Πολιτική

Η Ρωσία βλέπει νέο Ψυχρό Πόλεμο, επικρίσεις του αρχηγού του ΝΑΤΟ


 Ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε ότι η χώρα του είναι σε Ψυχρό Πόλεμο με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της, ενώ ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί το πυρηνικό της οπλοστάσιο για να εκφοβίσει την Ευρώπη.

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου το Σάββατο με τις Ρωσία,  Ευρώπη και ΗΠΑ να υποστηρίζουν ότι αναζητούν λύσεις για τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου στη Συρία, την επίλυση της ένοπλης αντιπαράθεσης στην ανατολική Ουκρανία και την πρόοδο που έχει σημειωθεί για την άρση των ευρωπαϊκών κονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

"Η πολιτική γραμμή του ΝΑΤΟ απέναντι στη Ρωσία παραμένει εχθρική», δήλωσε ο Μεντβέντεφ σε ομιλία του στη σύνοδο. "Μπορούμε να το πούμε: Έχουμε μπει σε μια περίοδο ενός νέου Ψυχρού Πολέμου."

 "Αυτό που μένει είναι μια εχθρική και κλειστή πολιτική, κατά την άποψή μας, του ΝΑΤΟ απέναντι στη Ρωσία. Οι ευρωπαίοι πολιτικοί πίστεψαν ότι η δημιουργία μιας λεγόμενης ζώνης φίλων στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συνιστούσε εγγύηση για ασφάλεια. Ποιο είναι το αποτέλεσμα; Δεν υπάρχει ζώνη φίλων αλλά ζώνη αποκλεισμού. Η εμπιστοσύνη... είναι δύσκολο να δημιουργηθεί, ωστόσο οφείλουμε να ξεκινήσουμε. Οι θέσεις μας διαφέρουν αλλά δεν διαφέρουν όσο πριν από 40 χρόνια όταν στην Ευρώπη υπήρχε ένα τείχος", υπογράμμισε ο Mεντμένεφ.

Ο Ρώσος πρωθυπουργός απέρριψε τις κατηγορίες ότι ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις βομβαρδίζουν άμαχους στη Συρία, λέγοντας ότι αυτό "απλά δεν είναι αλήθεια".

"Ουδεμία απόδειξη υπάρχει ότι βομβαρδίζουμε άμαχους, παρότι μας κατηγορούν γι αυτό", δήλωσε ο Medvedev απαντώντας στον γάλλο ομόλογό του ο οποίος κάλεσε τη Μόσχα να σταματήσει τους βομβαρδισμούς εναντίον αμάχων.

"Η Ρωσία δεν προσπαθεί να επιτύχει κάποιους μυστικούς σκοπούς στη Συρία. Προσπαθούμε απλά να προστατεύσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα", τόνισε και πρόσθεσε ότι η Μόσχα θέλει να αποτρέψει πιθανή είσοδο εξτρεμιστών μαχητών στη Ρωσία.

Ο Mεντμέντεφ τόνισε ακόμη ότι μόνο μια τακτική συνεργασία της Μόσχας και της Ουάσινγκτον μπορεί να οδηγήσει σε εξομάλυνση της κατάστασης στη Συρία. "Θέλω να τονίσω ότι η τακτική συνεργασία μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ θα είναι ζωτικής σημασίας. Και εννοώ τακτική - κάθε μέρα".

ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, αμφισβήτησε πως ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σταμάτησε  να απειλεί τους λαούς γύρω από τα σύνορα της Ρωσίας με προειδοποιήσεις για τα πυρηνικά όπλα του.

"Η ρητορική, η στάση και οι ασκήσεις των πυρηνικών δυνάμεων της Ρωσίας έχουν ως στόχο να εκφοβίσουν τους γείτονές της, να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη και τη σταθερότητα στην Ευρώπη," δήλωσε ο Stoltenberg νωρίτερα στη σύνοδο. «Αγωνιζόμαστε για μια πιο εποικοδομητική και πιο συνεργατική σχέση με τη Ρωσία", κατέληξε