Στη φυσικοθεραπευτική αποκατάσταση, σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η τεχνική των νοητικών δοκιμών της κίνησης ή «θεραπείας του καθρέφτη» που έχει αποδειχθεί ότι «επανεκπαιδεύει» τα εγκεφαλικά δίκτυα και τις κινητικές λειτουργίες, όταν αυτές έχουν υποστεί βλάβη από εγκεφαλικό επεισόδιο. Η τεχνική αυτή εφαρμόζεται επιτυχώς από το Φυσικοθεραπευτικό Κέντρο Αποκατάστασης «Παντελής Ι. Κυριάκης», που βραβεύτηκε πρόσφατα με το Silver Award στα Healthcare Business Awards για το ρομποτικό χέρι ή «Χέρι της Ελπίδας».
Πρόκειται για ένα είδος θεραπείας που χρησιμοποιείται σε καταστάσεις όπου είναι απαραίτητη η ενίσχυση της νευροπλαστικότητας σε άτομα με εγκεφαλικό επεισόδιο, με την προώθηση της ενεργοποίησης των κινητικών δικτύων που έχουν υποστεί βλάβη, με κλινικές μελέτες και συστηματικές ανασκοπήσεις να έχουν δείξει ότι η συγκεκριμένη απόλυτα εξατομικευμένη θεραπεία βοηθά αποτελεσματικά σε νευρολογικές και ορθοπαιδικές παθήσεις.
Η τεχνική αυτή ολοκληρώνεται μέσω του ρομποτικού γαντιού Gloreha, μια τελευταία εξέλιξη της τεχνολογίας, η οποία συναντάται μόνο σε πολύ εξειδικευμένα Κέντρα Αποκατάστασης σε Ηνωμένο Βασίλειο, Ελβετία και Ιταλία και μέσω του οποίου ο ασθενής αφού νοητά κάνει κάποιες κινήσεις που εμφανίζονται στην οθόνη του υπολογιστή μέσω του ειδικού λογισμικού που συνοδεύει το ρομποτικό γάντι, στη συνέχεια οι κινήσεις αυτές γίνονται και στην πραγματικότητα μέσω του ρομποτικού γαντιού, μέσω των ειδικών αισθητήρων που είναι συνδεδεμένοι με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή.
Σε δήλωσή του ο κ. Αναστάσιος Χόρτης, Επιστημονικός Συνεργάτης του ΦΚΑ ''Παντελής Ι. Κυριάκης'' και εξειδικευμένος σε προηγμένες τεχνολογίες αποκατάστασης τονίζει πως «Η τεχνική Δράσης-Παρατήρησης με την χρήση καινοτόμων ρομποτικών εφαρμογών προσφέρει επιπλέον πλεονεκτήματα στην πιθανότητα ενεργοποίησης συγκεκριμένων περιοχών του κινητικού φλοιού, ενίσχυσης των ανέπαφων δικτύων και ευόδωσης της ενεργοποίησης αυτών που έχουν υποστεί βλάβη και έχουν περιπέσει σε αδράνεια ή αχρηστία».