Διεθνή

Ιράκ: Νικητής των εκλογών ο Μοκτάντα Σαντρ


Επιβεβαιώθηκε η νίκη της συμμαχίας του σιίτη ηγέτη Μοκτάντα Σαντρ μετά την ανακαταμέτρηση των ψήφων στο Ιράκ.

Η συμμαχία του εθνικιστή λαϊκιστή σιίτη ηγέτη με το ιρακινό κομμουνιστικό κόμμα κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στο Ιράκ, επιβεβαιώθηκε μετά την ολοκλήρωση της ανακαταμέτρησης των ψηφοδελτίων με το χέρι, που αποφασίστηκε τον Ιούνιο από το Ανώτατο Δικαστήριο, εξαιτίας των υποψιών για νοθεία, ανακοίνωσε σήμερα η εκλογική επιτροπή της χώρας.

Ο Μοκτάντα Σαντρ που έχει συμμαχήσει με τους ιρακινούς κομμουνιστές είδε να επικυρώνεται η πρωτοκαθεδρία της παράταξής του, η οποία θα καταλάβει 54 έδρες στην επόμενη Βουλή, στις πρώτες εκλογές που διεξήχθησαν στο Ιράκ μετά τη νίκη επί της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Οι τζιχαντιστές του ΙΚ έκαναν τη χώρα να τρέμει για τρία χρόνια, καθώς έλεγχαν το ένα τρίτο της επικράτειας και πάνω απ' όλα τη Μοσούλη, τη μεγαλούπολη του ιρακινού βορρά και πρωτεύουσα του «χαλιφάτου» τους.

Η ανακαταμέτρηση αποφασίστηκε λόγω των καταγγελθέντων προβλημάτων στην ηλεκτρονική καταμέτρηση και των υποψιών για νοθεία, αλλά δεν μετέβαλε στην πραγματικότητα σημαντικά τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας που είχαν ανακοινωθεί αρχικά: παρέμειναν αμετάβλητα στις 13 από τις 18 επαρχίες.

Τα μόνα κέρδη προσπορίστηκε η Συμμαχία της Κατάκτησης, μια παράταξη-ομπρέλα μελών αντιτζιχαντιστικών παραστρατιωτικών οργανώσεων προσκείμενων στο Ιράν, που εξασφαλίζει μία επιπλέον έδρα σε βάρος ενός τοπικού ψηφοδελτίου της Βαγδάτης και παραμένει δεύτερη πολιτική δύναμη, με 48 έδρες από 47.

Το ψηφοδέλτιο του πρωθυπουργού Χάιντερ αλ Αμπάντι παρέμεινε στην τρίτη θέση, με 42 έδρες, ακολουθούμενο από αυτό του Ιγιάντ Αλάουι (21) και το κόμμα Χίκμα του σιίτη ιερωμένου Άμαρ αλ Χακίμ (19).

Λόγω του αναλογικού συστήματος, κανένα ψηφοδέλτιο στην πράξη δεν μπορούσε να εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία. Θα χρειαστεί κατά συνέπεια να συμπηχθούν συμμαχίες για να εξασφαλιστεί η πλειοψηφία των 329 εδρών της επόμενης Βουλής, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.

Το Ανώτατο Δικαστήριο αναμένεται τώρα να ανακηρύξει τα τελικά αποτελέσματα και κατόπιν ο απερχόμενος πρόεδρος της χώρας έχει στη διάθεσή του δεκαπέντε ημέρες για να συγκαλέσει τη νέα Βουλή, η οποία θα εκλέξει τον νέο αρχηγό του κράτους. Αυτός με τη σειρά του θα επιλέξει τον πρωθυπουργό, ο οποίος θα πρέπει να διαθέτει την πλειοψηφία των εδρών της Βουλής.

Τρεις μήνες μετά τις εκλογές του Μαΐου, τα κόμματα συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις τους για τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης. Η διαδικασία αναμένεται να επιταχυνθεί πλέον, εν μέσω των συνεχιζόμενων μαζικών κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας εναντίον της διαφθοράς, της ανεργίας και της αποσάθρωσης των δημοσίων υπηρεσιών, ειδικά στον νότο, όπου ο πληθυσμός είναι εξαθλιωμένος παρά τα όχι ευκαταφρόνητα έσοδα από το πετρέλαιο και τις μεγάλες επενδύσεις που όμως κατέληξαν στις περισσότερες περιπτώσεις στις τσέπες πολιτικών και κρατικών λειτουργών. Στις εκλογές του Μαΐου η συμμετοχή ήταν η χαμηλότερη ιστορικά (44,5%) και πολλοί γνωστοί πολιτικοί τιμωρήθηκαν από τους ψηφοφόρους εξαιτίας του κλίματος δυσαρέσκειας στη χώρα.

Ο Σαντρ, ο οποίος στην εκστρατεία του δεσμεύθηκε να καταπολεμήσει τη μάστιγα της διαφθοράς, πολλαπλασιάζει τις κινήσεις με στόχο να διατρανώσει την ανεξαρτησία του έναντι της Τεχεράνης, φθάνοντας μέχρι το να επισκεφθεί τη Σαουδική Αραβία, το σουνιτικό βασίλειο που αποτελεί τον μεγάλο αντίπαλο της Ισλαμικής Δημοκρατίας στην περιοχή.

Το Ιράν έκτοτε επιδίδεται σε συνεχείς ελιγμούς. Ο ισχυρός στρατηγός Γασέμ Σουλεϊμανί, ο οποίος ενεργεί συχνά ως απεσταλμένος της Τεχεράνης στο Ιράκ και εμπλέκεται ενεργά στα ιρακινά πολιτικά πράγματα, αρχικά εξέτασε το ενδεχόμενο να σχηματιστεί μια σιιτική συμμαχία χωρίς τον Σαντρ. Συνειδητοποιώντας ότι αυτό ήταν ανέφικτο, πλέον προωθεί τον σχηματισμό μιας όσο το δυνατόν ευρύτερης σιιτικής συμμαχίας, προκειμένου να εξασθενίσει η επιρροή του Σαντρ στην επόμενη κυβέρνηση της χώρας.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις