Επιχειρήσεις

Η νέα επίθεση Πάιατ σε Σαββίδη!


Πολεμικούς τόνους κατά της κοινοπραξίας που απέκτησε πρόσφατα το 67% των μετοχών του ΟΛΠ, στην οποία μετέχει και εταιρεία συμφερόντων του Ιβάν Σαββίδη, διατηρεί ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, παρότι η συμφωνία για την ιδιωτικοποίηση βρίσκεται στο «παρά πέντε» της ολοκλήρωσης.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο Αμερικανός διπλωμάτης επανέφερε στο προσκήνιο την κριτική που είχε ασκήσει πριν λίγους μήνες δημόσια, τονίζοντας ότι η επένδυση στον ΟΛΘ δεν πληροί τους όρους διαφάνειας που ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Πιστεύουμε ότι η ελληνική οικονομική ανάπτυξη ωφελείται από τη συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Από την ισχυρή ρυθμιστική επιτροπεία και τον υψηλό βαθμό διαφάνειας. Κάποιες ρωσικές επενδύσεις δεν πληρούν αυτά τα χαρακτηριστικά», τόνισε ο Αμερικανός πρεσβευτής, εξηγώντας ότι η επένδυση στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης είναι ένα «πραγματικά σημαντικό παράδειγμα» τέτοιων ρωσικών επενδύσεων.

Εξηγώντας περαιτέρω τη θέση του, ο κ. Πάιατ τόνισε ότι «ο κόσμος αναρωτιέται ποιοι είναι πίσω από τις επενδύσεις. Υπάρχει μια ρωσική τράπεζα. Έχω ακούσει ιστορίες ότι υπάρχει δυσκολία στο να αποκτήσει πίστωση από ευρωπαϊκή τράπεζα. Δεν είναι ξεκάθαρο ποιοι είναι οι συνεργάτες και ειδικά η γερμανική εταιρεία και αυτό το φέρνω σε αντιπαράθεση με την Fraport. Για παράδειγμα, αν κοιτάξεις το ρόλο της Fraport στην Ελλάδα σήμερα, είναι πολύ θετικός. Κανείς δεν μπορεί να δώσει απάντηση στην ερώτηση που έθεσα στο τραπέζι ή σε αυτό που είχα στο μυαλό μου, για το πώς αυτή η ιδιωτικοποίηση θα λειτουργήσει στη Θεσσαλονίκη».

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο κ. Πάιατ τονίζει ότι η κριτική του δεν αφορά το πρόσωπο του Ιβάν Σαββίδη, αλλά η εφαρμογή κανόνων διαφάνειας αποτελεί θέμα αρχής για την αμερικανική διοίκηση.

Και αφήνει σαφώς να εννοηθεί ότι αμφισβητεί τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης: «Θα είχα μεγάλη εμπιστοσύνη αν όλο το ευρωπαϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο είχε εφαρμοστεί και η διαδικασία προχωρά μπροστά. Και είναι σημαντικό αυτό να συμβαίνει. Και πάλι δεν πρόκειται για πρόσωπα. Πρόκειται για αρχές. Το αμερικανικό ενδιαφέρον είναι στρατηγικού χαρακτήρα».

Τράπεζα "ειδικού σκοπού"

Την ίδια ώρα, όπως γράφουν οι “Financial Times”, η ρωσική τράπεζα που εξέδωσε την εγγυητική επιστολή για την εξαγορά του ΟΛΘ και βρέθηκε πρόσφατα υπό κατάρρευση, προορίζεται να κρατικοποιηθεί και να μετατραπεί σε «τράπεζα ειδικού σκοπού, για να εξυπηρετεί επιχειρήσεις του στρατιωτικού/βιομηχανικού συμπλέγματος», όπως ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας.

Η κίνηση αυτή γίνεται από το Κρεμλίνο, στο πλαίσιο των αμυντικών μέτρων που λαμβάνει, προκειμένου να προστατεύσει τις μεγάλες ρωσικές τράπεζες από την επιβολή αμερικανικών κυρώσεων, αν συνεχίσουν να χρηματοδοτούν τον αμυντικό τομέα της Ρωσίας.

Υπενθυμίζεται ότι η υπογραφή της συμφωνίας για τον ΟΛΘ είχε καθυστερήσει, επειδή διαπιστώθηκε ότι η ρωσική τράπεζα που είχε εκδώσει την εγγυητική είχε καταρρεύσει και τεθεί υπό τον έλεγχο της κεντρικής τράπεζας. Τελικά, η συναλλαγή προχώρησε λίγες ημέρες αργότερα, με εγγυητική από την ίδια τράπεζα.

Η πληρωμή του τιμήματος

Η τελευταία «δοκιμασία» για τους αγοραστές του ΟΛΘ πλησιάζει, καθώς η συμφωνία ελέγχθηκε και εγκρίθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο και Επιτροπή Ανταγωνισμού και απομένει η κύρωση της σύμβασης παραχώρησης του λιμανιού από τη Βουλή, μετά την οποία θα πρέπει να πληρωθεί το τίμημα της εξαγοράς, ώστε οι νέοι επενδυτές να αναλάβουν τη διοίκηση του ΟΛΘ από τον Μάρτιο.

Στο στάδιο της πληρωμής του τιμήματος θα φανεί και αν έχει βάση η αμφισβήτηση της προέλευσης των κεφαλαίων εκ μέρους του Αμερικανού πρεσβευτή…