Οι ΗΠΑ εργάζονται για την επέκταση των συμφωνιών εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και των αραβικών χωρών, που είναι γνωστές ως Συμφωνίες του Αβραάμ, και ελπίζει στην αποκατάσταση των σχέσεων με τέτοιο τρόπο, ώστε να προωθηθεί η πρόοδος στις σχέσεις του Ισραήλ με τους Παλαιστίνιους, όπως δήλωσαν χθες, Τρίτη, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.
Σε ενημέρωση των δημοσιογράφων για τη σημερινή συνάντηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν με τους ομολόγους του από το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), οι αξιωματούχοι επανέλαβαν ότι οι Συμφωνίες του Αβραάμ δεν υποκαθιστούν τη λύση των δύο κρατών μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.
«Συνεχίζουμε να καλωσορίζουμε την οικονομική συνεργασία μεταξύ του Ισραήλ και όλων των χωρών στην περιοχή. Ελπίζουμε ότι η εξομάλυνση μπορεί να αξιοποιηθεί για την προώθηση της προόδου στις γραμμές Ισραηλινών και Παλαιστινίων», δήλωσε ένας ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, μιλώντας ανώνυμα.
Ο Μπλίνκεν θα συναντηθεί για πρώτη φορά σε ξεχωριστές συναντήσεις στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών με τον υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ Γιαΐρ Λαπίντ και τον ομόλογό του των ΗΑΕ σεΐχη Αμπντουλάχ Μπιν Ζαγέντ Αλ Ναχγιάν. Αμέσως μετά, ο Αμερικανός υπουργός των Εξωτερικών θα φιλοξενήσει μία τριμερή συνάντηση με τη συμμετοχή και των δύο υπουργών Εξωτερικών.
Πρόκειται για την πραγματοποίηση της πρώτης συνάντησης με τέτοια υπουργική σύνθεση.
Οι ηγέτες του Ισραήλ, των ΗΑΕ και του Μπαχρέιν υπέγραψαν τις Συμφωνίες του Αβραάμ στο Λευκό Οίκο τον προηγούμενο Σεπτέμβριο. Τον επόμενο μήνα, το Ισραήλ και το Σουδάν ανακοίνωσαν ότι θα εξομαλύνουν τις σχέσεις τους, ενώ το Μαρόκο απέκτησε διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ τον Δεκέμβριο, μετά τη νίκη του Τζο Μπάιντεν επί του προκατόχου του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου 2020.
Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι αισθάνθηκαν προδομένοι από τους Άραβες αδερφούς τους για την επίτευξη συμφωνιών με το Ισραήλ χωρίς να απαιτηθεί πρώτα η πρόοδος προς την κατεύθυνση δημιουργίας ενός παλαιστινιακού κράτους.
Μέχρι την προηγούμενη χρονιά, μόλις δύο αραβικές χώρες, η Αίγυπτος και η Ιορδανία, είχαν αποκαταστήσει πλήρως τις σχέσεις τους με το Ισραήλ.
Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν εξήγησαν με ακρίβεια πώς ακριβώς η Ουάσινγκτον στοχεύει να χρησιμοποιήσει την εξομάλυνση των σχέσεων ως ένα εργαλείο για την πρόοδο στο ζήτημα μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων.
«Η κυβέρνηση Μπάιντεν άρχισε με μία ξεκάθαρη δέσμευση στη λύση των δύο κρατών. Συνεχίζουμε με αυτή τη δέσμευση. Επιδιώκουμε να προχωρήσουμε όπως μπορούμε, όταν μπορούμε και με τον καλύτερο τρόπο», δήλωσε ένας από τους Αμερικανούς αξιωματούχους.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ, ένας εθνικιστής που ηγείται ενός συνασπισμού μεταξύ πολιτικών κομμάτων, είναι αντίθετος σε ένα παλαιστινιακό κράτος.
Οι τρεις χώρες θα οργανώσουν επίσης δύο νέες ομάδες εργασίας στη συνάντηση, σύμφωνα με τους Αμερικανούς αξιωματούχους, με τη μία ομάδα να επικεντρώνεται στη θρησκευτική συνύπαρξη και την άλλη σε ζητήματα που είναι σχετικά με θέματα υδάτων και ενέργειας.
«Αυτές οι ομάδες εργασίας θα επιδιώξουν να πραγματοποιήσουν αυτή την υπόσχεση και να συνδεθούν με σημαντικούς συνεργάτες των ΗΠΑ στην περιοχή και να βρουν τρόπους επίλυσης παλιών προβλημάτων από κοινού στο Ισραήλ και στα ΗΑΕ, αλλά και σε ολόκληρη την περιοχή», όπως δήλωσε ένας από τους Αμερικανούς αξιωματούχους.
πηγή: ΑΠΕ