Χρηστικά

Η τρόικα «κούρεψε» την παράταση των 120 δόσεων!


Την ώρα που οι φορολογούμενοι και οι επαγγελματικοί φορείς και οι λογιστές είχαν προεξοφλήσει την παράταση των 120 δόσεων κατά τουλάχιστον ένα μήνα και μέχρι τρείς μήνες, η κυβέρνηση έδωσε περιθώριο μόλις επτά ημερών σε όσους δεν έχουν ακόμη ενταχθεί.

Την επταήμερη παράταση δεν αποφάσισε η κυβέρνηση. Επιβλήθηκε από τους θεσμούς οι οποίοι, ήταν κάθετα αντίθετοι στην εφαρμογή της ρύθμισης, πόσο μάλλον σε παράτασή της.

Η κυβέρνηση ήθελε να χορηγήσει τρίμηνη παράταση, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, αλλά στις επαφές που είχε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας με τους επικεφαλής των θεσμών του ξεκαθάρισαν, να μην προχωρήσει σε καμία παράταση.

Αντιπρότεινε μηνιαία παράταση, μέχρι την 31η Οκτωβρίου, η οποία επίσης απορρίφθηκε από την τρόικα. Δεδομένου, όμως ότι είχε καλλιεργηθεί η εντύπωση στην αγορά ότι θα υπάρξει παράταση και επειδή το ενδιαφέρον των οφειλετών δεν ήταν το αναμενόμενο, επιλέχθηκε η χορήγηση της εβδομαδιαίας παράτασης, έστω και χωρίς της συγκατάθεση των θεσμών.

Η ολιγοήμερη παράταση προκάλεσε τις αντιδράσεις των λογιστών, καθώς υποστηρίζουν ότι δεν προλαβαίνουν, να διεκπεραιώσουν τα αιτήματα των πελατών τους ιδιαίτερα των οφειλετών του ΕΦΚΑ, ο χειρισμός των οποίων έχει αρκετή γραφειοκρατία.

Ερωτηματικό η πάγια ρύθμιση

Ο πάγος της τρόικας για την παράταση των 120 δόσεων προς την εφορία και τα Ταμεία, αποτελεί κακό οιωνό για την κυβερνητική πρωτοβουλία στο θέμα των χρεών, εκείνης της αύξησης των δόσεων της πάγιας ρύθμισης και οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν το ρεπορτάζ του Σin, για τις αντιδράσεις των θεσμών.

Από τα μέσα Ιουλίου η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει την πρόθεσή της να αυξήσεις τις δόσεις της πάγιας ρύθμισης, η οποία σήμερα προβλέπει 12 δόσεις για τους τακτικούς φόρους (από φόρο εισοδήματος, ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ κ.λπ.) σε 24 ή και 36 δόσεις και τις δόσεις για τι έκτακτες οφειλές (π.χ. φόρους κληρονομιάς) από 24 σε 48 δόσεις.

Ωστόσο, οι θεσμοί το ξέκοψαν, τονίζοντας στο οικονομικό επιτελείο ότι, με τον τρόπο αυτό καλλιεργείται μια αρνητική «κουλτούρα πληρωμών» και ο καθένας θα μπορεί να μην πληρώνει έγκαιρα τους φόρους του, αλλά σε πολύμηνες δόσεις που θα έχουν ως αποτέλεσμα την «τρύπα» στον κρατικό προϋπολογισμό.

Στην τελευταία διαπραγμάτευση με τους επικεφαλής των θεσμών, το επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών πρότεινε μια εντελώς νέα πάγια ρύθμιση η οποία θα περιέχει αυξημένες δόσεις από 12 σε 24 και από 24 σε 48, αντίστοιχα), αλλά η οποία θα συνδυαστεί με αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια, ώστε οι δόσεις να προκύπτουν, με βάση το εισόδημα του οφειλέτη. Η τρόικα το απέρριψε, εμμένοντας στην πάγια θέση της που είναι αυστηρά κατά των ρυθμίσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, είναι θέμα της κυβέρνησης εάν θα προχωρήσει στο σχέδιό της για την αύξηση των δόσεων σε 24 και 48 ή θα επιλέξει ξανά τον συμβιβασμό στις 18 δόσεις και στις 36 δόσεις.

Ενδεχομένως να μην προβεί σε καμία αλλαγή, καθώς ήδη τα μέτωπα με τους θεσμούς είναι πολλά, με βασικότερο το δημοσιονομικό κενό του 2020 και τα πρόσθετα μέτρα που ζητούν οι δανειστές και δεν θέλει να ανοίξει ένα ακόμη.

Διαβαστε επισης