Με ήπια κέρδη έκλεισε απόψε η συνεδρίαση στη Wall Street, καθώς η μεταποίηση και το πετρέλαιο βρίσκονται στο μικροσκόπιο των αγορών. Η αγορά των ΗΠΑ τελείωσε νωρίτερα λόγω της αργίας της 4ης Ιουλίου για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας.
Το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης κατέγραψε μικρή άνοδο, ενώ τα στοιχεία για τη μεταποίηση των Ηνωμένων Πολιτειών έδειξαν νέα επιδείνωση τον Ιούνιο. Συγκεκριμένα, ο μεταποιητικός δείκτης PMI της S&P Global έπεσε τον Ιούνιο, για δεύτερο διαδοχικό μήνα, στο 46,3 από 48,4 τον Μάιο. Αξίζει να αναφερθεί πως στο τελευταίο οκτάμηνο έχει διολισθήσει επτά φορές. Η έρευνα του Institute for Supply Management (ISM) ανέφερε ότι η δραστηριότητα του μεταποιητικού κλάδου έπεσε τον Ιούνιο για όγδοο συβνεχόμενο μήνα. Ειδικότερα, ο μεταποιητικός δείκτης PMI μειώθηκε στο 46 από 46,9 τον Μάιο, οντας και πάλι σε επίπεδα συρρίκνωσης. Ο δείκτης για τις νέες παραγγελίες έφτασε στο 45,6, ο δείκτης για την παραγωγή στο 46,7, ενώ ο δείκτης για την απασχόληση στο 48,1.
Η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία, οι μεγαλύτερες χώρες εξαγωγής αργού στον κόσμο, προχώρησαν σήμερα σε περαιτέρω περικοπές στην προσφορά πετρελαίου, οδηγώντας ανοδικά τις τιμές του παρά τις ανησυχίες για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και πιθανές νέες αυξήσεις επιτοκίων από την αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed). Η Σαουδική Αραβία ανέφερε ότι παρατείνει την εθελοντική μείωση της παραγωγής πετρελαίου της κατά 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα για έναν ακόμα μήνα, προκειμένου να συμπεριληφθεί ο Αύγουστος, προσθέτοντας ότι η μείωση μπορεί να παραταθεί και πέραν αυτού του μήνα. Λίγο μετά την σαουδαραβική ανακοίνωση, ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντρ Νόβακ ανακοίνωσε ότι η Μόσχα θα μειώσει τις εξαγωγές πετρελαίου της κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα τον Αύγουστο. Σύμφωνα με το γραφείο του Νόβακ, η Ρωσία θα μειώσει και την παραγωγή πετρελαίου κατά επιπλέον 500.000 βαρέλια την ημέρα τον Αύγουστο, επιπρόσθετα της ίδιας ποσότητας που έχει δεσμευθεί να μειώσει από τον Μάρτιο έως τα τέλη του έτους. Αυτού του είδους τα μέτρα έχουν στόχο τη μείωση της προσφοράς πετρελαίου στις αγορές προκειμένου να στηριχθούν οι τιμές. Νωρίτερα, η τιμή του πετρελαίου μπρεντ σημείωσε άνοδο έως 1,6% στα 76,60 δολάρια το βαρέλι μετά τις ανακοινώσεις της Ρωσίας και της Σαουδικής Αραβίας.
Κατέβασε ταχύτητα η εργοστασιακή δραστηριότητα στην Κίνα τον Ιούνιο, επιβεβαιώνοντας τα επίσημα στοιχεία της περασμένης εβδομάδας που έδειχναν δυσκολία ανάπτυξης. Σύμφωνα με το CNBC, ο δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (ΡΜΙ) των Caixin/S&P Global υποχώρησε στο 50,5 τον Ιούνιο από 50,9 τον Μάιο ήταν όμως υψηλότερα του ανεμενομένου καθώς οι οικονομολόγοι ανέμεναν ότι η μέτρηση θα φτάσει στο 50,2. Η Στατιστική Υπηρεσία της Κίνας δημοσίευσε στοιχεία την περασμένη Παρασκευή που έδειξαν ότι ο επίσημος μεταποιητικός PMI της χώρας έφτασε στο 49,0 τον Ιούνιο — έναντι 48,8 τον Μάιο.
H μεταποιητική δραστηριότητα στην ευρωζώνη συρρικνώθηκε τον Ιούνιο με ταχύτερο ρυθμό σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε σήμερα. Ο τελικός δείκτης υπευθύνων προμηθειών HCOB (PMI), που καταρτίζεται από την S&P Global, υποχώρησε στις 43,4 μονάδες τον Ιούνιο από τις 44,8 μονάδες τον Μάιο, το χαμηλότερο επίπεδο από τότε που η πανδημία της Covid έκανε αισθητό τον αντίκτυπό της στον κόσμο, χαμηλότερα από την αρχική εκτίμηση των 43,6 και το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.
Η Tesla παρέδωσε 466.000 οχήματα το β' τρίμηνο, ενώ οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 445.000 αυτοκίνητα.
Ειδικότερα, ο βιομηχανικός Dow Jones τερμάτισε στις 34,418.47 μονάδες, όντας σχεδόν αμετάβλητος.
Παράλληλα, ο S&P 500 έφτασε στις 4,455.13 μονάδες, ανεβαίνοντας 0.11%.
Κλείνοντας, ο τεχνολογικός Nasdaq βρέθηκε στις 13,816.77 μονάδες, με άνοδο 0.21%.