόμενους στην περιοχή να οργανώνουν διαδηλώσεις με κεντρικό αίτημα να παραμείνει σε ισχύ η σύμβαση.
Πέραν των πολεμικών πλοίων, η Μαδρίτη έχει επίσης εξασφαλίσει δημόσιες συμβάσεις για την κατασκευή υποδομών τεράστιας αξίας, όπως η κατασκευή μιας σιδηροδρομικής σύνδεσης που θα συνδέει τη Μέκκα με τη Μεδίνα και του μετρό στο Ριάντ.
Η Μαδρίτη κατατάσσεται στην τέταρτη θέση μεταξύ των προμηθευτών στρατιωτικού υλικού, όπλων και πυρομαχικών στο Ριάντ, κατά τη Διεθνή Αμνηστία.
Τουλάχιστον 10.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην Υεμένη από το 2015 και την έναρξη της επέμβασης της στρατιωτικής συμμαχίας υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, στην οποία συμμετέχουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και άλλα κράτη.
Η σουνιτική συμμαχία επενέβη για να βοηθήσει τη διεθνώς αναγνωρισμένη υεμενίτικη κυβέρνηση στη σύρραξη με τη σιιτική μειονότητα και την παράταξη των ανταρτών Χούθι, που υποστηρίζεται από το Ιράν και έχει θέσει υπό τον έλεγχο της αχανείς εκτάσεις της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Σαναά.
Για τον ΟΗΕ, στην Υεμένη εκτυλίσσεται «η χειρότερη ανθρωπιστική κρίση» στον κόσμο.