Ελλάδα

Η μείωση της χρήσης πλαστικής σακούλας είναι «Ζήτημα επιβίωσης»


52 χρόνια μετά τη «γέννηση»  της πλαστικής σακούλας, η αποτίμηση δεν είναι θετική.  Η αλόγιστη εξάπλωσή της  έχει βάλει «βόμβα» στα θεμέλια του οικοσυστήματος και της ζωής μας, μετατρέποντας μια σημαντική ανακάλυψη σε εφιάλτη.

Οι πλαστικές σακούλες δημιουργούν ανεπανόρθωτες βλάβες και μπορούν να σκοτώσουν ψάρια, θαλάσσιους οργανισμούς και πουλιά, μπορούν να αποδομηθούν και να μολύνουν το πόσιμο νερό και εν τέλει να βλάψουν όλους εμάς. Η καταστροφική τους δύναμη είναι μακράς διάρκειας και κρατά για δεκάδες ή και εκατοντάδες χρόνια!

Μόνο το 2015 στην Ελλάδα, η ετήσια κατανάλωση πλαστικών σακουλών ήταν μεταξύ 242 και 363 τεμάχια ανά άτομο, ενώ το 2010 σ’ ολόκληρη την Ευρώπη χρησιμοποιήθηκαν 98,6 δις πλαστικές σακούλες.
Για να περιοριστεί λοιπόν η μάστιγα της πλαστικής σακούλας, το 2015 η ΕΕ εξέδωσε οδηγία με στόχο τον περιορισμό της κατανάλωσής της σε 90 πλαστικές σακούλες ανά πολίτη μέχρι το 2019 και σε 40 έως τα τέλη του 2025.

Η Ελλάδα εναρμονιζόμενη με την οδηγία αυτή, δημιούργησε το νομικό πλαίσιο με βάση το οποίο από 01-01-2018 παύει  η δωρεάν διάθεση λεπτών πλαστικών σακουλών από τα ταμεία των σούπερ μάρκετ και των εμπορικών καταστημάτων  και θεσπίζεται ανταποδοτικό περιβαλλοντικό τέλος για κάθε αγορά πλαστικής σακούλας από τους καταναλωτές, όπως άλλωστε γίνεται και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Με τον τρόπο αυτό θα αποθαρρυνθούν οι πολίτες από την αλόγιστη χρήση της πλαστικής σακούλας, ενώ τα χρήματα από το τέλος θα χρησιμοποιούνται για δράσεις ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης των καταναλωτών και ανταποδοτικά  για την αντικατάσταση των λεπτών πλαστικών σακουλών από επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες. Αυτές θα δίνονται δωρεάν στους πολίτες που θα επιστέφουν για ανακύκλωση τις λεπτές  πλαστικές σακούλες που θα αγοράζουν.

Ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης  ξεκίνησε ήδη καμπάνια ενημέρωσης με τίτλο «Ζήτημα επιβίωσης». Η πρώτη δράση της καμπάνιας περιλαμβάνει προβολή της επικοινωνιακής αφίσας από τις 9 έως τις 22 Δεκεμβρίου 2017 σε πληθώρα στάσεων λεωφορείων στο κέντρο της Αθήνας και της Περιφέρειας Αττικής, ενώ το 2018 αναμένονται να υλοποιηθούν περισσότερες επικοινωνιακές δράσεις  σε όλες τις περιφέρειες της χώρας.

Λίγα Λόγια για τον ΕΟΑΝ
Ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης (EOAN) είναι ο αρμόδιος φορέας (Ν.Π.Ι.Δ.) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Υ.Π.&ΕΝ.) για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή της πολιτικής για την Πρόληψη και την Εναλλακτική Διαχείριση αποβλήτων στην Ελλάδα (προετοιμασία για επαναχρησιμοποίηση, συλλογή, μεταφορά, αποθήκευση, ανακύκλωση), έτσι ώστε αυτά να αξιοποιούνται και να εκτρέπονται από το ρεύμα των αποβλήτων που οδηγείται σε χώρους τελικής διάθεσης. Ο ΕΟΑΝ είναι υπεύθυνος για την έγκριση και την εποπτεία των εθνικών συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης (ΣΕΔ) ανά προϊόν στο πλαίσιο της εφαρμογής της διευρυμένης ευθύνης του παραγωγού, καθώς και για τον έλεγχο της πορείας της Ελλάδας στον τομέα της πρόληψης και ανακύκλωσης.

Ο EOAN xαράζει σε συνεργασία με το Υπουργείο την εθνική μας στρατηγική στην πρόληψη και ανακύκλωση, συμμετέχει με εμπειρογνώμονες σε τεχνικές επιτροπές της ΕΕ, διενεργεί ελέγχους για την εφαρμογή των νομικών και περιβαλλοντικών απαιτήσεων σε σχέση με τις αρμοδιότητες του, εκπονεί σχετικές μελέτες και ευρωπαϊκά έργα για πρόληψη, επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση, οργανώνει συνέδρια, συνεργάζεται και ενημερώνει εμπλεκόμενους φορείς και Δήμους, εντός και εκτός Ελλάδος και προωθεί με ποικίλους τρόπους την πρόληψη και εναλλακτική διαχείριση απορριμμάτων στην κοινωνία