Επιχειρήσεις

Ιδρύονται νέες επιχειρήσεις, μειώνονται οι διαγραφές από το ΓΕΜΗ


Σε φάση ανασυγκρότησης και ανάτασης βρίσκεται το "επιχειρείν", καθώς το οικονομικό κλίμα αλλάζει και οι προοπτικές βελτιώνονται σε πολλούς κλάδους. Όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του ΓΕΜΗ, το 2017 αυξήθηκε ο αριθμός των νεοϊδρυόμενων επιχειρήσεων, ενώ μειώθηκε κατά 34,8% ο αριθμός αυτών που έκλεισαν και διαγράφηκαν από τα μητρώα.

Ειδικότερα, στ διάρκεια του έτους ιδρύθηκαν 30.077 επιχειρήσεις όλων των νομικών μορφών. Στο ίδιο διάστημα διαγράφηκαν 24.046 επιχειρήσεις. Την αντίστοιχη περίοδο του 2016 είχαν εγγραφεί 28.463 επιχειρήσεις και είχαν διαγραφεί 36.881.

Σε επιμέρους στοιχεία, είναι φανερό πως υψηλά στις προτιμήσεις πλέον βρίσκονται οι εταιρείες ΙΚΕ, ενώ μειώνεται ο αριθμός όσων επιλεγουν εταιρείες μορφής ΕΠΕ. Την ίδια ώρα, ισχνή άνοδος εντοπίζεται στις Ανώνυμες Εταιρείες (ΑΕ), ενώ οι "πατροπαράδοτες" ατομικές επιχειρήσεις κινούνται στα ίδια επίπεδα.

Πιο αναλυτικά στο εν λόγω ισοζύγιο παρατηρείται:

- Αύξηση των εγγραφών κατά 1614 επιχειρήσεις έναντι του 2016

- Οι εγγραφές υπερέχουν των διαγραφών κατά 6,031 επιχειρήσεις

- Οι διαγραφές των επιχειρήσεων από το ΓΕΜΗ το 2017 σε σχέση με την περσινή αντίστοιχη περίοδο διαμορφώνονται κατά 12,835 επιχειρήσεις χαμηλότερα

Όπως σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς, τα πρώτα θετικά νέα στην αγορά έχουν πράγματι κάνει την εμφάνιση τους, ωστόσο απαιτείται ακόμα πολύς δρόμος για την οριστική ανάκαμψη ύστερα από την πολυετή κρίση.

Συνολικά, στα στοιχεία του ΓΕΜΗ, αν και το 2017 οι εγγραφές ήταν λιγότερες από τις διαγραφές, διακρίνονται σημάδια βελτίωσης καθώς οι εγγραφές είναι περισσότερες από τις αντίστοιχες του 2016 και οι διαγραφές κατά πολύ λιγότερες.

Σε πρόσφατο σχόλιο για την νέα χρονιά, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, κ. Β. Κορκίδης υπερθεμάτισε τα βασικά σημεία που θα μπορέσουν να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη και την επιχειρηματικότητα.

-Ένα απλοποιημένο και σταθερό φορολογικό σύστημα, με βασικά χαρακτηριστικά την υιοθέτηση χαμηλότερων φορολογικών συντελεστών στους συνεπείς φορολογούμενους και εργοδότες.

-Την εφαρμογή του επιχειρηματικού λογαριασμού με παράλληλη ισχύ του ακατάσχετου ορίου και του «κτισίματός» του μέσω ηλεκτρονικών αποδείξεων.

-Να προωθηθεί η καθολική χρήση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, με εξορθολογισμό των χρεώσεων από τα πιστωτικά ιδρύματα και τον εναρμονισμό τους με τις προβλεπόμενες κοινοτικές Οδηγίες.

-Να διοχετευθούν πόροι στην πραγματική οικονομία, με έμφαση στις μικρότερου μεγέθους επιχειρήσεις, αρκετές εκ των οποίων έχουν, ή τηρούν τις προϋποθέσεις για να αποκτήσουν προσανατολισμό ευκαιρίας.

-Τέλος να υπάρξουν βελτιωτικές ρυθμίσεις στο πλαίσιο του Εξωδικαστικού Μηχανισμού και των 120 δόσεων της ρύθμισης οφειλών των επιχειρήσεων στο δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, με κυριότερη όλων την ελαστικοποίηση των κριτηρίων ένταξης, προκειμένου να επωφεληθούν όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν ουσιαστικό ζήτημα επιβίωσης, προς όφελος όλων.