Διεθνή

Ιαπωνία: Ηφαιστειακή έκρηξη σε μικρό νησί


Ηφαίστειο που βρίσκεται στο μικρό νησί Κουτσινοεραμποτζίμα, στη νοτιοδυτική Ιαπωνία, εισήλθε σε φάση έκρηξης σήμερα το πρωί, ανακοίνωσε η ιαπωνική εθνική μετεωρολογική υπηρεσία και κατέγραψαν πλάνα που αναμεταδόθηκαν απευθείας από ιαπωνικά τηλεοπτικά δίκτυα.

 «Δεν έχουν αναφερθεί προς το παρόν ούτε τραυματίες, ούτε ζημιές», τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας τοπικός δημόσιος λειτουργός, ο Σόγκο Σάντο.

Η ηφαιστειακή τέφρα που εκτοξεύθηκε έφθασε σε ύψος 6 χιλιομέτρων πριν ξαναπέσει στο έδαφος σε ακτίνα 1,5 χιλιομέτρου γύρω από τον κρατήρα, διευκρίνισαν οι αρχές.

«Λαμβάνουμε όλα τα μέτρα που απαιτούνται για να εγγυηθούμε την ασφάλεια» των κατοίκων του νησιού, διαβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιοσιχίντε Σούγκα κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των διαπιστευμένων συντακτών.

Ηφαιστειακές εκρήξεις σε αυτό το νησί είχαν σημειωθεί και περί τα τέλη της περασμένης χρονιάς, αλλά «εκδώσαμε έκτακτο δελτίο, διότι αυτή που έγινε το πρωί, στις 09:19 τοπική ώρα (σ.σ.: στις 02:19 ώρα Ελλάδας) είναι πιο ισχυρή», εξήγησε ο Τζουν Φουτζιματσού, εκπρόσωπος της μετεωρολογικής, σεισμολογικής και ηφαιστειολογικής υπηρεσίας.

   Το ηφαίστειο έχει διάφορους κρατήρες, πάντως σήμερα ο κίνδυνος εντοπίζεται σε αυτόν που ονομάζεται Σιντάκε.

   Το τρέχον διάστημα υπάρχουν «71 νοικοκυριά με συνολικά 109 ανθρώπους στο νησί, εκ των οποίων ορισμένοι ζουν μόλις μερικά χιλιόμετρα από τον κρατήρα», υπογράμμισε ο Σάντο.

Σε αυτό το στάδιο δεν κρίνεται πως υπάρχει λόγος να απομακρυνθούν, πρόσθεσε, αλλά λαμβανομένου υπόψη πως ανάμεσα στους κατοίκους είναι και ηλικιωμένοι, ίσως είναι απαραίτητο να ληφθούν μέτρα προληπτικά, για τον κίνδυνο η κατάσταση να επιδεινωθεί.

Η δραστηριότητα στο ηφαίστειο τοποθετείται στην κατηγορία 3 της πεντάβαθμης κλίμακας της υπηρεσίας, που δεν προβλέπει αυτή τη στιγμή να αυξήσει το επίπεδό της διότι η ακτίνα όπου πέφτει η ηφαιστειακή τέφρα δεν ξεπερνά τα δυο χιλιόμετρα.

 Το τηλεοπτικό δίκτυο

NHK μετέδωσε πλάνα που εικονίζουν μια στήλη γκριζόλευκου καπνού καθώς υψώνεται από τον κρατήρα.

«Ακούστηκε μια ισχυρή έκρηξη και ταρακουνηθήκαμε σαν να είχε γίνει σεισμός», αφηγήθηκε κάτοικος του νησιού.

Τον Μάιο του 2015, όλος ο πληθυσμός του Κουτσινοεραμποτζίμα είχε απομακρυνθεί εσπευσμένα από το νησί, στον απώτατο ιαπωνικό νότο, αφού το επίπεδο συναγερμού είχε αυξηθεί στην κατηγορία 5 της κλίμακας, τη μέγιστη.

Η Ιαπωνία βρίσκεται πάνω στον λεγόμενο «δακτύλιο της φωτιάς του Ειρηνικού», ζώνη όπου καταγράφεται ισχυρή σεισμική και ηφαιστειακή δραστηριότητα. Η χώρα μετράει 110 ενεργά ηφαίστεια, από τα οποία παρακολουθούνται στενά 47.

Τον Σεπτέμβριο του 2014, άλλο ηφαίστειο, στο κεντρικό τμήμα της χώρας, το όρος Οντάκε, εισήλθε απροσδόκητα σε φάση έκρηξης και κατέλαβε εξαπίνης πολλούς ανυποψίαστους λάτρεις της πεζοπορίας και της ορειβασίας. Είχαν χάσει τη ζωή τους τότε 63 άνθρωποι. Επρόκειτο για τη χειρότερη καταστροφή του είδους τα τελευταία σχεδόν 90 χρόνια.

Πηγή ΑΜΠΕ

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις