Η «πιό μεγάλη μέρα» είναι σήμερα για τον ΣΥΡΙΖΑ: Από το αποτέλεσμα των εκλογών για την ανάδειξη συνέδρων – που ολοκληρώνονται αργά το απόγευμα - θα εξαρτηθεί όχι μόνον αν ο Στέφανος Κασσελάκης θα μπορέσει τελικά ή όχι να είναι υποψήφιος για την προεδρία, αλλά αν το κόμμα θα φτάσει ενωμένο ώς τις εσωκομματικές προεδρικές εκλογές – στην ουσία αν θα επιβιώσει υπό τη σημερινή του μορφή τουλάχιστον για ένα μήνα.
Αν η “κασσελακική” πλευρά εκλέξει περισσότερους συνέδρους, θα μπορέσει να ανατρέψει στο συνέδριο τις προηγηθείσες αποφάσεις των ανώτερων κομματικών οργάνων (Κεντρικής Επιτροπής και Πολιτικής Γραμματεία), που κήρυξαν έκπτωτο τον πρώην πρόεδρο και τον απέκλεισαν από τις εσωκομματικές προεδρικές εκλογές.
Αν πλειοψηφήσουν οι αντίπαλοι του και ο Κασσελάκης μείνει τελικά εκτός κούρσας με απόφαση του συνεδρίου, μία νέα διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι θέμα χρόνου – και πιθανότατα θα γίνει πριν καν ολοκληρωθούν οι συνεδριακές διαδικασίες.
Μία ακόμα "νάρκη"
Μέγα πρόβλημα μπορεί να ανακύψει και νωρίτερα, αν η αρμόδια κομματική επιτροπή απορρίψει κάποιους συνέδρους – μάλλον υποστηρικτές του κ. Κασσελάκη – για αντικομματικές ενέργειες ή για έκφραση απόψεων που δεν συνάδουν με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Εν πάση περιπτώσει, ό,τι κι αν γίνει στον ΣΥΡΙΖΑ, θα είναι εξέλιξη καθοριστικής σημασίας για ολόκληρο το πολιτικό σύστημα – ιδιαίτερα βέβαια για τη διαμόρφωση του πολιτικού χάρτη στον κεντροαριστερό χώρο και την ανασύνταξη των δυνάμεων της ριζοσπαστικής αριστεράς.
Τα πρώτα αποτελέσματα
Ολα τα σενάρια για τις εξελίξεις είναι ανοιχτά και η αβεβαιότητα επιτείνεται από τις διαρρέουσες πληροφορίες για τα αποτελέσματα στις Οργανώσεις Μελών (ΟΜ) όπου οι εκλογές έγιναν χθες. Οι πρώτες πληροφορίες που μεταδόθηκαν από μέσα ενημέρωσης – και προήλθαν από το γραφείο του Στ. Κασσελάκη - χωρίς να υπάρχει δυνατότητα διασταύρωσης και επιβεβαίωσης – εμφανίζουν τους «κασσελίστας» να κερδίζουν κατά κράτος την εκλογική μάχη, εκλέγοντας 89 συνέδρους, έναντι 34 που πρόσκεινται στην τωρινή πλειοψηφία της Κεντρικής Επιτροπής.
Εντελώς διαφορετική η εικόνα που δίνεται από την πλευρά των "87". Στελέχη της κίνησης ανέφεραν ότι η πλειοψηφία των εκλεγέντων συνέδρων "συντάσσεται με αυτούς που προσπαθούν να κρατήσουν ενωμένο και ζωντανό το κόμμα".
Οι συσχετισμοί θα αλλάξουν βέβαια με την καταμέτρηση ψήφων στις μεγαλύτερες οργανώσεις που εκλέγουν περισσότερους συνέδρους και με την προσθήκη των οργανώσεων όπου η ψηφοφορία διεξάγεται σήμερα.
Η συμμετοχή και το μέτρο εκπροσώπησης
Ιδιαίτερα σημαντική παράμετρος για τη διαμόρφωση των συσχετισμών θα είναι η συμμετοχή στην ψηφοφορία, δεδομένου ότι δεν υπάρχει προκαθορισμένος αριθμός συνέδρων που εκλέγει κάθε οργάνωση, αλλά εξαρτάται από το πόσοι ψήφισαν.
Κριτήριο μάλιστα δεν είναι μόνον ο αριθμός των ψηφισάντων, αλλά και το ποσοστό συμμετοχής των μελών κάθε οργάνωσης στην ψηφοφορία.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στις ΟΜ όπου η συμμετοχή είναι πάνω από 50%, εκλέγεται ένας σύνεδρος ανά 40 ψηφίσαντες. Εκεί όπου είναι μέχρι 20%, εκλέγεται ένας ανά 60.
Τι ψηφίζουν παλιά και νέα μέλη
Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι το εκλογικό αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό από το ποσοστό συμμετοχής παλαιών μελών και από τον αριθμό νέων μελών που θα εγγραφούν την ημέρα ψηφοφορίας – με μόνο σκοπό να ψηφίσουν, χωρίς να διατηρήσουν δεσμούς με το κόμμα.
Οπως επισημαίνουν, η μεγάλη συμμετοχή παλιών μελών θα ευνοούσε τους “κομματικούς”, ενώ από τα νέα μέλη - που δεν έχουν ούτε καν ιδεολογικούς δεσμούς με τον ΣΥΡΙΖΑ - περισσότερο κερδισμένος θα ήταν ο Στ. Κασσελάκης.
Σύμφωνα πάντως με τις τελευταίες πληροφορίες, ο αριθμός των νέων εγγραφών είναι μικρός – περίπου 3.000 μέχρι χθες.