Η είσοδος των 1,2 δισ. νέων μετοχών της Τρ. Πειραιώς από την ΑΜΚ προκαλεί κλυδωνισμούς, έντονη μεταβλητότητα και “πυρετό” συναλλαγών στο χρηματιστήριο, με έντονη παρουσία κερδοσκοπικών κεφαλαίων, που σπεύδουν να αξιοποιήσουν την ευκαιρία για γρήγορες υψηλές αποδόσεις.
Ο έλεγχος της αγοράς περνά στα χέρια hedge fund και άλλων επιθετικών χαρτοφυλακίων, που συνδυάζουν τοποθετήσεις σε μετοχές και κινήσεις στα Παράγωγα επιδιώκοντας να κοντρολάρουν τις εξελίξεις και να μεγιστοποιήσουν το όφελος.
Ποταμοί χρήματος έρευσαν σήμερα στο ΧΑ, με συναλλαγές-ρεκόρ σε μετοχές και Παράγωγα, όπου ανοίχτηκαν πολλά νέα συμβόλαια-“στοιχήματα” για τη μελλοντική πορεία της αγοράς και επιμέρους μετοχών. 253,7 εκατ. ο συνολικός τζίρος σε μετοχές – τα 135,2 εκατ. στην Πειραιώς!
Επίκεντρο της μάχης – και βασικό “εργαλείο” διαμόρφωσης κλίματος η μετοχή της Πειραιώς, που ξεκίνησε “κλειδώνοντας” στο limit down (-30%) με ανεκτέλεστες εντολές πώλησης 15,5 εκατομμυρίων τεμαχίων, χωρίς να υπάρχει αγοραστής.
Τα "μεγάλα μαχαίρια”
Στη συνέχεια “έπιασαν δουλειά τα... μεγάλα μαχαίρια”: Με μαζικές αγοραστικές παρεμβάσεις, η προσφορά απορροφήθηκε και η μετοχή πήγε μέχρι 1,67 ευρώ (-24,2% από χθες), κλείνοντας τελικά στο €1,60 (-27,3%). Διακινήθηκαν 77,4 εκατ. μετοχές της Πειραιώς συν 14 πακέτα 12,6 εκατ. τεμαχίων. Ετσι μέσα σε λίγες ώρες άλλαξε χέρια το 6,4%(!) της τράπεζας.
Δεν πούλησαν πάντως οι βασικοί μέτοχοι, που έχουν δεσμευτεί να κρατήσουν τουλάχιστον για 3 μήνες τις μετοχές που πήραν από την ΑΜΚ. Στις συναλλαγές πρωταγωνίστησαν επιθετικά funds, που φρόντισαν να κατοχυρώσουν βραχυχρόνια κέρδη, ή θέλησαν να ενισχύσουν θέσεις κτισμένες με συγκριτικά μικρό κόστος (1,15 ευρώ ανά μετοχή).
Δυνατό παιχνίδι και στα Παράγωγα, όπου το ΣΜΕ Ιουνίου της Πειραιώς ξεκίνησε από -10% (στα 1,48 ευρώ) και πήγε +2% (στα 1,67 ευρώ), με πρωτοφανείς συναλλαγές 434.997 συμβολαίων, περίπου 20πλάσιες από τον συνήθη όγκο.
Η παρουσία επιθετικών funds έγινε αισθητή και στις άλλες τραπεζικές μετοχές, που παρουσίασαν ασυνήθιστα μεγάλη συναλλακτική κίνηση στα Παράγωγα.
Η επόμενη μέρα
Τώρα το κρίσιμο ερωτηματικό για την αγορά είναι πού θα ισορροπήσει η Πειραιώς και πόσο θα επηρεάσει στη συνέχεια το γενικότερο χρηματιστηριακό κλίμα.
Η μεγάλη πτώση της μετοχής με την έναρξη διαπραγμάτευσης των 1,2 δισ. νέων χαρτιών της ΑΜΚ ήταν προδιαγεγραμμένη, καθώς η τιμή της είχε “φουσκώσει μεθοδικά τις προηγούμενες μέρες, προκειμένου η “αποκαθήλωση” να ξεκινήσει από ψηλά και οι πιέσεις να εκτονωθούν όσο το δυνατόν ψηλότερα από την τιμή διάθεσης των νέων τίτλων (1,15 ευρώ).
Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές εκτιμούν ότι οι πιέσεις στην Πειραιώς θα συνεχισθούν και η μεταβλητότητα θα αυξηθεί στη συνέχεια, όσο η μετοχή θα πλησιάζει προς την τιμή της ΑΜΚ.
Οσον αφορά τη γενικότερη κατάσταση και τη δυναμική της αγοράς, επικρατέστερο σενάριο για την επόμενη εβδομάδα θεωρούν τη συνέχιση της ανοδικής κίνησης με αργούς ρυθμούς και ενδοσυνεδριακές διορθώσεις.
Πρώτο ζητούμενο η επάνοδος του ΓΔ στην περιοχή των 910 μονάδων, που μπορεί να αποδειχθεί τώρα ισχυρή αντίσταση.
Μετοχές και δείκτες
O Γενικός Δείκτης τερμάτισε σήμερα με απώλειες 1,45% στις 897,01 μονάδες, χάνοντας τη στήριξη που είχε αποκτήσει τις τελευταίες εβδομάδες στην περιοχή των 900-910 μονάδων.
Κατά 1,19% υποχώρησε ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τερματίζοντας στις 2.189,31 μονάδες.
Την εικόνα της αγοράς αλλοίωσε η μεγάλη πτώση του τραπεζικού δείκτη, ο οποίος σημείωσε χαμηλό -4,75% και έκλεισε -3,45%, λόγω των απωλειών (-27,2%) της Πειραιώς. Η επίπτωση αντισταθμίστηκε κατά μικρό μέρος από την άνοδο της Εθνικής (+3,2%) και της Eurobank (+1,1%). Αμετάβλητη η Alpha, Τρ. Ελλάδος +0,3%.
Στα εμποροβιομηχανικά blue chips Τιτάν +2,5%, Βιοχάλκο +1,8%, Coca-Cola και Φουρλής +1,1%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ +0,8%, Μυτιληναίος +0,7%.
Τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν ΕΥΔΑΠ -2,9%, ΕΧΑΕ και Jumbo -2%, ΔΕΗ και ΟΛΠ -1,5%, Lamda -1,3%, OTE -1,2%.
Στα mid caps Ικτίνος +2,3%, ΕΥΑΘ +1,8%, Autohellas +1,6%, Quest +1,2%. Στον αντίποδα Cenergy -2,3%, MIG και Ιντρακάτ -1,8%, Profile -1,4%.