Στην Κίνα θα αντιστοιχεί περισσότερο από το 50% της αύξησης της ζήτησης αργού πετρελαίου, μετά και την άρση των περιορισμών της για την πανδημία της COVID-19, εκτιμά ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA).
Ο ΙΕΑ υποστηρίζει ότι η πολύ συντηρητική προσέγγιση του καρτέλ OΠEΚ+ ως προς την παραγωγή θα μπορούσε να οδηγήσει σε έλλειμμα προσφοράς εντός του β' εξαμήνου του 2023.
"Η προσφορά από πλευράς OΠEΚ+ αναμένεται να συρρικνωθεί καθώς η Ρωσία θα πιέζεται από τις κυρώσεις. Η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου αναμένεται να ξεπερνά τη ζήτηση για το σύνολο του α' εξαμήνου του 2023, ωστόσο η ισορροπία θα μπορούσε να ανατραπεί σε έλλειμμα καθώς η ζήτηση θα αυξάνεται και μέρος της ρωσικής προσφοράς θα λείπει από την αγορά", τονίζει ο IEA.
Περίπου 1 εκατ. βαρέλια αργού ημερησίως θα έχουν πάψει να παράγονται μέχρι το τέλος του α' τριμήνου, συμπληρώνει ο IEA, μετά την απαγόρευση εισαγωγών μεταφερόμενου δια θαλάσσης ρωσικού πετρελαίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και την εφαρμογή του πλαφόν τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο από τις χώρες της G7.