Να συνεχίσουν το διάλογο και να μην παίξουν το’’χαρτί’’ του εμπορικού πολέμου αποφάσισαν ΗΠΑ και Κίνα, έπειτα από ένα διήμερο εντατικών και πολύωρων διαβουλεύσεων στην Ουάσινγκτον.
«Τα δύο μέρη κατέληξαν σε συναινέσεις για τα οικονομικά και τα εμπορικά ζητήματα», με βάση τις οποίες «δεσμεύονται να μην εμπλακούν σε εμπορικό πόλεμο», δήλωσε ο Λίου Χε, επικεφαλής της πολυμελούς αντιπροσωπείας της κινεζικής κυβέρνησης.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μνούτσιν, επικαλούμενος την πρόοδο που υπάρχει στις συζητήσεις ΗΠΑ - Κίνας, ανακοίνωσε το πάγωμα στην επιβολή δασμών σε κινεζικά προϊόντα.
Σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο, η συμφωνία απέχει πολύ, καθώς το Πεκίνο δεν έχει δεχθεί το βασικό αίτημα των Αμερικανών, το οποίο δεν είναι άλλο από τον περιορισμό κατά 200 δισ. δολάρια (από τα 350 περίπου δισ. που ήταν πέρυσι) του τεράστιου ελλείμματος σε βάρος τους στις διμερείς εμπορικές συναλλαγές. Ουσιαστικά δε, είναι μάλλον απίθανο να γίνει δεκτό το συγκεκριμένο αίτημα, έστω και μελλοντικά, μια και κάτι τέτοιο θα σήμαινε την εκ βάθρων αλλαγή του πλαισίου στο οποίο διεξάγεται το εμπόριο ανάμεσα στις δύο υπερδυνάμεις.
Η αλήθεια είναι ότι η κινεζική πλευρά προχώρησε σε μια κίνηση καλής θέλησης, καθώς συμφώνησε να αυξήσει τις εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων και υπηρεσιών - χωρίς, πάντως, να δεσμευτεί σε συγκεκριμένες ποσότητες ή ποσά.
Επίσης, οι δυο πλευρές δεσμεύτηκαν να μην προχωρήσουν σε προκλητικές ενέργειες όσο διαρκεί ο διάλογος, γεγονός που μεταφράζεται σε αποφυγή λήψης μέτρων που θα κλιμακώνουν την ένταση και «παγώνει» την απειλή του Τραμπ για επιβολή νέων δασμών σε εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα, ύψους 150 δισ. δολαρίων - κάτι που είναι βέβαιο ότι θα επέφερε τη ρελάνς του Πεκίνου.
Τίποτα από τα παραπάνω δεν δικαιολογεί, ωστόσο, υπέρμετρη αισιοδοξία ή το κλίμα που επιχείρησαν να διοχετεύσουν Αμερικανοί αξιωματούχοι, υπονοώντας ότι έχει γίνει το πρώτο βήμα για να «γονατίσουν» οι Κινέζοι - προφανώς και για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους, καθώς πλησιάζουν οι ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου για το Κογκρέσο.